Van élet a fröccsszezon után: 5 szuper boros hely Budapesten, hűvös estékre

Elmondjuk, melyik borbárba miért nézz be.

Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek
Elmondjuk, melyik borbárba miért nézz be.

A könnyű italok, fröccsök helyett ősszel sokan inkább a testesebb borokra szavaznak, és persze nem szabadtéren. Ha a boltban a polcok előtt bizonytalan valaki, vagy nem akar egy egész üveggel elfogyasztani, akkor jó ötlet ellátogatni egy borbárba, ahol szakértő kezek töltenek a pohárba.

Szerencsére Budapesten el vagyunk kényeztetve ezen a téren, rengeteg jó helyen lehet jobbnál jobb borokat kóstolni: mi most ötöt mutatunk be közülük, és elmondjuk, melyikbe miért érdemes betérni.

Kóstolom Borbár

A Kóstolom Borbár a legújabb boros hely Budapesten, de nem a kisujjeltartós fajtából szerencsére. Ha valaki munka után szeretne inni valami finomat, akkor ide nyugodtan beugorhat egy-két pohárra és egy kis csevegésre a pultnál, de meghitt este is lehet belőle a kuckós sarokban.

A hely annak ellenére tud otthonos és nem sznob lenni, hogy komoly szakmai háttér áll mögötte. A Kóstolom csapata bormarketinggel is foglalkozik, így amellett, hogy ismerik a legjobb hazai pincéket és borászokat, érthető, ha workshopokat, tematikus kóstolókat is tartanak, ahova bárki becsatlakozhat, ha szemfüles, mert pillanatok alatt betelnek a helyek. A mosdóba is érdemes kilátogatni mindenképpen.

Cintányéros

Ha valaki pár éve a Tömő utca sarkára invitált volna bárkit egy kis borozásra, nagy valószínűséggel az illető hárítja valamivel a meghívást. Most azonban már nem néznék teljesen hülyének. A két világ határán üzemelő Cintányérosba pedig mindenképpen érdemes ellátogatni.

Kata és Imre Svájcból jött haza, hogy borozót, és nem borbárt(!) nyisson a nyolcadik kerületben, és be is álljanak a pult mögé. A hely instant siker lett, köszönhetően a vendéglátásnak és a jó boroknak. Imre maga megy a palackokért, és csak olyat tesz az itallapra, ami a saját kényes ízlésének is megfelel, ezzel pedig mindenki jól jár, főleg, hogy az árak nincsenek az egekben. A borozó nevének eredete azonnal ki fog derülni, ha kérünk a ház borából. Természetesen enni is lehet, most már akár ebédidőben is.

KisBécs

Ha valaki szereti a hűvös, kifinomult osztrák borokat, melyeknél a legegyszerűbb tételnek is magas minőségi kritériumoknak kell megfelelnie, akkor mindenképpen zarándokoljon fel a KisBécsbe a Németvölgyi útra. Rengeteg zöld veltelini és rajnai rizling várja, hogy megkóstolják, de kevésbé ismert fajtákat is kipróbálhatunk, például korai piros veltelinit vagy blauburgert. Reggelizőhelynek is tökéletes, de este is van mit harapni.

Ha pedig megtetszett valamelyik bor, akkor természetesen azt meg is lehet vásárolni. Gyakran tartanak tematikus kóstolókat, melyeken mindig jó a hangulat. Bár az árak a XII. kerületi lokációhoz passzolnak, aki ide betér, biztos lehet a szíves vendéglátásban, és abban, hogy extra minőségű borokat kap.

MyWine

A MyWine borbár viszonylag új színfolt a budapesti palettán, és a színfoltot bátran lehet szó szerint is érteni. A csodásan megtervezett belső térben a jó borok szinte már csak a ráadást jelentik. Ez persze kicsit túlzás, de Dobrosi Eszter enteriőr tervezése nagyban meghatározza az élményt. Ez az a hely, ahonnan nehéz hazamenni, olyan sok az érdekes, kisebb pincéktől származó tétel, aki Tokaj-rajongó, annak pedig szinte kötelező betérnie a MyWine-ba.

Akkor sem kell félni, ha valaki nem borértő, esetleg sörözne, mindenkinek lesz egy jó ital a poharában, és, ha nem akar, nem kell értekezést hallgatnia a savakról és tanninokról. Külön jó pont, hogy kóstoló adagokat is lehet kérni a borokból, így egy este alatt sokfelé utazhatunk az italokon keresztül. 

Palack - Gellért tér

A Gellért tér sarkában bújik meg a Palack Borbár. Kellemes belső tér, nincs túl nagy flancolás, az asztalok pedig épp a megfelelő távolságra vannak egymástól. A borokat poharanként és természetesen palackban is ki lehet kérni, de kisebb kóstolósorok is előfordulnak az itallapon, például zöldveltelini-válogatás, így nagyon baráti áron lehet megnézni egy-egy fajta több arcát.

A borlapon borvidékenként szedték sorba a borokat, így könnyű eligazodni, de a felszolgálók természetesen szívesen segítenek a választásban. A legavatottabb borismerők is találnak izgalmas tételeket, az Egytőről kezdeményezés borait is kóstolhatjuk. A Facebookon pedig érdemes figyelni a mindig izgalmas, nem szokványos szerdai kóstolókat.

Melyik pizza a kedvenced? Ilyen bort kínálj hozzá, hogy a legjobbat tedd vele

A borok és az ételek párosítása a gasztronómia meghatározó része, hiszen nemcsak az elfogyasztásuk, hanem már maga a kiválasztás folyamata is rengeteg izgalmat rejt. Sokaknál még egy hétköznapi vacsora is elképzelhetetlen egy finom ital nélkül, azonban valamit ritkán jut eszünkbe társítani vele.

Melyik pizza a kedvenced? Ilyen bort kínálj hozzá, hogy a legjobbat tedd vele

Nézegess képeket!

Elolvasom
Ezt is szeretjük