Feltárták a világ egyik legősibb települését: a Nílus deltájában találtak rá
Hatezer éves ősi település maradványaira bukkantak Egyiptomban.

nilus-delta
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

A Nílus folyó deltájában létezett egyik legősibb településre bukkant egy egyiptomi-francia régészcsoport, a maradványok a fáraók kora előtti időkből, ötezer évvel ezelőttről származnak - adta hírül vasárnap az al-Ahram egyiptomi napilap honlapja. A közös kutatócsoport egy újkőkori falu maradványait tárta fel a Tell el-Szamara régészeti lelőhelyen, Kairótól mintegy 140 kilométerre északra.

A település egészen a fáraók második dinasztiájának a koráig - i. e. 4200-2900 - lakott volt. Újkőkori felfedezések szinte ismeretlenek ebben a térségben, ezért igen nagy jelentőségűek a leletek - közölte Frederic Geyau, a csoport vezetője. Az egyetlen újkőkori település, melyet eddig feltártak, Szaísz városa volt.

lelet

A 2015 óta folyó feltárásokon gyűjtött leletek páratlan lehetőséget adnak arra, hogy az első dinasztia előtt több mint ezer évvel Alsó-Egyiptomban élt, prehistorikus társadalmakról alaposabb tudásra tegyenek szert a régészek. A lelőhelyen talált edények, kézműves termékek kormeghatározása alapján a kutatók úgy vélik, hogy a Nílus deltájának lápos területein az i. e. 5. évezred végén telepedtek le közösségek.

Ajmán Asmavi, az egyiptomi műemlékvédelmi tárca vezetője az al-Ahram honlapjának elmondta, hogy a régészek találtak egy tucatnyi tárolót állati csontokkal és botanikus maradványokkal, melyek elemzésével betekintést nyerhetnek az egyiptomi mezőgazdaság és állattenyésztés kezdeteibe.

Nézd meg ezt is - Emberi maradványokat találtak az egykori hulladéktárolóban

Jászberény határában egy induló beruházás helyszínén végeznek mentő feltárást: először úgy tűnt, hogy egyszerű hulladéktároló gödrök vizsgálatára nyílik lehetőség a helyszínen, nem számítottak bronzkori lelőhely felfedezésére.

Ezt is szeretjük