8 bevált álláslelő trükk

Ha veszélyben a munkád

Manapság senki nem lehet biztos az állásában, ezért nem árt alaposan felkészülni a munkakeresésre. Ismerd meg a legjobb módszereket!

Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Állást találni nem egyszerű feladat - főleg manapság, amikor a folyamatos elbocsátásoktól hangos a sajtó -, de nem is lehetetlen. Csupán egy jól összeállított önéletrajzra van szükség, egy ügyesen megfogalmazott motivációs levélre, kitartásra és türelemre, na meg néhány nem mindennapi trükkre, amivel felhívhatod magadra a figyelmet.

Ha régóta próbálkozol munkát találni, de eddig nem sok sikerrel jártál, ideje más szempontból megközelíteni a dolgot, és bevetni néhány olyan trükköt, amivel garantált, hogy téged választanak.

Az álláshirdetéseken túl

Álláskeresőként természetes, ha egész álló nap az álláshirdetéseket figyeled. A karrierportálok és apróhirdetések böngészésénél azonban nem érdemes leragadnod, hiszen ne feledd: sok cég gyakran nem köti mindenki orrára, hogy új alkalmazottat keres, és a nyilvános fórumok helyett más csatornákat használ.
Hasznos lehet, ha a hirdetések mellett baráti körödben is kérdezősködsz, hogy nincs-e tudomásuk megüresedett pozíciókról saját cégüknél, esetleg olyan ismerőseidhez fordulsz segítségért, akikről tudod, hogy van szavuk a munkahelyükön.

Ha csak vaktában küldözgeted az önéletrajzod, csak egy maradsz az álláskeresők tömegében, ám, ha egy, már a cégnél dolgozó munkatárs ajánlását is a magadénak tudhatod, nagyobb esélyed lehet arra, hogy felfigyelnek rád.

Tökéletes önéletrajz, referenciák és motivációs levél

Nem lehet elégszer hangsúlyozni a tökéletesen megszerkesztett önéletrajz és a megnyerő, hibátlanul megfogalmazott motivációs levél fontosságát. Előbbi ugyanis az egyetlen dokumentum, amivel első körben eladhatod magad, utóbbi pedig abban segíthet, hogy látatlanban is adhass egy kis ízelítőt a személyiségedből.

Nagyon fontos, hogy mindkettő kifogástalan legyen a helyesírás tekintetében, röviden, tömören és lényegre törően fogalmazz, valamint minden adatot pontosan tartalmazzon. A legfontosabb pedig, hogy kitűnj velük az esetenként több ezer másik jelentkezés közül. Az önéletrajzod összeállításához használhatsz sablonokat, ennek ellenére törekedj az egyediségre, a jól bevált kulcsszavaktól - jó munkabírás, precizitás - lehetőleg tartózkodj. Önmagad jellemzését tartogasd inkább a motivációs levélre, amelyből azt se felejtsd ki, hogy miért is lenne jó a cégnek, ha téged választana alkalmazottjának.

Csak tökéletesen!
A siker kulcsa a tökéletes önéletrajz és motivációs levél. Nem tudod, hogyan írd meg őket? A motivációs levélhez itt találsz segítséget, az önéletrajz megírásához pedig itt. »

Add el magad!

Ha ráakadtál egy állásajánlatra, és a jelentkezésed alapján már csak az interjú van hátra, ne gondold, hogy túl vagy a nehezén! Az állásinterjú az utolsó lehetőség arra, hogy eladd magad, vagy végleg elbukd a lehetőséget.

Éppen ezért nagyon fontos, hogy alaposan felkészülj rá, és már a bemutatkozásnál igyekezz levenni az interjúztatót a lábáról. Érkezz pontosan, az alkalomhoz illően visszafogott, de elegáns öltözékben, mutatkozz be érthetően, fogj kezet határozottan, és csak akkor ülj le, amikor hellyel kínálnak. A várható kérdésekre készülj fel előre, a válaszaid legyenek tömörek, lényegre törőek, ne ömlengj, ugyanakkor ne is légy szűkszavú. Az őszinteség nagyon fontos, ahogy az is, hogy a válaszaid mindig hagyjanak apró titkokat maguk után, ami arra készteti az interjúztatót, hogy újabb és újabb kérdéseket tegyen fel.

És ami a legfontosabb: akkor, ha magadról kell beszélned, ne feledkezz meg beleszőni a mondandódba, hogy miért gondolod úgy, hogy éppen rád van szüksége az adott cégnek.

Plusz öt tabu, amitől tartózkodj!
  • Ne félj segítséget kérni az ismerőseidtől, de ne is légy velük erőszakos.
  • A jelentkezésed elbírálásáról soha ne érdeklődj, várj, amíg a cég jelentkezik.
  • Ne te hozd szóba a fizetés mértékének kérdését az állásinterjún, hagyd, hogy az interjúztató térjen ki rá, és előre készülj fel a válaszra.
  • Soha ne tüntesd fel negatív fényben az előző munkahelyed!
  • Készülj fel előre az önéletrajzoddal kapcsolatos esetleges kínos kérdésekre!
Ezt is szeretjük