5 dolog az önéletrajzban, amit inkább törölj ki - Akár az e-mail címeden is bukhat az állásod
Jó ötletnek tűnhetnek, de valójában csak rontják az esélyeidet, ha ezek szerepelnek az önéletrajzodban.

oneletrajz
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Egy állás megszerzéséhez az önéletrajz az első és az egyik legfontosabb kulcs. Ha ebben minden úgy szerepel, ahogyan kell, akkor nemcsak, hogy behívják az illetőt, de nagyobb eséllyel indul a meghirdetett pozícióért is.

A baj az, hogy sok mindenen bukhat a dolog. Akár olyan apró hibák is tönkretehetik az egészet, amelyekre senki nem gondolna. A következő dolgokat éppen azért jobb, ha inkább kitörlöd a lapról, mert csökkentik az esélyedet a munkáltatónál.

Az e-mail cím is tönkreteheti az önéletrajzot

Bármilyen jelentéktelennek tűnik, az e-mail cím igenis fontos része az önéletrajznak. Sokszor ugyanis ezen értesítenek, vagy bármilyen kérdés esetén ezen veszik fel veled a kapcsolatot, ezért nagy valószínűséggel nem kerüli el a figyelmüket. Pontosan ezért is lényeges, hogy ne a gyerekkori beceneveddel vagy más kínos szóval kezdődjön, mert így könnyedén komolytalannak és alkalmatlannak titulálhatnak. A cucika1990 nem nyerő. Ha nincs, csinálj egy olyat, ami a nevedet tartalmazza, esetleg mellette még néhány számot. Ha ezt adod meg, biztosan nem bukik majd ezen az álomállás.

Nem releváns tapasztalat

Nem kell minden egyes előző munkahelyedről bővebben mesélni, elég csupán azokról, amelyek a meghirdetett pozícióhoz kötődnek. Mondjuk, ha egy kávézóban vagy egy étteremben is dolgoztál rövid ideig, de most egy pénzügyi cégnél szeretnél elhelyezkedni, akkor ne részletezd ezt az állást. Csupán azt írd le egy sorban, mettől meddig tevékenykedtél ott. A HR-esek ugyanis arra kíváncsiak, hogy milyen releváns tapasztalataid vannak. A többi, túlságosan is kifejtett információ számukra csak felesleges, és könnyedén továbbsiklanak rajta, vagy eltereli a figyelmüket a többi fontos adatról.

Személyes infók

Sokan szeretnének azzal kiemelkedni a tömegből, hogy egy kicsit személyesebbé teszik a jelentkezésüket. Ezzel addig nincs is baj, amíg az információk az álláshoz kapcsolódnak. Az egyéb dolgok, mint például a családi állapot, a vallási és egyéb adatok, mint például a hobbik csak kevésbé szakmaivá és túl intimmé teszik az önéletrajzot. Sőt, sokszor még hátrányból is indulhatsz miattuk.

A cikk az ajánló után folytatódik

Tiltólistás szavak

Vannak jelzők, melyek évekkel ezelőtt még erős, hangzatos érvek voltak, ma viszont már inkább jelentéktelen, túlhasznált közhelyeknek számítanak önmagukban. Ilyen például a csapatjátékos, az ambiciózus, a felelősségteljes, a maximalista és a munkaorientált vagy ha valaki keresi a kihívásokat. Még, ha igazak is, valójában már annyi önéletrajzban találkoztak ezzel a vezetők és a HR-esek, hogy felsorolásszerűen unalmasnak találják őket, és nem is veszik igazán komolyan. Érdemes inkább más, sokkal hatásosabb vagy jobban kifejtett jellemzőkkel felhívni magadra a figyelmüket.

Túl sok vastag betű és kiemelés

A lényeges dolgokat ajánlott vastagabb vagy nagyobb betűvel hangsúlyozni, de ezt sem szabad túlzásba vinni. Az indokolatlanul sok kiemelés túlzónak és harsánynak mutathat, illetve azt eredményezheti, hogy átsiklanak a fontos adatokon, mivel a lényegtelenebb apróságok is ugyanolyan külsővel jelennek meg, mint a tényleg számító információk. 

Alapvető illemszabályok

Az állásinterjún fontos az illemszabályok ismerete és betartása, ezen is múlik ugyanis az, hogy felvesznek-e valakit, vagy sem. A következő viselkedési szabályokra érdemes odafigyelni.

Fotók: Getty Images Hungary.

Ezt is szeretjük