Így érdemes állást keresni a járvány ideje alatt – Szakértő ad tanácsot
A járvány ideje alatt tényleg nehezebb az álláskeresés, mint korábban? Erről beszélt a szakértő.

munka-járvány-alatt5
beauty and style
Top olvasott cikkek

A nyári szabadságolások után az ősz hagyományosan aktív időszak a munkaerőpiacon: a szeptember általában az egyik legerősebb hónap toborzási szempontból.

Mivel azonban az idei év egyáltalán nem mondható hagyományosnak, így az álláskeresés is nagyobb kihívásnak tűnhet. Milyen esélyei lehetnek egy álláskeresőnek 2020 őszén? Hol keresnek leginkább munkavállalókat, és milyen pozíciókra jelentkeznek a legtöbben? Így látják a helyzetet a Profession.hu szakértői.

Mire számíthatnak most az álláskeresők?

A koronavírus-járvány miatti tavaszi korlátozások vállalatok sorát kényszerítették leépítésekre vagy bezárásra, így sokaknak az lehet az érzése, hogy 2020-ban egyszerűen nem lehet munkát találni. Azonban elég egy pillantást vetni a Profession.hu-ra, hogy látható legyen, ez nem így van: most is van sok lehetőség - jelenleg tízezernél is több állásajánlatra lehet jelentkezni az oldalon.

munka-járvány-alatt7
Fotó: LightFieldStudios / Getty Images Hungary

Az viszont tény, hogy ahogyan a magyar gazdaság számos területén, úgy az álláshirdetési piacon is jelentős volt a visszaesés a járvány miatt.

- Amíg korábban egyes szakmák esetében túlkereslet volt a jellemző, most a kínálat került túlsúlyba. Tavasszal az álláshirdetések száma drasztikus csökkenést mutatott a tavalyi év azonos időszakához képest. Ez a tendencia szerencsére gyorsan változott, és a cégek újra működésbe léptek a toborzás területén is. Május óta a csökkenés mértéke jelentősen mérséklődött, nyár végére pedig a tavalyi év azonos időszakához képest már csak 30% körül alakult. Az álláspiac helyzete tehát folyamatosan stabilizálódik, de a hirdetések száma még mindig nem érte el a tavalyi év azonos időszakának szintjét - magyarázza Tüzes Imre, a Profession.hu üzletfejlesztési vezetője.

Legkeresettebb szakmák, leginkább vágyott állások

Mely szakmák a legkeresettebbek 2020 őszén? És mely pozíciók esetén van a legnagyobb túljelentkezés? A Profession.hu adatbázisában az elmúlt egy hónap meghirdetett állásait, illetve leadott jelentkezéseit áttekintve az látszik, hogy az álláspiacon jelenleg a legkönnyebb dolga a projektmenedzsereknek van, a legtöbb konkurens pályázóra az adminisztrációs állásokra jelentkezők számíthatnak.

munka-járvány-alatt3
Fotó: StarpStock / Getty Images Hungary

A nyár végén - ősz elején új munkatársakat toborzó vállalatok a legtöbb álláshirdetést projektmenedzseri pozíciókra adták fel, ezt a bolti eladói, majd az értékesítési munkatárs hirdetések követik. A negyedik legkelendőbb szakma a fejlesztőké, majd a betanított munkák, az anyamozgatói és rakodói állások, a könyvelői, az adminisztrációs, a szállodaipari hirdetések következnek. De augusztus végén és szeptember elején a villamosmérnökök, a gépészmérnökök és a szakácsok számára is sok új állást hirdettek meg a hazai cégek.

A cikk az ajánló után folytatódik

A legtöbb álláskereső az elmúlt hónapban az adminisztrátori állásokra jelentkezett, ezt követték a bolti eladói, a szakmai asszisztensi és az értékesítési munkák. De a területi képviselői, a betanított munkák, a pénzügyi asszisztensi állások, az anyagmozgatói és rakodói munkák is népszerűek voltak a jelentkezők körében. Végezetül pedig a meghirdetett telefonos ügyfélszolgálati, a kereskedelmi munkatársi állások, a sofőr- és futármunkák, illetve a projektmenedzseri pozíciók is vonzották a jelentkezőket.

Érdemes az álláskeresésre is munkaként tekinteni

Sokan csak a kezdeti tájékozódáskor döbbennek rá, hogy az álláskeresés mennyire összetett folyamat, és hogy a megfelelő hirdetések megtalálása és a jelentkezés rájuk csupán részfeladatok egy új állás betöltéséhez vezető úton. Első lépésként tehát azt kell tudatosítani, hogy érdemes munkaként tekinteni az álláskeresésre, és éppúgy mindent beleadni ebbe a feladatba, mint ahogyan új munkahelyünkön új munkafolyamatainkkal kapcsolatban tesszük majd.

munka-járvány-alatt1
Fotó: Peter Dazeley / Getty Images Hungary

Arról, hogy pontosan hogyan keresnek a cégek munkavállalót, és mit lehet tenni annak érdekében, hogy a fent említett kínálati piacon éppen minket válasszanak, érdemes végigolvasni az Álláskeresési térkép tudnivalóit.

- Az Álláskeresési térkép úgy segít összekapcsolni a megnövekedett keresletet a kínálattal, hogy közben lépésről lépésre vezeti át a munkakeresőket a sikeres elhelyezkedéshez vezető állomásokon - teszi hozzá Tüzes Imre.

munka-járvány-alatt4
Fotó: Luis Alvarez / Getty Images Hungary

Hiszen érdemes tájékozódni a munkanélküliség idején járó pénzbeli juttatásokról, majd letisztult, jó minőségű, HR-esek figyelmét felkeltő szakmai önéletrajzot kell összeállítani, informatív, személyiséget tükröző motivációs levelet kell írni, állásajánlat-figyelőket beállítani, fel kell iratkozni hírlevelekre, regisztrálni kell álláskeresői adatbázisba. A jelentkezést követően fel kell készülni az interjúkra, informálódni kell, hogy mekkora bért lehet kérni az adott pozícióban - megannyi feladat, amire időt és energiát kell szánni ahhoz, hogy célt érhessünk.

A legnagyobb hibák az online állásinterjún a szakértők szerint, amiket nagyon sokan elkövetnek

A legtöbben lazábban kezelik a videós interjút, pedig nem szabadna. A HR-esek elmondták, mire kell figyelni ilyenkor.

(Képek forrása: Getty Images Hungary)

Ezt is szeretjük