A leggyakoribb beugratós kérdések az állásinterjún: így válaszolj rájuk a HR-esek szerint
A legtöbb interjún felteszik őket, mégis igen nehéz helyes, szimpatikus választ adni rájuk. A HR-esek elmondták, hogyan érdemes felelni a legnehezebb kérdésekre.

allasinterju cover
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Az álláskeresés szinte mindig időigényes, nehéz és összetett folyamat. Már az interjúra bejutni sem olyan egyszerű, hiszen általában a jelentkezők csupán két százalékát hívják be, a java pedig még csak ezután jön. 

A meghallgatások alapvetően is stresszesek, a HR-esek és a vezetők pedig rengeteg kérdést tesznek fel a jelentkezőknek, hogy felmérjék, valóban alkalmasak-e a pozícióra. Ezek egy részére nem lehet felkészülni, azonban vannak olyan beugratós sablonok, melyek a legtöbb interjún elhangzanak. Ezekre nehéz helyesen felelni, és sokan nem is tudnak annak ellenére, hogy ezeken múlhat, felveszik-e a jelöltet, vagy nem. Ezért is érdemes előre eltervezni a válaszokat: a HR-esek szerint így érdemes reagálni rájuk.

„Mi a legnagyobb gyengeséged?”

Az egyik klasszikus nehéz kérdés az, amikor a legnagyobb gyengeségéről faggatják az embert. Itt sokan igyekeznek pozitív körítéssel elmondani a negatív jellemzőjüket, vagy ami még rosszabb, hogy nem adnak konkrét választ. Hannah Stenson HR-es és karrierspecialista szerint azonban az őszinteség a legszimpatikusabb, legjobb ilyenkor. A túlzott precizitás és az erős maximalizmus feleletként sablonosnak, antipatikusnak, valamint őszintétlennek hat, ezért nagyon rossz színben tüntetik fel az interjúalanyt. 

A szakértő azt tanácsolja, hogy mondj inkább valamit, amit valóban a gyengeségednek érzel, majd pedig tégy a mondandódba egy pozitív csavart: mondd el, hogy tisztában vagy vele, dolgozol rajta, és arról is mesélj pár mondatot, hogyan teszel ellene, vagy hogyan próbálsz felülkerekedni rajta, milyen módszereket, tudatos technikákat vetsz be ellene.

„Miért váltasz munkahelyet?/Miért mondtál fel?”

Szinte egy HR-es vagy munkáltató sem hagyja ki azt a kérdést, hogy miért jöttél el a cégtől, ahol korábban dolgoztál. Bármennyire is mérgező volt a légkör, elviselhetetlen a felettes vagy a kollégák, ezekről inkább ne beszélj nyíltan. Hannah Stenson úgy véli, az, ahogyan az előző munkahelyedről beszélsz, az jellemzi az interjúztató szemében a személyiségedet, a hozzáállásodat, így a panaszkodás vagy a szitkozódás igen rossz fényt vet rád. Feleld, hogy új kihívásokat, lehetőséget keresel, más területbe szerettél volna belekóstolni, fejlődni és tanulni akarsz, esetleg, hogy a korábbi helyen nem volt előrelépési lehetőséged, pedig vágytál volna rá. Ezekkel a szakértő szerint nem lőhetsz mellé.

A cikk az ajánló után folytatódik

„Miért kellene felvennünk?”

Szintén megszokott kérdés a vezetőktől, hogy miért kellene felvenniük az illetőt. Ennek ellenére becsapós is, és nehéz rá jó választ adni. Sokan szinte lefagynak a mondat hallatán, pedig itt lenne valójában a meggyőzés és az önreklámozás helye. Jagoda Wieczorek, a ResumeLab HR-menedzsere szerint érdemes pár mondatban újra kiemelni az erősségeket, a tapasztalatot és a pozitív tulajdonságokat, majd kifejteni azt, hogyan is lehetnél ezekkel a cég javára, hogyan járulnál hozzá a fejlődésükhöz, illetve miért lennél alkalmas a meghirdetett pozícióra. 

„Hol látod magad 5-10 év múlva?”

Jeeva Balani HR-es és állásinterjúcoach szerint, ha arról érdeklődnek a vezetők, hogy hol látják magukat 5-10 év múlva, a legtöbben úgy érzik, azt kell felelniük, hogy az adott cégnél, esetleg egyel feljebbi pozícióban. Valójában azonban szintén egy becsapós kérdésről van szó. Az sem jó, ha az ember az őt meghallgató vezető pozícióját jelöli meg a válaszában, és az sem, ha azt feleli, hogy remélhetőleg az ő vállalatánál. Ahhoz, hogy meggyőzd őket, érdemes inkább kiemelned, hogy egy hosszú távú, tartós munkahelyen, ahol van lehetőséged tanulni, fejlődni, képezni önmagadat, és esetleg később szeretnéd elérni azt a szintet, hogy egy csapatot vezethess.

„Hányan viselnek most piros pólót az országban?”

Mostanában egyre nagyobb divat, hogy egészen indokolatlannak tűnő, abszurd kérdést tesznek fel a jelentkezőnek az interjún. Például, hogy tippelje meg, hány barna kanapé van Budapesten, hány ablak van nyitva egy kis faluban, hányan viselnek most Magyarországon piros pólót. Ezek hatására szinte mindenki lefagy, megdöbben, és megszólalni sem tud - és pontosan ez a cél. Itt nem a válaszra kíváncsiak, sőt nincs is helyes válasz, és ők sem tudják a számot, csupán azt szeretnék látni, hogyan reagál a másik a hirtelen bekövetkező, stresszes helyzetre, hogyan találja fel magát.

Ilyenkor igyekezz nem meglepődni, és vezesd le a gondolatot. Az utolsó esetben például kezdd úgy, hogy megtippeled körülbelülre, hogy hány ember van a városban, hány felsőtípus, hány szín létezik, az időjárás és a napszak alapján mennyien viselnek pólót, mennyi az esélye annak, hogy piros, és folytasd így a logikázást. Írd körbe úgy a témát, hogy ne kelljen konkrét számot mondanod - ezt általában ugyanis meg sem várják, vagy ha mégis, akkor sincs helytelen válasz. A gondolatmenetet akarják látni, és azt, hogy hogyan vágod ki magad a nehéz szituációból, ezért ha elkezdesz hangosan agyalni, azzal rengeteg plusz pontot szerzel.

Mindezek mellett fontos, hogy igyekezz minél higgadtabb, magabiztosabb maradni a nehéz kérdések alatt is, és sose felelj „nem tudom”-mal, hanem mindig igyekezz valamiféle választ adni. Ha jól felkészültél, és nem ugrasz be a becsapós kérdéseknek, akkor biztosan meggyőzöd majd az interjúztatókat.

Szimpátiakeltő trükkök az interjúra

Az állásinterjún a testbeszédeddel is sokat tehetsz azért, hogy megkedveljenek az interjúztatók. A következő mozdulatokkal tudat alatt keltesz bennük szimpátiát, így még jobban rásegíthetsz velük arra, hogy tiéd legyen a meghirdetett pozíció.

Ezt is szeretjük