Lenyűgöző dolog jelenik meg az égen 2083-ban, és jó ideig ott is marad
Látványos csillagászati jelenségben gyönyörködhetnek az emberek az évszázad végén.

kettos-csillag
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Előrejelzések szerint 63 év múlva látványos csillagászati jelenségben gyönyörködhetnek éjszakánként az emberek - mondta Kiss László csillagász. A feltételezések szerint a V Sagittae nevű kettőscsillag összeforr és felfénylik, ezzel a Szíriusznál, a legfényesebb csillagnál is ragyogóbb jelenséget okozva az égen egy-két hónapon keresztül 2083-ban.

Hozzáfűzte: a V Sagittae csillagrendszer egy kompakt, Föld-méretű és Nap-tömegű, tehát iszonyatosan sűrű fehér törpecsillagból és egy kísérő csillagból áll, amelyből nagyon erős gravitációs tere miatt a törpecsillag anyagot szipkáz.

v-sagittae
Fotó: LSU

A fehér törpecsillag köré az anyag létrehoz egy korongot, amelybe időnként energia zúdul, és emiatt felfényesedik - magyarázta a szakértő az M1 aktuális csatornán.

A Louisianai Egyetem egyik professzora, Bradley E. Schaefer az elmúlt 130 év adatai alapján azt állítja, hogy a V Sagittae fokozatosan fényesedik, amiből arra következtetett, hogy a tömegelszívás egyre jobban erősödik, és a feltételezése szerint 2083-ban annyira felgyorsul, hogy a két csillag összeforr.

A kiemelt kép illusztráció. Forrás: Getty Images.

Lenyűgöző felvételek a világűrről

Lélegzetelállító az univerzum emberiség által feltérképezett része, mely elképesztő és egyben borzongató jelenségeket tartogat. 4600 kép közül választották ki a magyar fotósét a pályázaton.

Ezt is szeretjük