Ezt az egy dolgot kell megtenned rögtön az állásinterjú után - Megduplázza az esélyedet
Egyetlen apróság emelhet ki a többi jelentkező közül az állásinterjún.

allasinterju
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Egy állásinterjún minden apróságra oda kell figyelni, ha azt szeretnéd, hogy a tiéd legyen a meghirdetett pozíció. Az erős önéletrajzon és a megfelelő tapasztalaton kívül például az öltözködés, a viselkedés és az illemszabályok betartása is nagyban hozzájárulhat a sikerhez.

Van még egy igen fontos apróság, ami szinte senkinek nem jut eszébe, a szakértők szerint mégis megduplázza az esélyedet a leendő főnöködnél. Egyszerű dologról van szó, de sokat számít.

Egyetlen e-mail növeli meg az esélyt

A CIMS toborzási cég érdekes eredményre jutott a kutatása során. Azt állapították meg, hogy az állásinterjú után küldött köszönő e-mail erősen közrejátszhat abban, hogy felveszik-e az illetőt, vagy nem. Kiderült, hogy 2017-ben mindössze az emberek 26%-a küldött ilyet az interjúztatóknak. A megkérdezett HR-esek és vezetők 63%-a viszont azt mondta, hogy szívesebben felvesz egy olyan embert, aki, bár több fizetést kért, küldött köszönő e-mailt, mint olyat, aki alacsonyabb összeget jelölt meg, de nem írt ilyen üzenetet. Ez a levél tehát nemcsak az esélyedet növeli meg, de még abba is besegít, hogy megkapd a kívánt fizetést, vagy akár még egy kicsit magasabbal is jutalmazzanak. 

Itthon egyáltalán nem bevett szokás ez az e-mail, de még külföldön is igen kevesen alkalmazzák: pont ezért is olyan fontos. Kiemel a tömegből, segít, hogy a HR-es vagy a leendő főnök megjegyezze a nevedet, kedvelhetővé tesz, érzékelteti az udvariasságodat, és azt is, hogy tisztelettudó vagy. Tehát ez az egyik legjobb módszer arra - persze a jól sikerült állásinterjú után -, hogy bemutasd: igenis te vagy az az ember, akit ők keresnek.

Mit írj a levélbe?

Persze, azért az sem mindegy, mit és hogyan írsz abba a bizonyos e-mailbe. Először is, fontos, hogy minél hamarabb elküldd, tehát a legjobb, ha rögtön az állásinterjú után, de legkésőbb az elkövetkezendő 24 órában, hogy még emlékezzenek rád. A szövegnél pedig tartsd észben, hogy ez nemcsak egy sima köszönő levél, hanem egy újabb lehetőség, hogy bizonyíts, és meggyőzd őket, érzékeltesd, mennyire érdekel az állás.

A cikk az ajánló után folytatódik

Címezd egyenesen annak, aki meghallgatott téged. Ha többen vannak, mindegyiküknek írj egyet-egyet névre szólóan, de, ha ezt nagyon nem szeretnéd, választhatod csak a főnököt. Arra viszont figyelj, hogy ugyanazt a szöveget ne küldd el több embernek. Kezdj egy udvarias megszólítással, majd köszönd meg a lehetőséget, de ne túl hosszan. Aztán említs valamit, amit tanultál a beszélgetés során: valami érdekes információt a cégről, a pozícióról, vagy hozz szóba valami olyat, amivel erősítheted a kapcsolatod közted és az interjúztató között.

Vigyázz, ne legyen túl erőltetett, mert azt könnyedén kiszúrják, és túl hosszú se. A rövid, lényegre törő változatok a leghatásosabbak. Légy őszinte, kedves, mondj köszönetet, majd zárd le azzal, hogy reméled, még lesz lehetőségek találkozni - vagy valami hasonló mondattal, ami arra utal, hogy szeretnéd, ha visszahívnának, felvennének. Köszönj el a megfelelő módon, írd alá, és olvasd el többször, nehogy hiba maradjon benne. Hidd el, meglesz az eredménye.

Apró trükkök a jó benyomásért

Egy állásinterjún fontos, hogy jó benyomást kelts a többiekben. Néhány apró mozdulatot alkalmazva tudat alatt befolyásolhatod őket, és érheted el, hogy megkedveljenek.

Ezt is szeretjük