8 bevált álláslelő trükk

Ha veszélyben a munkád

Manapság senki nem lehet biztos az állásában, ezért nem árt alaposan felkészülni a munkakeresésre. Ismerd meg a legjobb módszereket!

FeminaShop

Látogass el a
Femina Shopba!

Megnézem
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Állást találni nem egyszerű feladat - főleg manapság, amikor a folyamatos elbocsátásoktól hangos a sajtó -, de nem is lehetetlen. Csupán egy jól összeállított önéletrajzra van szükség, egy ügyesen megfogalmazott motivációs levélre, kitartásra és türelemre, na meg néhány nem mindennapi trükkre, amivel felhívhatod magadra a figyelmet.

Ha régóta próbálkozol munkát találni, de eddig nem sok sikerrel jártál, ideje más szempontból megközelíteni a dolgot, és bevetni néhány olyan trükköt, amivel garantált, hogy téged választanak.

Az álláshirdetéseken túl

Álláskeresőként természetes, ha egész álló nap az álláshirdetéseket figyeled. A karrierportálok és apróhirdetések böngészésénél azonban nem érdemes leragadnod, hiszen ne feledd: sok cég gyakran nem köti mindenki orrára, hogy új alkalmazottat keres, és a nyilvános fórumok helyett más csatornákat használ.
Hasznos lehet, ha a hirdetések mellett baráti körödben is kérdezősködsz, hogy nincs-e tudomásuk megüresedett pozíciókról saját cégüknél, esetleg olyan ismerőseidhez fordulsz segítségért, akikről tudod, hogy van szavuk a munkahelyükön.

Ha csak vaktában küldözgeted az önéletrajzod, csak egy maradsz az álláskeresők tömegében, ám, ha egy, már a cégnél dolgozó munkatárs ajánlását is a magadénak tudhatod, nagyobb esélyed lehet arra, hogy felfigyelnek rád.

Tökéletes önéletrajz, referenciák és motivációs levél

Nem lehet elégszer hangsúlyozni a tökéletesen megszerkesztett önéletrajz és a megnyerő, hibátlanul megfogalmazott motivációs levél fontosságát. Előbbi ugyanis az egyetlen dokumentum, amivel első körben eladhatod magad, utóbbi pedig abban segíthet, hogy látatlanban is adhass egy kis ízelítőt a személyiségedből.

Nagyon fontos, hogy mindkettő kifogástalan legyen a helyesírás tekintetében, röviden, tömören és lényegre törően fogalmazz, valamint minden adatot pontosan tartalmazzon. A legfontosabb pedig, hogy kitűnj velük az esetenként több ezer másik jelentkezés közül. Az önéletrajzod összeállításához használhatsz sablonokat, ennek ellenére törekedj az egyediségre, a jól bevált kulcsszavaktól - jó munkabírás, precizitás - lehetőleg tartózkodj. Önmagad jellemzését tartogasd inkább a motivációs levélre, amelyből azt se felejtsd ki, hogy miért is lenne jó a cégnek, ha téged választana alkalmazottjának.

Csak tökéletesen!
A siker kulcsa a tökéletes önéletrajz és motivációs levél. Nem tudod, hogyan írd meg őket? A motivációs levélhez itt találsz segítséget, az önéletrajz megírásához pedig itt. »

Add el magad!

Ha ráakadtál egy állásajánlatra, és a jelentkezésed alapján már csak az interjú van hátra, ne gondold, hogy túl vagy a nehezén! Az állásinterjú az utolsó lehetőség arra, hogy eladd magad, vagy végleg elbukd a lehetőséget.

Éppen ezért nagyon fontos, hogy alaposan felkészülj rá, és már a bemutatkozásnál igyekezz levenni az interjúztatót a lábáról. Érkezz pontosan, az alkalomhoz illően visszafogott, de elegáns öltözékben, mutatkozz be érthetően, fogj kezet határozottan, és csak akkor ülj le, amikor hellyel kínálnak. A várható kérdésekre készülj fel előre, a válaszaid legyenek tömörek, lényegre törőek, ne ömlengj, ugyanakkor ne is légy szűkszavú. Az őszinteség nagyon fontos, ahogy az is, hogy a válaszaid mindig hagyjanak apró titkokat maguk után, ami arra készteti az interjúztatót, hogy újabb és újabb kérdéseket tegyen fel.

Érzelmek logikája - Hogyan vannak jelen az érzelmek a logikus gondolkodásban?

A Femina Klub novemberi vendége Dr. Mérő László matematikus, pszichológus lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya az érzelmek és az elme bonyolult viszonyáról beszélget. Körbejárjuk, mit jelent valójában az érzelmi intelligencia, megismerjük az érzelmek szerkezetét, és hogyan alkalmazhatjuk a felismeréseinket mindennapi problémáink megoldásában is.

Pontos részletek az estről itt olvashatók: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2023. november 6. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

És ami a legfontosabb: akkor, ha magadról kell beszélned, ne feledkezz meg beleszőni a mondandódba, hogy miért gondolod úgy, hogy éppen rád van szüksége az adott cégnek.

Plusz öt tabu, amitől tartózkodj!
  • Ne félj segítséget kérni az ismerőseidtől, de ne is légy velük erőszakos.
  • A jelentkezésed elbírálásáról soha ne érdeklődj, várj, amíg a cég jelentkezik.
  • Ne te hozd szóba a fizetés mértékének kérdését az állásinterjún, hagyd, hogy az interjúztató térjen ki rá, és előre készülj fel a válaszra.
  • Soha ne tüntesd fel negatív fényben az előző munkahelyed!
  • Készülj fel előre az önéletrajzoddal kapcsolatos esetleges kínos kérdésekre!
Ezt is szeretjük