Mindannyiunkat érint! Súlyos csalásokra derült fény

Te is veszélyben vagy?

Sok a feketén alkalmazott munkavállaló a munkaerőpiacon.

FeminaShop

Látogass el a
Femina Shopba!

Megnézem
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A Nemzeti Munkaügyi Hivatal nagyjából mostanra végzett egy széleskörű ellenőrzéssel, aminek eredménye az lett, hogy a vizsgált cégek többsége csal - áll a Nemzeti Munkaügyi Hivatal összefoglalójában.

Többségében olyan problémákkal találkoztak, miszerint nem adja meg a munkáltató a dolgozót megillető pihenőidőt vagy például nem fizeti ki a túlórát.

21 munkáltatót figyelmeztet a hatóság

A munkaügyi hivatal jelentésében az áll, hogy az ellenőrzött munkáltatók 85%-ánál, valamint a munkavállalók harmadánál állapítható meg szabálytalanság előreláthatóan.

A hivatal 811 munkahelyet és 4300 munkavállalót vizsgált a következő szempontok alapján: munkaidő, pihenőidő és a rendkívüli munkavégzés szabályainak érvényesülése, a munkáltatók nyilvántartása, a munkabér mértéke és védelme, valamint a bejelentés nélküli foglalkoztatással kapcsolatos jogsértések.

A hatósági vizsgálat végeredményeképpen várhatóan 170 munkaügyi bírságot fognak kiszabni, 254 munkaadó esetén kötelezik a céget a szabálytalanság megszüntetésére, 263 munkáltató esetén fognak kötelezés nélküli határozatot hozni és végül 21 munkáltatóval szemben élnek majd a figyelemfelhívás eszközével.

Nem érdekli őket az ellenőrzés?

A leggyakoribb hiba a hiányos vagy nem valós munkaidő-nyilvántartás, a munkaidő-beosztással kapcsolatos rendeletek megsértése, valamint a heti munkaidő megengedett legmagasabb mértékének megszegése volt. A pihenőidőt megadását viszonylag betartották a vizsgált cégek, viszont nem egy esetben találkoztak a hatóság emberei azzal, hogy az ellenőrzés ideje alatt próbálta meg a munkáltató a feketén dolgozó munkavállalót bejelenteni az adóhatóság felé. Sok munkaadó ezen kívül az éjszakai vagy a műszaki pótlékot sem fizette ki legálisan a dolgozóknak.

A munkavédelmi hatóság munkáját sok esetben nem könnyítik meg, főként a kereskedelemmel foglalkozó vállalkozások. Ez azt jelenti, hogy akadályozó magatartást alkalmaznak, passzívak, az iratokat nem bocsátják a hatóság rendelkezésére, de olyan is előfordult, hogy nem akarták a kiszabott bírságot befizetni vagy a munkavállalót bejelenteni. Jellemzően ezek a munkáltató az utóellenőrzés során is hasonló viselkedést mutattak. Ide tartoznak azok az esetek is, amikor a munkáltató egyszerűen nem jelenik meg, a hivatalos címen nem érhető el, vagy nem reagál a megkeresésre.

Miért csalnak?

A hatóság feltételezése, hogy sokszor a nem ismerik a szabályokat. Egy másik tipikus eset, hogy a munkaadó a megrendelések visszaesésével magyarázza az el nem utalt béreket.

A harmadik típusa a jogsértéseknek a szándékosan elkövetett szabálytalanság, hiszen ebben az esetben a munkáltatók mentesülnek az adó és járulékfizetés alól. A munkavállaló pedig, sokszor az állását féltve, ugyan tisztában van a jogsértéssel, mégsem mer fellépni a saját érdekében.

Érzelmek logikája - Hogyan vannak jelen az érzelmek a logikus gondolkodásban?

A Femina Klub novemberi vendége Dr. Mérő László matematikus, pszichológus lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya az érzelmek és az elme bonyolult viszonyáról beszélget. Körbejárjuk, mit jelent valójában az érzelmi intelligencia, megismerjük az érzelmek szerkezetét, és hogyan alkalmazhatjuk a felismeréseinket mindennapi problémáink megoldásában is.

Pontos részletek az estről itt olvashatók: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2023. november 6. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

Amikor a munkavállaló a hibás

Ez ugyan nem a munkaügyi hivatal ellenőrzése során, de olyan esetek is előfordulnak, amikor a munkavállaló részéről állapítható meg például a szándékos károkozás, de ezt minden esetben bizonyítani kell. Vagy például ha a munkavállaló viselkedésével olyat tesz, ami azonnali hatállyal való kirúgást eredményez, azt sem elég szóban megtenni, írásban meg kell erősíteni azt.

Ezt is szeretjük