Neked kihasználja a munkáltatód a lehetőséget?
190 ezer kismama járhat jól vele
Most már nem csak a munkába állás előtt lehet a kártyát igényelni.

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Hazánkban a munkáltatók már másfél éve szociális hozzájárulási adótól mentesen foglalkoztathatják a kisgyermekeseket.

Az adóhivatal adatai szerint májusban közel 30 ezer kisgyermekes szülő után vették igénybe ezt a kedvezményt. Közülük 28 ezer fő után munkahelyvédelmi akció keretében, és majdnem kétezer fő után a 2012-ben kiváltott és idén még le nem járt Start Bónusz kártyával.

Eredményes az akcióterv

A havi adatokból kitűnik, hogy az igénybevevők száma folyamatosan növekvő tendenciát mutat. Szalai Piroska, a nők munkaerő-piaci helyzetének javításáért felelős miniszteri biztos úgy véli, van még a munkáltatóknak kiaknázatlan költségmegtakarítási lehetőségük e területen, mert a kedvezményben részesülőknél többen jöttek vissza az elmúlt három évben gyesről.

A munkáltatók 2012. évben tudták először a gyedről, gyesről vagy gyetről - amelyet sokan főállású anyaságnak hívnak - ismét munkába álló anyákat járulékmentesen foglalkoztatni. A múlt évben Start Bónusz kártyát igényelhettek munkába állásuk előtt ezek a szülők, és akik ilyen kártyával rendelkeztek, azok után nem kellett 12 hónapon át 27%-os járulékot fizetni.

2013-ban a kedvezményrendszer átalakult, a Start Bónusz rendszer helyett a munkahelyvédelmi akció keretében egyszerűbb módon, a korábbinál több kedvezményhez juthatnak a munkaadók.

Változások 2013-tól

Idén már nemcsak azok után az alkalmazottak után jár támogatás, akik a munkába állás előtt megszerezték a jogosultsági igazolást, hanem a foglalkoztatók annál sem veszítik el ezt a lehetőségét, aki a munkakezdés után folyamodik igazolásáért.

2013 januárjától a gyermekgondozási díj folyósítását követően, illetve a gyermekgondozási segély és a gyermeknevelési támogatás folyósítása alatt e munkavállalók után a foglalkoztatás első két évében a munkáltatói teher 28,5% helyett 0%, a foglalkoztatás harmadik évében pedig 14%.

A szociális hozzájárulási adóból történő kedvezmény érvényesítéséhez szükséges, hogy a munkáltató rendelkezzen az anyasági ellátást folyósító szerv által kiadott igazolással, amit a munkavállaló kérésére bocsátanak ki. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy a kisgyermekes munkavállalók részére gyed esetén a kormányhivatalok egészségbiztosítási szakigazgatási szervei vagy a társadalombiztosítási kifizetőhely, gyes, gyet esetén pedig a Magyar Államkincstár igazgatóságai vagy a családtámogatási kifizetőhely állítja ki igazolást.

A végrehajtásért felelős szervektől tudjuk, hogy az igazolások kiadása gördülékenyen zajlik. Mivel az idei munkahelyvédelmi akcióbeli kedvezmény a munkaerőpiacra történő visszatérés után három éven át érvényesíthető, a Start Bónusz pedig csak egy évig járt, ezért tudunk olyan munkáltatókról is, akik a Start Bónusz kártya lejárta után a munkahelyvédelmi akció keretében folytatják a járulékkedvezmény igénybevételét.

A támogatás az első két évben havi 28 500 forint a 100 ezer forint vagy azt meghaladó bérű alkalmazottak után, a harmadik évben pedig havi 14 500 forint. Az EUROSTAT adatai szerint 2012-ben 190 ezer olyan anya dolgozott hazánkban, akinek a legfiatalabb gyermeke hat év alatti, így látható, hogy érdemes odafigyelni erre a területre a vállalatok vezetőinek ,és élni a Munkahelyvédelmi Akció nyújtotta kedvezményekkel.
Ezt is szeretjük