Elon Musk egyszerűnek tűnő kérdéssel interjúztat: kevesen tudják rá a választ

Te meg tudnád oldani a feladványt, amit az állásinterjún tesznek fel?

elon-musk2

FeminaShop

Látogass el a
Femina Shopba!

Megnézem
Sóbors
Retikül
Top olvasott cikkek

A szakmai tapasztalatot és a tanulmányokat könnyen ki lehet olvasni egy önéletrajzból, az intelligencia és a logikus gondolkodás azonban nem olyan egyértelműen szűrhető: nem véletlen, hogy egyre több cég a hagyományos állásinterjúk helyett - vagy épp közben - teszteli a leendő alkalmazottakat, így keresve a lehető legideálisabb munkaerőt.

Az „igazi Vasembernek” is nevezett Elon Musk egyik cége, a SpaceX a világ egyik legsikeresebb vállalkozása, és mivel egy űrprogram lebonyolításáért felel, ezért nyilvánvalóan olyan emberek kerülhetnek a vezérigazgató elé személyes interjúra, akik a legmagasabb intelligenciával rendelkeznek. Ezt Musk egy egyszerűnek tűnő kérdéssel teszteli.

Te mit válaszolnál erre a kérdésre?

Az interjún egy teljesen egyszerűnek tűnő kérdéssel tesztelik, hogy ki lenne alkalmas arra, hogy a cégnél munkát vállaljon. Bár tényleg nem tűnik bonyolultnak, sokan mégis elbuknak a kérdésen, ami így hangzik: „A Föld felszínén állsz. Egy mérföldet sétálsz délre, egy mérföldet nyugatra, egyet pedig északra. Ugyanoda érsz, ahonnan elindultál. Hol vagy pontosan?”

allasinterju
Fotó: FluxFactory / Getty Images Hungary

A helyes válaszhoz nemcsak a logikus gondolkodásra van szükség, hanem általános földrajzi ismeretekre is, ami egy űrprogrammal foglalkozó cégnél alapelvárás. Dél-nyugat-észak irányú mozgás esetén a Föld legtöbb pontján lehetetlen ugyanoda visszaérni a geoid alakja miatt, a kivételt pedig a helyes megoldás képezi, ami nem más, mint az Északi-sark. A bolygó ezen pontján ugyanis érvényesül, hogy déli irányba elindulva egy háromszög alakot bejárva ugyanoda ér ki valaki. A sikert azonban nem adják ilyen könnyen, a kérdés második része így hangzik: „Hol máshol lehetsz még?”

allasinterju2
Fotó: Buisness Insider / Youtube

Ezen a ponton sokan elbuknak, hiszen abba nem gondolnak bele, hogy nem csak a háromszög-alakzatra kell gondolni.  Ugyanis ha egy olyan kör bizonyos pontján állsz, ami körbeveszi a Déli-sarkot, és a kiinduló helyzettől egy mérföldre eltávolodsz, akkor egy teljes kört leírva ugyanabba a pontba érsz vissza, így a kérdésre két helyes választ is lehet adni, de talán azzal lehet a legjobb benyomást tenni, ha az interjúalany mindkét megoldást ismeri.

Nem csak ebből a kérdésből áll az interjú

Aki a SpaceX-hez akar felvételt nyerni, annak nemcsak intelligensnek és képzettnek, hanem kitartónak is kell lennie. Számos beszámolót osztottak már meg azzal kapcsolatban, hogy Elon Musk cégénél egy állásinterjú nagyon változó időtartamú: maga a főnök szereti a gyors és intenzív beszélgetéseket, ezért 12-13 perc alatt kiderít minden olyat, ami fontos a számára, de a toborzó munkatársak által lebonyolított meghallgatás akár 7-8 órás is lehet. Emellett a vezérigazgató kikötötte, hogy a menedzserek csak olyan jelentkezőket vehetnek fel a vállalathoz, akik valamiben jobban teljesítenek náluk. A személyes kvalitások szempontjából a tehetség, a szenvedély és a motiváltság számít pozitívumnak, és a földrajzi fejtörő mellett egyéb, korántsem szokványos kérdésre is jól kell válaszolni.

A cikk az ajánló után folytatódik

Légy szabad! - Merj szembemenni az árral!

A Femina Klub áprilisi vendége Lakatos Márk stylist lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között az önmagunk elfogadására való törekvésről beszélget. Hogyan szembesüljünk saját korlátainkkal, tökéletlenségünkkel? Hogyan dolgozzuk fel az életünkben felmerülő elakadásokat? 

További részletek: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2024. április 22. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

Egy ilyen állásinterjún gyakran teszik fel ezeket a kérdéseket: „Mesélje el az élete eddigi történetét, és a döntéseit, amiket meghozott, és miért hozta meg ezeket?” valamint hogy „Mi volt az életében a legnehezebb probléma, és hogyan oldotta meg azt?" Marissa Peretz, a Tesla egykori HR-munkatársa megerősítette, hogy Musk cégeihez olyan ember kerülhet be, aki a részletekre is gondol, és az interjú során ezekre is alaposan kitér, de az is egyből látszik, ha valaki csak megjátssza magát, valamint próbálja tájékozottabbnak mutatni magát, mint amilyen valójában, így ezek a felvételizők már az első rostán kihullnak.

elon-musk1
Fotó: Bloomberg / Getty Images Hungary

Bár ezeket az egyszerűnek tűnő kérdéseket nem valószínű, hogy bármikor is fel fogják tenni neked egy állásinterjún, a beszélgetés előtti időszakban jó felkészülést jelenthet, ha ilyen trükkös feladványokra is ráhangolod az agyad, hogy ne érjen semmi meglepetés a legstresszesebb percekben sem.

Az első percekben jó benyomást keltesz, ha ezt teszed - Tudományosan bizonyított

Gyorsan elnyerheted a másik szimpátiáját, és bizalmat kelthetsz benne, ha beveted ezeket a különösen hatásos, mégis kevesek által ismert trükköket.

Az első percekben jó benyomást keltesz, ha ezt teszed – Tudományosan bizonyított

Nézegess képeket!

Elolvasom

(Képek forrása: Getty Images Hungary)

Ezt is szeretjük