A mobil éjszakai módja nem segíti a könnyebb elalvást: a kutatók ezzel magyarázzák
Az éjszakai mód sokkal kedvezőbbnek tűnhet elalvás előtt, azonban még így is megnehezíti a pihenést.

okostelefon-éjszaka2
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

A legtöbb ember számára szinte már napi rutinná vált este, elalvás előtt még egyszer átpörgetni a különböző közösségimédia-felületeket, és a sorozatok vagy a különböző játékok nélkül is csak ritkán telik el a lefekvés előtti idő.

A szakértők már régóta próbálják felhívni a figyelmet ennek veszélyeire, hiszen a tévé, laptop, tablet és okostelefon által kibocsájtott kék fény nagymértékben befolyásolhatja az elalvást, és a minőségi pihenésre is rossz hatással van - aminek a hosszú távú következménye akár depresszió és diabétesz is lehet.

Ezért nem hatékonyabb az éjszakai mód

Sok újabb készülék már rendelkezik olyan opcióval is, hogy a fényerőt éjszakai módba lehet állítani. Mivel a világos, kékes fényeket a napfényhez hasonlónak érzékeli a szemünk, ez gátolja a melatonin, az alvás-ébrenlét ciklusának szabályozásával összefüggő hormon termelését. A sárga-narancssárga fény viszont utánozza a naplemente színét, és nincs annyira gátló hatása a melatonin termelésére, elősegítve az egészségesebb éjszakai alvást. Sokáig úgy vélték, hogy ez hatékony megoldás lehet a lefekvés előtti mobilozás problémájára, ám egy új kutatás bebizonyította, hogy mégsem így van.

okostelefon-éjszaka1
Fotó: ViktorCap / Getty Images Hungary

A Brigham Young University és a Cincinnati Gyermekkórház Orvosi Központ tudósai 167 fő hallgatót gyűjtöttek össze, és arra kérték őket, hogy töltsenek legalább nyolc órát az ágyban, miközben a csuklójukon gyorsulásmérőt viselnek alvási aktivitásuk figyelemmel kísérésére. A kutatók a résztvevőket két külön csoportra osztották: azokra, akik átlagosan körülbelül hét órát aludtak - nagyjából annyit, mint az ajánlott mennyiség -, és olyanokra, akik minden este hat óránál kevesebbet aludtak (általában túl kevés alvásnak számít). A diákokat ezután véletlenszerűen hét egymást követő éjszaka lefekvés előtti órára a három feltétel egyikébe sorolták: okostelefon használata éjszakai módban engedélyezéssel; mobil használata az éjszakai mód nélkül; és voltak, akik egyáltalán nem vehették a kezükbe a készüléket.

A cikk az ajánló után folytatódik

Azok számára, akik körülbelül hét órát aludtak, az alvás minősége enyhén javult, ha nem a telefonjukat használták lefekvés előtt, mint a normál telefonhasználattal rendelkezőknél, éjszakai mód használata mellett. „Az éjszakai mód nem jobb, mint a funkció nélküli használat vagy az akár egyáltalán nem használt telefon” - mondta Chad Jensen professzor, a tanulmány szerzője és a Brigham Young University pszichológusa.

- Abban a csoportban, akik általában kevesebbet alszanak, az alvás minőségében nem volt különbség az alapján, hogy a résztvevők az éjszakai módot használtak-e, vagy sem. Ez azt sugallja, hogy amikor nagyon fáradt vagy, elalszol, bármit is csináltál lefekvés előtt - magyarázta Jensen. - Az alvási nyomás olyan magas, hogy valójában nincs hatása annak, ami lefekvés előtt történik.

Nehezen tudsz elaludni? 10 étel, amitől gyorsan álomba merülsz

Ha nem jön könnyen álom a szemedre, akkor vacsorára fogyassz belőlük. Meglátod, sokkal könnyebben elalszol.

Ezt is szeretjük