Támogatás az államtól: még egy hónapig lehet pályázni rá

Egy hónap maradt hátra, hogy pályázzanak a 13 milliárd forintra a munkáltatók.

FeminaShop

Látogass el a
Femina Shopba!

Megnézem
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A Nemzetgazdasági Minisztérium államtitkára, Czomba Sándor múlt héten jelentette be, hogy idén a kis- és középvállalkozások számára 13 milliárd forintos támogatási forrás áll rendelkezésre.

A tavalyihoz hasonló összegű támogatást a vállalkozások új munkahelyek teremtésére használhatják fel.

Kiírták az új pályázatokat

Ebből az összegből előreláthatóan 1100-1200 vállalkozásnál nagyjából 6500 új munkahely jön majd létre 2014-ben, és további majdnem 12 ezer már meglévő munkahelyet meg lehet őrizni. A pályázati kiírás már hozzáférhető a kormányhivatal munkaügyi központjának honlapján, magát a pályázatot a beruházás helye szerinti munkaügyi központban lehet beadni február 14-ig. A támogatásokról szóló miniszteri döntés április 4-ig várható.

A vállalkozó kötelezettsége

A pályázaton azok a Magyarországon bejegyzett vállalkozások indulhatnak, amelyek a beruházást még nem kezdték meg, de azt 2014. november 30-ig befejezik. Ezzel a pályázónak vállalnia kell, hogy minimum két, teljes munkaidőben foglalkoztatott munkavállaló számára létesít munkahelyet, valamint az újonnan felvett munkavállalókat a beruházás befejezését követően még minimum két évig foglalkoztatja.

Emellett a támogatás révén létrehozott kapacitást három évig működteti. A vissza nem térítendő támogatás keretében új gépek, berendezések, műszaki eszközök, technológiák beszerzési és új létesítmények építési költségei számolhatóak el. Az alaptámogatás munkavállalónként 1,5 millió forint, ami új munkahelyenként 3 millió forint lehet.

Támogatási összegek

A 1,5 millió forinton felül további támogatások járnak. Ha valaki regisztrált munkanélkülit foglalkoztat, akkor további 500 ezer forint támogatás jár, ha hátrányos helyzetű régióból jön, akkor plusz 300 ezer, ha szabad vállalkozási zónában is van, az plusz 400 ezer forint. Továbbá, ha valaki roma származású munkavállalót foglalkoztat, szintén plusz 300 ezer forintot kap. A pályázaton elnyert összeget a vállalkozó nem fordíthatja bérre és jutalékra, hanem eszközbeszerzésre, infrastruktúrára és egyébre köteles felhasználni.

Elkezdődtek az elbocsátások

Nézegess képeket!

Elolvasom

A munkahelyteremtő pályázatokat 2010 óta folyamatosan meghirdetik, a kezdetekkor még 2 milliárd forint állt rendelkezésre a jelenlegi 13 milliárd forinthoz képest. A 2014-es pályázati kiírások közel azonosak lesznek a tavalyi kiírásokkal.

Légy szabad! - Merj szembemenni az árral!

A Femina Klub áprilisi vendége Lakatos Márk stylist lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között az önmagunk elfogadására való törekvésről beszélget. Hogyan szembesüljünk saját korlátainkkal, tökéletlenségünkkel? Hogyan dolgozzuk fel az életünkben felmerülő elakadásokat? 

További részletek: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2024. április 22. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

További munkahely-támogató pályázatok

Czomba Sándor államtitkár azt is elmondta, hogy a magyar kormány számos olyan programot indított, ami a versenyszférában való elhelyezkedést segíti. A legfontosabb ezek közül a munkahelyvédelmi akcióterv, amivel több mint hétszázezer ember után veszik igénybe a munkáltatók a járulékkedvezményt, így ez elsősorban a meglévő munkahelyek megtartásáról szólt.

A kormány terve viszont az, hogy a továbbiakban új munkahelyeket is teremtsen. Tehát további kedvezmények járnak például a gyesről vagy gyedről visszatérő nőknek. Ezen kívül a pályakezdő fiatalokat támogató Első munkahely garancia program révén 2012 óta több mint 14 ezer fiatal dolgozik. A Diákmunka program keretében pedig 16 ezer diák vett részt foglalkoztatásban.

Ezt is szeretjük