A tudósok sem értik, mi történik a Föld mágneses mezejével - Egyre gyorsabban változik

Az északi mágneses pólus vándorlási sebessége meghaladja a várt mértéket - A tudósok értetlenül állnak a dolog előtt.

Föld mágneses erő

FeminaShop

Látogass el a
Femina Shopba!

Megnézem
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Gyorsabban vándorol a Föld északi mágneses pólusa, mint azt gondolták volna a tudósok. Mára már a kezdő hosszúsági kört is elhagyhatta. Az elmúlt húsz évben folyamatosan tolódott el Kanada sarki területeiről Szibéria felé, viszonylag gyors sebességgel - évente 55 kilométert változik a helyzete. 

Ez a gyors iram feltételezhetően a jövőben le fog lassulni, és már csak 40 kilométereket fog megtenni évente a mágneses pólus - jelent meg a Brit Geológiai Társaság nyilatkozata a 24.hu oldalán.

A Föld mágneses mezejét a közepén található külső mag olvadt vasa hozza létre, ami rendkívül összetett folyamatokból áll. Azonban értetlenül állnak a szakértők a Föld mágneses terének gyengülése és a mágneses pólus gyors elmozdulása előtt.

A cikk az ajánló után folytatódik

Érzelmek logikája - Hogyan vannak jelen az érzelmek a logikus gondolkodásban?

A Femina Klub novemberi vendége Dr. Mérő László matematikus, pszichológus lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya az érzelmek és az elme bonyolult viszonyáról beszélget. Körbejárjuk, mit jelent valójában az érzelmi intelligencia, megismerjük az érzelmek szerkezetét, és hogyan alkalmazhatjuk a felismeréseinket mindennapi problémáink megoldásában is.

Pontos részletek az estről itt olvashatók: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2023. november 6. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

Minden változást folyamatosan monitoroznak. A Brit Geológiai Társaság Mágneses Világmodellje a GPS alapja, amit ötévente szoktak megújítani. Most viszont a felgyorsult változások miatt előbb kell frissíteni, már december közepén a 2020-as modellt is kiadták. 

Az, hogy a mágneses pólusok elmozdulnak, egyáltalán nem új keletű dolog, már többször volt példa rá a Föld életében. A pólusok cseréje ezer és 20 ezer év között zajlik le, ez pedig komoly befolyással bír majd a modern navigációs rendszerekre - az élővilágra azonban nincs különösebb hatással.

4600 kép közül választották ki a magyar fotósét - Lenyűgöző felvételek a világűrről

Bár a szakmai bizottság által hozott ítéletet már kihirdették, a közönség szavazataira még mindig várnak a fotók. Nézd meg a zsűri által választott, 2019-es legjobb képeket!

(Képek forrása: Getty Images Hungary)

Ezt is szeretjük