Láthatatlan galaxisokat fedeztek fel tudósok: ez ellentmond az univerzum modelljének
Hatalmas ősi galaxisokat fedeztek fel a Tokiói Egyetem kutatói.

alma
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Harminckilenc, korábban láthatatlan, hatalmas ősi galaxist fedeztek fel japán kutatók. Ez az első eset, hogy ennyi galaxist fedeznek fel egyszerre. - Ez az első alkalom, hogy nagy tömegű galaxisok létét ilyen nagy számban sikerült megerősíteni a 13,7 milliárd éves univerzum első 2 milliárd évéből.

Ezek a galaxisok korábban láthatatlanok voltak számunkra - fogalmazott Vang Tao, a Tokiói Egyetem kutatója, az Atomenergia-bizottság és a Japán Nemzeti Csillagvizsgáló munkatársa, a felfedezésről szerdán megjelent tanulmány szerzője.

Sok kérdésre választ adhat a felfedezés

- Ez a felfedezés szembemegy a jelenlegi modellekkel, amelyek a kozmikus evolúció ezen szakaszára vonatkoznak, és segít megérteni bizonyos részleteket, melyek eddig hiányoztak - tette hozzá. A szupernagy tömegű fekete lyukakkal és fekete anyaggal összeköttetésben lévő galaxisoknak az ilyen mértékű elterjedtsége ellentmond az univerzum jelenlegi modelljének - írja a CNN.com.

galaxisok
Fotó: Tokiói Egyetem

Korukból és távolságukból adódóan ezek a hatalmas tömegű galaxisok rejtve voltak, mivel fényük gyenge és elnyújtott. Ilyen távolságból ugyanis a fény infravörössé válik, ráadásul az univerzum is tágul, ami miatt nő a távolság. - Ezeknek a galaxisoknak a fénye nagyon halvány és nagy hullámhosszú, láthatatlan a szem számára, és nem érzékelhető a Hubble által sem - mondta  Kohno Kotaro , a Tokiói Egyetem tudósa.

Ezért az Atacamai Nagyméretű Milliméteres/Szubmilliméteres Hálózatot - ALMA - használták, amely ideális az ilyen jellegű objektumok megfigyelésére. A galaxisok tanulmányozása több információt szolgáltat a szupernagy tömegű fekete lyukakról is. - Minél nagyobb tömegű egy galaxis, annál nagyobb tömegű a szívében lévő szupernagy tömegű fekete lyuk. Tehát a galaxisok fejlődésének tanulmányozása révén többet megtudhatunk a szupernagy tömegű fekete lyukakról - mondta Kohno. A tanulmány a Nature című tudományos lapban jelent meg.

A kiemelt képen az ALMA egyik antennája látható. Forrás: Getty Images.

Sosem fotózott még ehhez foghatót a NASA

Látványos felvételt tett közzé a 70 millió fényévnyire lévő Csáp-galaxisokról a NASA. A felvételt a Hubble űrteleszkóp készítette, a két galaxisról korábban soha nem sikerült ennyire részletes képet kapni.

Ezt is szeretjük