Az 5 legnagyobb baki, ha munkát keresel
Nem tűnik nagy kunsztnak jelentkezni egy állásra - a tapasztalatok viszont mást mutatnak. Eláruljuk, mit kövess el, ha már az elején ki akarsz esni!

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Egy álláskereső fiatal első teendője felkutatni az álláshirdető portálokat, végigböngészni a hirdetéseket az újságokban, és kiválasztani néhány szimpatikus ajánlatot. A második lépés pedig még ennél is egyszerűbb: jelentkezni a kiválasztott hirdetésekre. Mindehhez pedig nem kell mást tenni, mint elküldeni a megadott címre a hirdetésben kért dokumentumokat. Pofonegyszerű, nem igaz? A tapasztalatok szerint nem.

A már az első körben kiesett jelentkezők pedig csak csodálkoznak tágra nyílt szemekkel, hogyan is lehet, hogy végül nem ők lettek a kiválasztottak.

A következőkben megtudhatod, mi az oka, ha egyik cégtől sem kapsz választ a jelentkezésedre, és melyek azok a tipikus bakik, amelyek segítségével már az első körben búcsút inthetsz a kiszemelt állásnak.

Ha nem úgy jelentkezel, ahogy kérik

Kevés olyan álláshirdetéssel találkozni, amelyben nem határozzák meg pontosan a jelentkezés formai és tartalmi követelményeit. Azaz, ha a hirdetésben az önéletrajz mellett nem kérnek semmilyen referenciamunkát, akkor kevés az esély arra, hogy később derül ki, mégis érdemes lett volna csatolnod.
A dolog azonban visszafelé is igaz: ha kérnek referenciamunkát, nem véletlenül kérik.

Az önéletrajz mellett ugyanis az az egyik legbeszédesebb dokumentum, a cégek az alapján tudják eldönteni, hogy valóban alkalmas vagy-e a meghirdetett pozícióra. Így ha a jelentkezésed nem tartalmazza ezt annak ellenére, hogy a hirdetésben kérték, ne csodálkozz, ha az önéletrajzod a szemetesben landol.

A tapasztalatok azt mutatják, sokan még azzal sincsenek tisztában, hogy milyen is a tartalmilag és formailag elfogadható önéletrajz. Ha te sem vagy biztos a dolgodban, akkor kattints ide!

A túl laza, túl közvetlen hangvétel

Ne felejtsd el: sosem tudhatod, hogy kinek a kezébe kerül a jelentkezésed. Mégha pontosan tudod is, hogy az adott cég légköre családias, akkor is adj meg minden tiszteletet, ami csak tőled telik - hiszen tulajdonképpen te még csak szeretnél tagja lenni annak a "családnak".

Éppen ezért verd ki a fejedből a helló, cső, szevasz és hasonló köszönési formákat, és ugyanígy felejtsd el a szmájlikat és a többi hangulat-imitáló emotikont: egy komoly jelentkezésben ezeknek semmi helye! Az, hogy egyébként közvetlen személy vagy, aki általában könnyen feltalálja magát új közegben, majd kiderül később, addig is érdemes azzal törődnöd, hogy legalább továbbjuss az első körön. Ha azonban a fentieket figyelmen kívül hagyod, aligha lesz esélyed rá.

Ne akard megváltani a világot!

Álláshirdetést azért adnak fel a cégek, mert alkalmazottat keresnek egy adott pozíció betöltésére, olyat, aki képes ellátni a munkakörrel kapcsolatos feladatokat. Ha úgy érzed, gyakorlatod és tudásod, valamint szakmai képzettséged alkalmassá tesz az állással járó feladatok elvégzésére, akkor jelentkezz - másra nincs szükség! Ne akard megmagyarázni a jelentkezésedben, hogy miért te vagy a legjobb választás, és amit végképp ne tegyél: ne adj ötleteket és tanácsokat arra vonatkozóan, szerinted hogyan is lehetne jobban fejleszteni a céget, hogyan lehetne több bevételt elérni és növekedni.

Ha erre vonatkozóan semmilyen kérést nem tartalmazott az álláshirdetés, akkor tartózkodj a "világmegváltó" szerepkörtől, hiszen ezzel csak magad alatt vágod a fát. A cégre nézve mindez akár sértő is lehet, számodra nézve pedig azt jelentheti, hogy esélyed sincs továbbjutni a következő körbe.

Tartózkodj az érzelmi terrortól!

Mindenkinek vannak problémái, kinek érzelmi, kinek anyagi természetűek. A barátaid azért vannak, hogy megbeszéld velük a gondjaidat, és segítsenek, ha tudnak, mindezt azonban ne várd el egy ismeretlen cégtől!

A jelentkezésedben ezért kerüld az érzelmi vonalat, tartózkodj attól, hogy egy idegen fejére zúdítsd, mennyire szükséged van az adott állásra ahhoz, hogy el tudd tartani magad és a gyerekeidet, akiket esetleg még egyedül is nevelsz.

A hollywoodi filmekben talán beválnak ezek a trükkök, ám a valóságban inkább a szakmai képzettségedre és a gyakorlati tudásodra alapozz! Hidd el, többre mész vele - például esélyed van arra, hogy átjuss az első körön.

Tudd, hogy hová jelentkezel!

Nem titok, hogy egy álláskereső egyszerre több vasat is tart a tűzben, ez azonban maradjon az álláskereső titka. Minden egyes hirdetésre úgy jelentkezz, mintha az lenne az elsődlegesen megjelölt pozíció a részedről: a jelentkezésed és a motivációs leveled legyen névre szóló, és derüljön ki belőle legalább csak a szele annak, hogy ismered a céget, hogy pontosan tudod, hová jelentkezel.

A legnagyobb baklövés ugyanis, amit csak elkövethetsz, ha kiderül: halvány lila gőzöd sincs arról, hogy egyáltalán mivel is foglalkozik a cég, és pontosan milyen munkakör betöltésére keresnek munkatársat. Mielőtt tehát a motivációs leveled írásakor belekezdenél, hogy mekkora vágyad is a szóban forgó helyen dolgozni, legalább a cég weboldalát nézd meg.

Ha ugyanis kiderül, hogy fogalmad sincs, hová is jelentkezel, végleg búcsút mondhatsz a második körnek - és vele együtt az állásnak is.

Ezt is szeretjük