5 kifejezés, amit soha ne használj az állásinterjún: rettentő antipatikusak a HR-esek szerint

A legtöbben erős, pozitív kifejezéseknek tartják őket, ám pont az ellenkező hatást érik el az állásinterjúkon.

allasinteru cover

FeminaShop

Látogass el a
Femina Shopba!

Megnézem
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Az állásinterjúkon érdemes minden részletre odafigyelni, hiszen gyakran egészen apróságnak tűnő bakikon csúszik félre a dolog, és úszik el az álommunka.

Vannak bizonyos kulcsmondatok, melyeket sokan bevetnek, hogy meggyőzzék az őket meghallgatókat, ám néhány pozitívnak, hatásosnak vélt kifejezéssel pont az ellenkezőjét éri el az ember. A toborzási szakértők szerint akármennyire is közkedveltek és hangzatosak a következők, nem szabad őket használni a beszélgetés során, mert antipatikusnak mutatják a jelentkezőt.

Nyilvánvalóan és munkamániás

A Seek oldalán nagy toborzócégek szakértői árulták el, mik azok, amiktől óva intik a jelölteket. Jason Walker, a Hays ügynökség menedzsere szerint igen rossz színben tünteti fel az illetőt, ha a „nyilvánvalóan” szóval kezdi a mondatait, vagy ezt használja állításai, véleménye előtt. Ezzel ugyanis azt feltételezi, hogy az interjúztató tud valamit a személyes, szakmai tapasztalatairól, magánéletéről, pedig ez valójában nem így van. A HR-es vagy a vezető éppen próbálja átlátni az illető jellemét, tudását és azt, hogy mennyire illik a csapatba, ezért nem túl pozitív, ha ilyen töltelékszót használ. Ráadásul sokak szerint fellengzősnek is hat a kifejezés.

Ha az interjúztatók a rossz tulajdonságokra kérdeznek rá, rengetegen azonnal a „munkamániás” szót említik. Jason Walker szerint azonban jobb óvatosan bánni vele és elkerülni. A HR-esek ma már inkább intő jelként tekintenek rá, hiszen jól tudják, hogy ez egy alaposan betanult, semmitmondó válasz.

Ian Scott, az új-zélandi Randstad cég menedzsere is egyetért ezzel, és arra hívta fel a figyelmet, hogy a tapasztalt HR-esek azonnal tudják, melyek azok a kifejezések, amelyekből hiányzik a valódi tartalom, például ilyen a maximalista is. A szakértők azt javasolják, inkább egy olyan készséget említs gyengeségként, ami valamilyen módon fejleszthető, például a nyilvánosság előtti beszéd vagy a prezentálás.

A cikk az ajánló után folytatódik

Intimitás hosszú távon - Hogyan tartsuk életben a szenvedélyt párkapcsolatunkban?

A Femina Klub októberi vendége Dr. Hevesi Kriszta szexuálpszichológus lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között arról beszélget, hogy mennyire vagyunk őszinték önmagunkhoz és partnerünkhöz. Milyen tabuk vannak a párkapcsolatokban? Mit lehet tenni, ha felmerül a bensőséges szexuális együttlétek hiánya és hogyan tehetünk a párkapcsolatok ellaposodása ellen? 

Pontos részletek az estről itt olvashatók: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2023. október 17. 18 óra

Helyszín: GOBUDA MALL - Vidám Színpad

Promóció

Szeretem a kihívásokat

Ian Scott szerint, mivel nem igazán bizonyítható az, hogy az ember valóban szereti a kihívásokat, ezt sem érdemes hangsúlyozni. Az interjúztató ilyenkor gyakran rákérdez, hogy pontosan milyeneket, vagy mikkel szembesült az illető az elmúlt időszakban, és példákat kér. A válaszba sokan belebuknak, és az is azonnal kiütközik, ha a jelölt nem volt őszinte. Inkább emeld ki azokat a területeket, feladatokat, amiket szerettél a korábbi munkahelyeiden, vagy meséld el azt, milyen készségeidet szeretnéd még fejleszteni. 

A változás motivál

A munkamániás szó mellett „a változás motivál” mondat is a lehető legrosszabbak közé tartozik, amit egy jelentkező mondhat. Ian Scott kiemelte, a változás az élet alapvető része, amivel mindenki szembesül, de kevesen boldogulnak vele igazán. Sokan küszködnek, és a legtöbben jobban szeretik a rutint, a rendszerességet, ezzel pedig nincs is semmi gond. Ha valakit tényleg inspirál, az részletesen fejtse ki, mutassa meg az interjú során azt, hogy pontosan hogyan is motiválja őt.

Mi...

Jason Walker szerint szintén nem szerencsés többes szám első személyt használni, ha az ember az előző munkahelyéről beszél. Részben azért, mert nem az érdekli őket, hogy a korábbi cége, csapata mit csinált, hanem az, hogy maga az illető egy személyben mire képes, miben tehetséges. Azt tanácsolja, hogy mindig készülj két-három olyan példával, melyek bizonyítják, hogy te egyedül hogyan járultál hozzá a vállalat sikeréhez.

Szimpátiakeltő mozdulatok

A testbeszéd nagyon sokat számít az ismerkedéskor és később a kommunikáció során is, de nemcsak az fontos, hogyan gesztikulálsz, hanem akár az is lényeges lehet, hogy milyen irányban állsz, vagy merre néz a lábfejed. Nézd végig a képeket, és tudd meg, mit kell tenned a találkozás utáni első percekben ahhoz, hogy biztosan elnyerd a másik szimpátiáját.

Képek: Getty Images Hungary.

Ezt is szeretjük