Ilyen hamburgert még biztos nem kóstoltál: 2020-ban óriásit változik az éttermek kínálata
Kis lépés az embernek, hatalmas lépés a környezetvédelemnek: hamarosan jön a mesterséges hús.

Ez is érdekelhet

A tökéletes szőrtelenítő módszer a nyárra - Hetekig sima lesz tőle a bőröd (x)

Ez lesz a legmókásabb gyereknapi program a hétvégén - 14 év alatt ingyenes! (x)

Rengeteget spórolhatsz, ha így vásárolsz júniusban - Ezek a legjobb akciók a hónapban (x)

Milyen konyha illik hozzád? Rengeteget spórolhatsz, ha így alakítod át (x)

Nem kerül milliókba, mégis saját medencéd lesz - 10 érv a földfeletti medence mellett (x)

beauty and style

Az ifjú hercegi párt már a körmödre is kérheted: nem ismernek akadályt a rajongók »

Menőbb, mint a bőrtáska: így viseld a szezon kedvencét »

Elképesztően nőies balerinacipők, olcsótól a drágáig: a legdivatosabb fazonok »

retikül.hu
Top olvasott cikkek
bmi kalkulátor
nem

A te BMI-d:

Alultápláltságot jelent. Mindenképp fordulj orvoshoz, hogy feltárd az okokat!

A testsúlyod ideális, törekedj a mostani alkatod megőrzésére.

Fokozottan vagy kitéve az infarktusnak és más betegségeknek. Csökkentened kell a testsúlyodat!

Veszélyeztetett kategóriába tartozol, mielőbb fogyókúrába kell kezdened!

Az egészséged közvetlen veszélyben van. Azonnal orvos által felügyelt diétába kell kezdened!

számolújraszámol

Amikor legközelebb belibbensz egy hamburgerfalodába, könnyen lehet, hogy eszedbe jutnak majd ezek a sorok: hamarosan ugyanis talán a mi tányérunkon is viszontláthatjuk a Burger 2.0-t.

Röpke öt évvel ezelőtt, a holland Mosa Meat élelmiszer-ipari vállalat első ízben előrukkolt a laboratóriumban előállított hús prototípusával. Feltalálói a több mint százmillió forintos találmányt azóta is tökéletesítik, terveik szerint viszont 2020-tól előbb a luxuséttermekben, később pedig világszerte forgalmazhatják.

A megszólalásig hasonlít az igazi húsra

Mark Post, a Maastrichti Egyetem kutatója - az ő nevéhez fűződik az első laborban kreált hamburgerpogácsa - úgy véli, kollégáival rengeteget finomított az elkészítési technológián, egyrészt a gyártási költségek csökkentése miatt, másrészt, hogy a hús ne csak küllemében, de ízében is tökéletesen megfeleljen az eredeti hamburgerhúsnak. A műhusi több sejtkultúrából tevődik össze, vörös színét pedig egy élesztőből kivont vegyület adja. 

Égető szükség lenne az újításra

Az Amerikai Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Világszervezet - FAO - jelentése szerint a haszonállattartás rendkívül nagy környezeti terhet ró Földünkre, hiszen közel 15%-ban felelős a légkörbe kerülő üvegházhatású gázok keletkezéséért. A Worldwatch Institute még ennél is többre, 51%-ra becsüli ezt az arányt

A Worldwatch szerint a húsipar emellett nagyban hozzájárul a termőföldek és az ivóvíz csökkenéséhez: számításaik alapján a bolygó lakossága 2050-re elérheti a 9,8 milliárdot, ennyi embert pedig képtelenség lesz eltartani akkora mennyiségű állati táplálékon, mint ami a mai emberek fogyasztását jellemzi. 

A cikk az ajánló után folytatódik

Az Oxfordi és az Amszterdami Egyetem kutatása szerint az új technológia megközelítőleg 98%-kal csökkenthetné a káros gázok kibocsátását, valamint 99%-os termőföld- és akár 96%-os ivóvíz-felhasználást biztosíthatna.

A laboratóriumi hústenyésztés régóta terítéken van

Kevésbé köztudott, de a sejtekből megalkotott hús ötlete már az 1970-es években felmerült, majd 2006-ban ismét szárnyra kapott, miután Vladimir Mironov, a Dél-Karolinai Egyetem professzora kidolgozta egy olyan eszköz terveit, mellyel akár otthon is lehetne növeszteni mesterséges húst. Elképzelését végül nem sikerült megvalósítania, ám a gondolat azóta is foglalkoztatja a tudóstársadalmat.

Ezt is szeretjük