Újabb okot találtak a tudósok arra, hogy rovarokat együnk - Bizarr, de egészséges lehet
Egyes ehető rovarok olyan gazdagok antioxidánsban, mint a friss narancslé - derült ki egy friss kutatásból.
Először mérte meg az ehető rovarok antioxidánsszintjét egy tanulmány, és mint kiderült, a szöcskék és selyemhernyók annyi antioxidánst tartalmaznak, mint a friss narancslé - olvasható a Phys.org tudományos hírportálon.
- Legalább kétmilliárd ember - a Föld lakosságának negyede - rendszeresen fogyaszt rovarokat. A többieknek még egy kis biztatásra van szüksége - fogalmazott Mauro Serafini, az olaszországi Teramói Egyetem professzora, a Frontiers in Nutrition című folyóiratban megjelent tanulmány vezető szerzője. A tudós szerint fontos, hogy olyan szempontokra hívják fel az emberek figyelmét, amelyek megkönnyítik a választást.
Először vizsgálták az antioxidáns-tartalmat
A táplálék íze és látványa nagyon fontos, de például sokak számára az is ösztönző, ha egy étel egészséges. - Az ehető rovarok kitűnő fehérjeforrások, gazdagok többszörösen telítetlen zsírsavakban, ásványi anyagokban, vitaminokban és rostokban. De mindeddig antioxidáns-tartalom szempontjából senki sem hasonlította össze őket olyan klasszikus funkcionális ételekkel, mint az olívaolaj vagy a narancslé - magyarázta a professzor.
Serafini emlékeztetett rá, hogy számos olyan szuperétel van, amelyeknek antioxidáns-kapacitásuk miatt nagy a szabadgyök-megkötő képessége. A vizsgálat azt igazolta, hogy az ehető rovarok között is vannak olyanok, amelyek ide sorolhatók. A kutatók egy sor ehető rovart és gerinctelent vizsgáltak meg antioxidáns-kapacitásuk szempontjából.
A rovarok ehetetlen részeit, a szárnyakat és a csápokat eltávolították, majd minden egyedből két minta kivonatát tesztelték a zsírtartalom szempontjából és abból a szempontból, hogy oldódik-e vízben. Aztán minden minta antioxidáns-tartalmát és kapacitását is mérték. A szöcskék, selyemhernyók és tücskök vízben oldódó kivonataiban volt a legmagasabb az antioxidáns-kapacitás: ötször magasabb, mint a friss narancslében.
A növényevők egészségesebbek
Az óriás-énekeskabócában, az óriás-vízibogárban, a fekete tarantulában és a fekete skorpióban viszont elhanyagolható volt az antioxidáns-kapacitás. - Világos a trend: a növényevők antioxidáns-kapacitása magasabb - mutatott rá a professzor. A tanulmányban megjegyezték, hogy az összehasonlításhoz a rovarok szárított, zsírmentes kivonatát használták, de még 88%-os vizes oldatként is elérik a friss narancslé antioxidáns-kapacitásának 75%-át.
Vásárolj Femina Klub bérletet!
Vásárolj bérletet, és vegyél részt a 2025-ös év különleges előadásain, ahol izgalmas témákról hallhatsz elismert szakértőktől és közéleti személyiségektől.
- Knapek Éva, aki a társfüggőségről és a mérgező kapcsolatokból való szabadulásról beszél. 2025.01.07.
- Kajdi Csaba, aki humorral és őszinteséggel osztja meg tapasztalatait nőkről és élettapasztalatairól "Anyámtól a modellekig" témában. 2025.02.19.
- Steigervald Krisztián, aki a generációk közötti kommunikáció kihívásait tárgyalja "Boomerek és Zoomerek" című előadásában. 2025.04.09.
További részletek: feminaklub.hu/
Helyszín: MOM Kulturális Központ
Promóció
Érdekes módon a polifenol-tartalom - amely a növényeknél az antioxidáns-kapacitás fő forrása - alacsonyabb volt a rovarokban, mint a frissen facsart narancslében. - Ezek az eredmények arra utalnak, hogy a polifenolok mellett a rovarok antioxidáns-kapacitása más, egyelőre ismeretlen összetevőkön is múlik - fűzte hozzá Serafini.
Az óriás-énekeskabócákban és a selyemhernyókban kétszer akkora antioxidáns-aktivitást mértek, mint az olívaolajban, viszont a fekete tarantulában, a pálmaféregben és a fekete hangyában nagyon kevés volt ez a kapacitás. A kutatók az eredmények alapján kiemelték, hogy az olyan ehető rovarok, mint a szöcskék és selyemhernyók, gazdag forrásai az antioxidánsoknak. A tanulmány szerzői ugyanakkor azt is hangsúlyozták, hogy a rovarok antioxidáns-kapacitásának emberre gyakorolt hatását vizsgálni kell, mivel ez még tisztázatlan.
Fotók: Getty Images
Rovarokat kevernek az ételbe a népszerű étteremben: fotókon a furcsa fogások
Nézegess képeket!
ElolvasomOLVASD EL EZT IS!
- mesterséges
- környezetvédelem