Minden eddiginél távolabb fedeztek fel galaxisokat a csillagászok
A NASA nagyszabású kutatása során felfedezték a legtávolabbi galaxiscsoportot.

galaxis-cover
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Az eddig azonosított legtávolabbi galaxiscsoportot fedezték fel csillagászok. A NASA által vezetett nemzetközi kutatócsoport által megfigyelt EGS77 jelű galaxistrió abból az időből származik, amikor az univerzum még csak 680 millió éves volt, vagyis kevesebb mint jelenlegi 13,8 milliárd éves korának 5%-a.

Az objektum a Kiterjedt Groth-övben található a Nagy Medve és az Ökörhajcsár csillagkép között - közölte a NASA. A megfigyelések szerint a galaxisok egy sebes kozmikus átalakulási folyamatban, reionizációban vannak.

galaxis
Fotó: V. Tilvi et al./NSF's OIR Lab/KPNO/AURA

Ez akkor kezdődött, amikor az első csillagokból származó fény megváltoztatta a hidrogén természetét az egész univerzumban - hasonló módon ahhoz, ahogyan egy befagyott tó megolvad tavasszal. Ez átalakította a sötét, fényeket kioltó kozmoszt azzá, amelyet ma ismerünk.

- A fiatal univerzum tele volt hidrogénatomokkal, ami úgy felhígítja az ultraibolya fényt, hogy blokkolja a korai galaxisok látványát - mondta James Rhoads, a NASA Goddard Space Flight Center nevű intézményének munkatársa, aki bemutatta felfedezésüket az Amerikai Csillagászati Társaság 235. találkozóján Honoluluban. - Az EGS77 az első galaxiscsoport, amelyet ennek a kozmikus ködnek a ritkulása során figyelhetünk meg - tette hozzá.

Kiemelt kép: Getty Images

adasd

Ezt is szeretjük