Még sosem volt ekkora a baj: rekordmértékben nőtt a Föld hőmérséklete
Az elmúlt három évben több mint 25%-kal emelkedett a globális felmelegedés mértéke.

szarazsag
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Rekordmértékben emelkedett a globális földfelszíni hőmérséklet 2014 és 2016 között, ami csak ebben a három évben több mint 25%-kal emelte meg a globális felmelegedés mértékét az 1900-as évek kezdete óta - számolták ki az Arizonai Egyetem kutatói. A Geophysical Research Letters online folyóiratban közzétett tanulmányuk az első, melyben a kutatók számszerűsítették a hőmérséklet rekordmértékű, 0,43 °C-os emelkedését 2014 és 2016 között, és megállapították az emelkedés alapvető okait.

A kutatók elemezték a globális földfelszíni átlaghőmérsékletről feljegyezett adatokat 1850 és 2016 között, az óceán hőmérsékletét 1955 és 2016 között, a tengerszint szintjét 1948 és 2016 között, a Csendes-óceán egyenlítői térségének melegedését okozó El Nino légköri jelenség és az évtizedes csendes-óceáni oszcilláció adatait - összesen 15 különféle időjárási, légköri jelenséget.

Soha nem látott mértékű növekedés

1900 és 2013 között a globális földfelszíni átlaghőmérséklet 1,6 °C-kal emelkedett. A globális hőmérsékleti rekordokat elemezve Jianjun Yin, az egyetem kutatója és munkatársai kiszámolták, hogy a következő három évben, 2016 végére a globális földfelszíni hőmérséklet újabb 0,43 °C-kal nőtt, ami soha nem látott mértékű három év alatt a 20. és 21. században.

A felmelegedés ilyen szintű megugrását világszerte szélsőséges időjárási jelenségek - mint hőhullámok, szárazságok, áradások, a sarki jég túlzott olvadása, globális korallfehéredés - kísérték. "Klímakutatóként szembeszökő volt látni, hogy a bolygó légköre képes ilyen gyorsan melegedni" - idézte Jonathan Overpecket, a tanulmány társszerzőjét a Science Daily tudományos-ismeretterjesztő hírportál.

Az új kutatás kimutatta azt is, hogy a rekordmértékű hőmérséklet-növekedést nem lehet megmagyarázni csupán a klíma természetes változékonyságával. Felhívták a figyelmet arra is, hogy az ilyen hőmérsékleti megugrások és a velük járó szélsőséges időjárási jelenségek mindaddig egyre gyakoribbak lesznek, amíg nem csökken az üvegházhatású gázok kibocsátása.

Ezt is szeretjük