Kezdetben azt hitték, csak emberek képesek rá - Mára kiderült, még az ugrópókok is álmodhatnak

Nem is gondolnád, mikről álmodoznak az állatok.

GettyImages-1170142058

FeminaShop

Látogass el a
Femina Shopba!

Megnézem
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Ha valaha figyeltél már meg állatot alvás közben, biztosan elgondolkodtál azon, vajon álmodik-e. Nem meglepő, hisz sokáig még a tudósok is azt feltételezték, ez a különleges képesség kizárólag emberi kiváltság.

Mára azonban az olyan állatoknál is álmodáshoz hasonló tevékenységet figyeltek meg alvás közben, mint a pókok, tintahalak és gyíkok. 

Kezdetben azt hitték, csak emberek képesek rá

A kutatók számára még mindig ismeretlen, miért álmodunk, és milyen jelentőséggel bírnak az álmaink. Az állatok álmainak tanulmányozása viszont még ennél is nehezebb terep, hisz a kutyák például nem tudják megmondani, miért nyüszítettek vagy imitáltak futást alvás közben.

GettyImages-1269410037
Fotó: Inna Fetjukova / Getty Images Hungary

De mi a helyzet a pókokkal? Egy 2022-es kutatás szerint az ízeltlábúak REM-alvást és vizuális álmokat is tapasztalhatnak. David M. Peña-Guzmán a San Francisco State University egyik tudományfilozófiai hallgatója úgy gondolja, az álmok lehetőséget adnak arra, hogy olyan kognitív tulajdonságokat is kiterjesszünk az állatokra, mint az érzés, emlékezés, képzelődés.

Erről álmodnak a macskák, halak, madarak és patkányok

Az első állat, amelynek tudósok figyelték alvási szokásait, a macska volt. Az 1960-as kutatás bebizonyította, hogy négylábú kedvenceink alvás közben vadásznak, ugrálnak és védekeznek a láthatatlan fenyegetéstől.

GettyImages-1353016737
Fotó: Irina Shatilova / Getty Images Hungary

Egy másik vizsgálat szerint azok a patkányok, amelyek napközben labirintusban mászkáltak, alvás közben is megismétlik ugyanazt a pályát. Egy 2000-ben végzett tanulmányban pedig megállapították, hogy a madarak alvás közben újra és újra megismétlik azokat a dalokat, amelyeket napközben hallottak.

A cikk az ajánló után folytatódik

Légy szabad! - Merj szembemenni az árral!

A Femina Klub áprilisi vendége Lakatos Márk stylist lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között az önmagunk elfogadására való törekvésről beszélget. Hogyan szembesüljünk saját korlátainkkal, tökéletlenségünkkel? Hogyan dolgozzuk fel az életünkben felmerülő elakadásokat? 

További részletek: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2024. április 22. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

Ugyanakkor mély alvók a halak is, akik alvás közben elengedik az izmaikat, átalakul a szívverésük, és olyan aktivitást mutatnak, mint egy ébren lévő hal. Bár azt, hogy pontosan milyen jelenetek játszódnak a fejükben, nem tudhatjuk, megfigyelésükkel jól alátámasztható, hogy ők is álmodnak.

Olvass tovább! Meglepő dolog derült ki a délutáni szunyókálásról: ezt mindenkinek tudnia kell

Érdekes dologra jöttek rá a University College London kutatói a délutáni alvással kapcsolatban.

Meglepő dolog derült ki a délutáni szunyókálásról: ezt mindenkinek tudnia kell

Így hat az agyra a délutáni alvás.

Elolvasom

(A képek forrása: Getty Images Hungary)

Ezt is szeretjük