Mit tehetsz, ha elkésel egy állásinterjúról? A szakértők szerint így nem teszed csak tönkre az esélyeidet
Nem elég bocsánatot kérni akkor, amikor késve odaérsz az állásinterjúra, ezzel ugyanis lenullázhatod az esélyeidet.

keses
beauty and style
Top olvasott cikkek

Azt mindenki tudja, hogy ajánlott egy kicsit előbb érkezni egy állásinterjúra, hiszen a pontosság előrevetíti az ember munkához való hozzáállását, precizitását, és jó képet fest róla a leendő felettesek, valamint a HR-esek szemében. Néha azonban mindenkivel előfordul, hogy a dolgok nem a tervek szerint alakulnak.

Akármennyire is indul el korán valaki, megeshet, hogy a saját hibáján kívül mégsem ér oda a megbeszélt időpontra. De bármilyen időjárási vagy közlekedési, esetleg magánéleti probléma jön is közbe, nem elég csak késve besietni a meghallgatásra, és elmormolni egy halk bocsánatkérést, vagy hosszasan mesélni az okokról. A szakértők szerint a következőket kell megtenni ahhoz, hogy ne tegye tönkre az esélyeket a késői érkezés.

Késni fogsz egy interjúról? Ezt tedd meg!

Egy 850 menedzser részvételével készült kutatás arra mutatott rá, hogy 93%-uk szerint nagyban rontja a jelentkező megítélését az, ha nincs ott pontosan az interjún. Ám, ha mégis közbejön valami probléma, van pár apróság, amivel helyrehozható a kellemetlen helyzet. Először is, a legfontosabb, hogy már abban a pillanatban hívd fel az interjúztatót, amikor tudod, hogy késni fogsz. Josh Doody coach szerint ilyenkor nincs szükség kínosan hosszú és részletes magyarázkodásra, és nem ajánlott hitegetni a másikat azzal, hogy előfordulhat, hogy még odaérsz. Elnézést kell kérni, megemlíteni, hogy késni fogsz, de nagyon sietsz, és mondani egy reális időpontot, amikorra már biztosan ott leszel. 

Így tudni fogják, hogy, bár nem érkezel pontosan, fontos számodra a munka, vállalod a felelősséget, és tiszteled őket annyira, hogy nem pazarlod az idejüket, és lehetőséget adsz arra, hogy addig meghallgassanak másokat is.

Ne magyarázd túl az okokat, de kérj bocsánatot!

Amy Polefrone cégvezető azt is hangsúlyozta, hogy általában nem kíváncsiak arra, mi jött közbe az illetőnek, sőt, inkább kellemetlennek tartják, ha valaki részletesen kifejti az indokokat, vagy épp másokra hárítja a késést. Az viszont például jó magyarázat lehet szerinte, ha egy mondatban kifejted, hogy nagyobb dugó volt, mint amire számítottál, de igyekeztél annyira sietni, amennyire csak tudtál.  

A szakértők szerint bőven elég ennyi, és érdemes a telefonban, valamint személyesen is elnézést kérni, majd megköszönni a megértésüket, és azt, hogy így is meghallgatnak. De nem szabad túlzásba vinni a témát, mert ezt a főnökök vagy a HR-esek szintén felesleges időpocsékolásnak tartják. Ha elnézést kértél, jelezd nyugodtan, hogy kész vagy, és kezdhetitek az interjút, innen látni fogják, hogy hatékony vagy, és nem szereted az időpazarlást.

A cikk az ajánló után folytatódik

Mindezek mellett érdemes figyelni az interjúztatók reakcióit is a további teendők miatt. Ha úgy tűnik, idegesek, vagy neheztelnek, nem árt az elköszönés előtt még egy bocsánatkérés, ha viszont gördülékenyen megy az egész, és teljesen higgadtak, akkor erre semmi szükség.

Fogadd el, ha új időpontot adnak!

Előfordulhat, hogy a telefonbeszélgetés során új időpontot ajánlanak fel a meghallgatásra. Ilyenkor nem javasolt ragaszkodni az eredetihez, és nem kell megijedni, hogy már nem kíváncsiak rád. Ne faggatózz a miértek után, mert egyrészt ez udvariatlanság, másrészt pedig a legtöbbször csupán arról van szó, hogy így már nem fér bele a napjukba az interjúd, ezért is szeretnék elnapolni. 

Válaszold inkább azt, hogy megérted, hogy elhalasztják, és részedről teljesen rendben van, majd beszéljetek meg egy új dátumot. Köszönd meg a segítséget, és azt, hogy kaphattál másik lehetőséget. Nincs szükség arra, hogy túltárgyaljátok a dolgot, azonban arra mindenképp ügyelj, hogy a legközelebbi alkalommal semmiképpen se késs. Sajnos ugyanis akármi történik, harmadik esélyt már nem sokan adnak majd.

Sokat elárul rólad a kézfogásod

Az állásinterjúkon minden mozdulat és viselkedés sokat számít. A kézfogás is igen meghatározó ilyenkor, ugyanis rengeteg mindent elárulhat rólad. De azt is megtudhatod, mit érdemes még javítanod rajta.

Ezt is szeretjük