Katasztrofális ütközés lökheti ki a Naprendszert a világűrbe a tudósok szerint
Egy új előrejelzés szerint a jövőben összeütközhet a Tejútrendszer a Nagy Magellán-felhővel.

tejut
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Katasztrofális galaktikus ütközés lódíthatja meg a Naprendszert: kétmilliárd év múlva összeütközhet a Tejútrendszer és a Nagy Magellán-felhő. A Durhami Egyetem asztrofizikusai számítógépes szimulációjának eredményét a Monthly Notices of the Royal Astronomical Society című tudományos lapban mutatták be.

Az ütközés felébresztheti galaxisunk szunnyadó fekete lyukát, mely ekkor elkezdené elnyelni a környező gázokat, és akár tízszeresére is növekedhet - írja a PhysOrg tudományos-ismeretterjesztő hírportál. Miközben a fekete lyuk fal, nagy energiájú sugárzást bocsát ki, és, bár ez a kozmikus tűzijáték valószínűleg nincs hatással a földi életre, a tudósok szerint megvan az esélye annak, hogy a kezdeti ütközés meglódíthatja a Naprendszert a világűrbe.

A galaxisok, mint a Tejútrendszer is, egy csoportnyi kisebb galaxissal vannak körülvéve, melyek körülötte keringenek, mint a méhek a kaptár körül. Jellemző módon ezek a galaxisok csendes életet élnek, és több milliárd éven át keringenek az anyagalaxis körül. Ugyanakkor időről időre lesüllyednek a középpontba, összeütköznek, és az anyagalaxis elnyeli őket.

Több a sötét anyag, mint hitték

A Nagy Magellán-felhő a Tejútrendszer legfényesebb kísérőgalaxisa, csak mintegy 1,5 milliárd éve került a közelbe: mintegy 163 ezer fényévre található a Tejútrendszertől. Korábban a tudósok úgy vélték, hogy vagy a Tejútrendszer körül fog keringeni évmilliárdokig, vagy, mivel olyan gyorsan mozog, kimenekül a galaxis gravitációs erejéből.

A cikk az ajánló után folytatódik

A legutóbbi mérések szerint azonban a Nagy Magellán-felhő csaknem kétszer annyi sötét anyaggal rendelkezik, mint korábban gondolták. A tudósok szerint, mivel nagyobb tömege van az eddig véltnél, gyorsan veszít energiájából, és arra ítéltetett, hogy összeütközzön galaxisunkkal. A Durhami Egyetem és a Helsinki Egyetem tudósai által vezetett kutatócsoport az EAGLE szuperszámítógép szimulációját használta. - Bár kétmilliárd év szélsőségesen hosszú idő az emberi élethez képest, a kozmikus időskálán ez nagyon rövid idő - mondta Marius Cautun, durhami kutató.

Nézd meg ezt is - Mémek a világűrből

Kevés olyan téma létezik, melyből az internetezők ne gyártottak volna már mémeket, így nem csoda, hogy az űrkérdés is terítékre került. A legtalálóbb csillagászati poénok megértéséhez nem kell tudósnak lenni, elég nyitott szemmel járni a világban.

Ezt is szeretjük