Ez az alvásmennyiség a legegészségesebb: a túl sok és a túl kevés is veszélyes lehet egy friss kutatás szerint

Az egészség megőrzése érdekében minden korosztálynál nagyon fontos az elegendő alvás, de az időseknél különösen.

Ennyi alvásra van szükség az egészséges élethez
Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Retikül
Top olvasott cikkek

Az egészség megőrzése érdekében minden korosztálynál nagyon fontos az elegendő alvás, de az időseknél különösen.

Egy hétezer fős, friss vizsgálat során azt állapították meg a londoni UCL kutatói, hogy fontos összefüggés van az emberek alvásideje és a krónikus betegségek kialakulása között, derül ki a Science Daily cikkéből

Ennyi alvásra van szükség az egészséges élethez

Ha valaki 50 éves kor fölött mindössze napi 5 órát vagy annál is kevesebbet alszik, jelentősen megnő a kockázata annak, hogy egyszerre több krónikus betegsége alakuljon ki - írja a 24.hu a Science Daily cikke alapján.

A hétezer fő részvételével készült, 50 és 70 év közötti férfiakat és nőket vizsgáló kutatás során azt figyelték meg, hogy 25 év alatt milyen összefüggés volt az egyes résztvevők alvásideje és aközött, hogy kettő vagy több krónikus betegség - például rákos megbetegedés, szívbetegség vagy cukorbetegség - alakult ki náluk, írják. 

GettyImages-110176818
Fotó: Compassionate Eye Foundation/Mar / Getty Images Hungary

Az derült ki ez alapján, hogy azoknak, akik 50 éves korukban 5 órát vagy annál kevesebbet aludtak, 20 százalékkal nőtt az esélyük egy krónikus betegség kialakulására. Amennyiben pedig már volt betegségük, 40 százalékkal nőtt az esélye egy újabb egészségügyi probléma kialakulásának. A rövid alvási idő a kutatás szerint a halálozás kockázatát is folyamatosan emeli.

A tudósok a túl hosszú alvási idővel is foglalkoztak, és kiderült, hogy a több mint 9 óráig tartó alvás szintén negatívan befolyásolja az egészséget. Az egészséges emberek esetében a kutatók nem találtak egyértelmű összefüggést a hosszú alvási idő és a többféle betegség egyidejű jelenléte között, azonban azoknál, akiknél már diagnosztizáltak valamilyen krónikus betegséget, a túl hosszú alvás egy másik betegség kialakulásának 35 százalékkal megnövekedett kockázatával járt együtt, írja a cikk. 

A cikk az ajánló után folytatódik

Játssz a Heineken kódokkal és nyerj!

Vásárolj promóciós csomagolású Heineken terméket, töltsd fel a kupakban vagy a nyitófülön található kódot és nyerj 4 fős amszterdami utazást vagy legyen tiéd a Heineken ajándékok egyike! Növeld a nyerési esélyed és játssz velünk 2024. július 17-ig!

Advertisement

Promóció

Ahogy az emberek idősödnek, úgy változnak meg az alvási szokásaik, mondta el a Science Dailynek dr. Severine Sabia a tanulmány vezető szerzője. A szakember a 7-8 órás éjszakai alvást javasolja, mivel az ennél hosszabb vagy rövidebb alvási idő összefüggésbe hozható egyes krónikus betegségek kialakulásával. 

A minőségi alváshoz fontos az olyan körülmények előteremtése, mint megfelelő hőmérsékletű hálószoba, a sötétség és a csend. Ezenkívül érdemes eltávolítani a hálószobából az elektronikai eszközöket lefekvés előtt. 

Demenciát jelezhetnek a rémálmok: megdöbbentő összefüggést találtak a kutatók

A tanulmány szerint azoknak az embereknek jóval több esélye van a demenciára, akiknek legalább heti egy rémálma van.

Demenciát jelezhetnek a rémálmok: megdöbbentő összefüggést találtak a kutatók

A tanulmány szerint azoknak az embereknek jóval több esélye van a demenciára, akiknek legalább heti egy rémálma van.

Elolvasom

Képek: Getty Images Hungary

Ezt is szeretjük