Az egykori luxusvilla helyén sorra bukkannak elő az értékes tárgyak a föld alól

1700 éves mozaikot találtak egy múzeum építésekor Izrael közepén, Lod városában a régészek.

Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Egy római kori villa földszintjének padlóját díszítő, kiváló állapotban fennmaradt, állatmotívumokkal, főként halakkal kirakott mozaikot találtak júniusban a Ben Gurion repülőtér mellett lévő városban - jelentette az Izrael Hajom - Izrael Ma - című újság.

A korábbi években feltárt mozaikok elhelyezését szolgáló Shelby White és Leon Levy Lod Mozaikközpont nevű, új múzeum alapozása közben fedezték fel az értékes leletet, melyet 1700 évesre becsülnek a szakértők. Az egykor központi fekvése miatt igen jelentős városban 1996-ban találták az első különlegesen értékes, szintén a római korból származó mozaikot, amikor egy új út építésén dolgoztak.

Az akkor megtalált, valóságos és képzeletbeli állatokat ábrázoló, hatalmas, 180 négyzetméteres alkotás szintén rendkívül jó állapotban maradt fenn, és azóta bemutatták a világ legfontosabb múzeumaiban, New Yorkban a Metropolitanben, Párizsban a Louvre-ban, Szentpéterváron az Ermitázsban. Ennek a mozaiknak az állandó elhelyezésére kezdtek egy új kiállítóhely felépítésébe, amikor - Izraelben egyáltalán nem szokatlan módon - félbe kellett hagyni a munkát, mert ismét régészeti kincsekre bukkantak a földgépek. 

- A helyszín feltárásakor egy luxusvilla épületét találtuk meg óriási mozaikpadlózattal, ebédlőteremmel - triclinium -, belső udvarral és vízvezetékrendszerrel. A római birodalom korára jellemző mediterrán luxus számos bizonyítékára bukkantunk, többek között freskóra - ismertette a régészeti eredményeket a lapnak Amir Gorzalczany, a jelenlegi munkálatok vezetője.

A cikk az ajánló után folytatódik

Szenvedélyeink fogságában - Az addikció és a kontrollvesztés pszichológiája

A Femina Klub júniusi vendége Dr. Zacher Gábor toxikológus lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között a kultúránkban hangsúlyosan jelen lévő függőségek kérdéseiről beszélget.

Zacher Gábor szerint, ha saját magunk elé tükröt tartunk, akkor 4-5 függőséget mindenki fel tudna sorolni. Igaz ez?

Pontos részletek az estről itt olvashatók: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2023. június 5. 18 óra

Helyszín: József Attila Színház

Promóció

Az idén nyáron megtalált mozaikok jelentősen emlékeztetnek egy korábbi, Jeruzsálemben, a Cion-hegyen feltárt alkotásra, a szakemberek szerint vagy ugyanaz az alkotójuk, vagy ugyanabból a mintából dolgoztak. Az újonnan megtalált mozaikot kiemelték eredeti helyéről, és elszállították, így folytatódhat a mozaikmúzeum építése, melynek kínálata így újabb alkotással fog gazdagodni.

Nézd meg ezt is - Felnyitották a rejtélyes egyiptomi koporsót

A fekete gránitszarkofágra az északkelet-egyiptomi Alexandria közelében levő Szidi Gaber körzetében bukkantak. A koporsó két évezreden át háborítatlanul nyugodott a földben, és most megmutatták, mi volt benne.

Ezt is szeretjük