A tudósok sem értik, mi történik a Föld mágneses mezejével - Egyre gyorsabban változik
Az északi mágneses pólus vándorlási sebessége meghaladja a várt mértéket - A tudósok értetlenül állnak a dolog előtt.

Föld mágneses erő
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Gyorsabban vándorol a Föld északi mágneses pólusa, mint azt gondolták volna a tudósok. Mára már a kezdő hosszúsági kört is elhagyhatta. Az elmúlt húsz évben folyamatosan tolódott el Kanada sarki területeiről Szibéria felé, viszonylag gyors sebességgel - évente 55 kilométert változik a helyzete. 

Ez a gyors iram feltételezhetően a jövőben le fog lassulni, és már csak 40 kilométereket fog megtenni évente a mágneses pólus - jelent meg a Brit Geológiai Társaság nyilatkozata a 24.hu oldalán.

A Föld mágneses mezejét a közepén található külső mag olvadt vasa hozza létre, ami rendkívül összetett folyamatokból áll. Azonban értetlenül állnak a szakértők a Föld mágneses terének gyengülése és a mágneses pólus gyors elmozdulása előtt.

A cikk az ajánló után folytatódik

Minden változást folyamatosan monitoroznak. A Brit Geológiai Társaság Mágneses Világmodellje a GPS alapja, amit ötévente szoktak megújítani. Most viszont a felgyorsult változások miatt előbb kell frissíteni, már december közepén a 2020-as modellt is kiadták. 

Az, hogy a mágneses pólusok elmozdulnak, egyáltalán nem új keletű dolog, már többször volt példa rá a Föld életében. A pólusok cseréje ezer és 20 ezer év között zajlik le, ez pedig komoly befolyással bír majd a modern navigációs rendszerekre - az élővilágra azonban nincs különösebb hatással.

4600 kép közül választották ki a magyar fotósét - Lenyűgöző felvételek a világűrről

Bár a szakmai bizottság által hozott ítéletet már kihirdették, a közönség szavazataira még mindig várnak a fotók. Nézd meg a zsűri által választott, 2019-es legjobb képeket!

(Képek forrása: Getty Images Hungary)

Ezt is szeretjük