Mik ezek az apró, képhibának tűnő pontok a fotón? Egészen döbbenetes a válasz
Káprázatos vidéket örökítettek meg a Hubble-űrtávcsővel Tejútrendszerünk egyik kísérő galaxisában.

galaxis cover
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Első ránézésre az alábbi fotó nem tűnik többnek parányi pontok sűrű, már-már zavaró forgatagánál. Sőt, mi több, második pillantásra sem. Hiszed vagy sem, de nem holmi képhibáról van szó, hanem a csodálatos és kifürkészhetetlen univerzumról.

A felvételeket a modern űrkutatás eddigi legsikeresebb, egyben legköltségesebb eszköze, a Hubble-űrteleszkóp készítette, amit pedig a képen láthatsz, az nem más, mint az Északi Galaktikus Pólus parányi szelete.

Bereniké haja és az Északi Galaktikus Pólus

Egészen fantasztikus részletességgel tárul elénk a Coma galaxishalmaz, melyet a Bereniké haja csillagkép után neveztek el, legfényesebb tagjai pedig még az amatőr csillagászoknak is megmutatják magukat, mivel a halmaz a Tejútrendszer Északi Pólusa közelében található, és, mivel a Tejútrendszer ezen részén nagyon ritka a por és a különböző gázok előfordulása, az égbolt egészen tiszta.

Az apró szemcsék valójában az egyes galaxisok csillagai között fekvő porszemcsékből származó hőt jelölik. Érdekesség, hogy a képen látható galaxisok már jóval a Naprendszer előtt léteztek, mégis csak most, több mint 10 milliárd évvel később láthatjuk őket. 

A Hubble legviccesebb felvétele

2018. novemberében a NASA nyilvánosságra hozta a valaha készült legmulatságosabb felvételt, egy mosolygó arcot. A jelenséget az SDSS J0952 + 3434 galaxishalmazban sikerült megörökíteni, miközben a Hubble WFC3-as kamerája a csillagok születésének okát kutatta.

A NASA szerint a fényív egy galaxis, melynek formáját eldeformálta egy mellette elhaladó, nagy súlyú gravitációs forrás. Az alsó, íves galaxis alakja jellemzően egy gravitációs lencsehatás alatt álló galaxis alakja. Fénye a hozzánk vezető úton elhaladt egy nagy tömegű objektum közelében, amitől a formája deformáltnak és nyújtottnak tűnik - olvasható az amerikai űrügynökség honlapján.

Páratlan felvételek, magasan az atmoszféra felett

Bár időnként meggyűlik a bajuk a szakembereknek a Hubble-lel, mindent egybevetve az űrteleszkóp zseniális szerkezet, mert a légkör nem képes belerondítani észlelésébe, így akár az ötvenszer gyengébb fényű jelenségeket is megörökíti. Az elkészült felvételek segítségével pedig bepillanthatunk a világmindenség rejtelmeibe, és szemtanúi lehetünk új csillaghalmazok születésének, galaxisok látványos találkozásának.

Lebilincselő fotókon az univerzum méretei

Azt mondják, az emberi agy képtelen felfogni, mi az, hogy végtelen. Talán az alábbi fotók után egy kicsit könnyebb lesz elképzelni azt, hogy mi mindent nem tudunk elképzelni. Icipici pontocska a világunk - a képsorozat végén pedig fény derül a csodára.

Képek: NASA.

Ezt is szeretjük