Minden idők leglényegesebb maja leletére bukkantak: a régészek sem láttak még hasonlót
Különleges maja barlangrajzokra bukkantak a tudósok.

barlangrajzok
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

A Yucatán-félsziget legfontosabb maja barlangfestményeire bukkantak régészek Mexikóban. A festmények egy 15 méter hosszú és öt méter magas sziklát díszítenek a félsziget keleti részén húzódó dzsungel egyik barlangjában, ahol víznyelőt is találtak a szakemberek - adta hírül a Latin American Herald Tribune napilap honlapja.

Ezek nemcsak a térség egyedüli barlangi festményei, de a legfontosabb ilyen alkotások, mivel oly sok elemet örökítenek meg, például madarakat, emlősöket, egy keresztet, geometriai figurákat, embert egy harcos formájában - közölte Sergio Grosjean Abimerhi, a mexikói ökológiai, tudományos és kulturális intézet kutatója, aki régészcsoportjával felfedezte a festményeket.

maja-festmenyek

- A felfedezés új információkkal fog szolgálni a maja szokásokról. Igaz, még nem tudjuk, hogy mit is jelentenek ezek a barlangi festmények, és mikor készítették őket - tette hozzá. A régészek a helyszínre hívták a nemzeti antropológiai és történelmi intézet szakembereit és más tudósokat, hogy segítsenek az elemek azonosításában.

Grosjean elmondta, hogy nem hozzák nyilvánosságra a páratlan leletek pontos helyét, mert a Yucatán-félszigeten mindenhol előttük járnak a fosztogatók és a vandálok. A Mexikó délkeleti részén húzódó helyen volt a maják civilizációs központja, olyan romvárosok találhatók arra, mint Tikal vagy Chichén Itzá.

A cikk az ajánló után folytatódik

A dzsungelekkel, esőerdőkkel borított félsziget egyik jellegzetessége a karsztos kőzetből kialakult több ezer cenote, ezek édesvízzel teli, négy-öt méter mélytől ötven-hatvan méter mélységig beomlott, kör alakú barlangok. A maja civilizáció fejlett írásmódjáról, művészetéről, monumentális építészetéről, valamint a matematikai és asztronómiai ismereteiről híres.

Nézd meg ezt is - Felnyitották a fekete, egyiptomi koporsót

A fekete gránitszarkofágra az északkelet-egyiptomi Alexandria közelében levő Szidi Gaber körzetében bukkantak. A koporsó két évezreden át háborítatlanul nyugodott a földben, és most megmutatták, mi volt benne.

Ezt is szeretjük