Már az állásinterjún felismerni a mérgező főnököt: 4 jel, ami elviselhetetlen vezetőre utal

A főnök viselkedése már az állásinterjún előrevetíti, ha mérgező személyiség. A következő jelekre mindenképp figyelj oda.

allasinterju cover

FeminaShop

Látogass el a
Femina Shopba!

Megnézem
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Az állásinterjúkon nem csak arra érdemes koncentrálnod, hogy a legjobb formádat hozd, és meggyőzd a leendő felettest arról, hogy valóban te vagy a legtökéletesebb ember a meghirdetett pozícióra. A saját érdekedben arra is érdemes figyelned, hogy milyen a leendő főnököd.

Egy mérgező vezető megkeserítheti a beosztottjai életét: megnehezíti a munkát, fokozza a stresszt, elősegítheti a kiégést, és a munkahelyi, valamint a magánéleti egyensúlyt is felborítja, sőt a boldogságszintet is nagyban csökkenti. Éppen ezért fontos, hogy már a meghallgatáson felmérd a helyzetet. Ha ugyanis időben felismered a toxikus felettest, akkor időben visszaléphetsz a munkától, és megkímélheted magadat a negatív következményektől. Ha pedig úgy döntesz, hogy mégis vállalod, előre tudhatod majd, hogy mire készülj. Ha a következőket tapasztalod, nagy valószínűséggel mérgező személlyel interjúzol.

Késik, és nem kér elnézést

Egy vezetőnek rengeteg teendője van, így természetesen előfordul, hogy csúszásba kerül, és elkésik a megbeszélt időpontról. Ezt alapvetően illik tolerálni, ám ha úgy állít be, hogy elnézést sem kér azért, mert megváratta a jelöltet, az erős intő jel lehet. Ez tiszteletlenségre és lekezelő bánásmódra utal, valamint arra, hogy semmibe veszi beosztottjait, és mindig elvárja, hogy az ő igényeihez alkalmazkodjanak, méghozzá bármi áron.

Mindent a saját dicsőségeként kezel

Szintén mérgező vezetőre utal, ha a beszélgetés során a cég összes sikerével dicsekedni kezd, és mindezt úgy adja elő, mintha az összeset csakis saját magának köszönhetné, és mintha a csapata semmit sem játszott volna közre a vállalat fejlődésében. Ha az interjún így viselkedik, akkor valószínűleg alapvetően is így gondolja a helyzetet, ez pedig azt eredményezi, hogy a dolgozók akármit is tesznek, azért sosem kapnak majd elismerést, dicséretet, esetleg fizetésemelést. Ez hosszú távon igen káros, és erőteljesen rombolja a motivációt.

A cikk az ajánló után folytatódik

Intimitás hosszú távon - Hogyan tartsuk életben a szenvedélyt párkapcsolatunkban?

A Femina Klub októberi vendége Dr. Hevesi Kriszta szexuálpszichológus lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között arról beszélget, hogy mennyire vagyunk őszinték önmagunkhoz és partnerünkhöz. Milyen tabuk vannak a párkapcsolatokban? Mit lehet tenni, ha felmerül a bensőséges szexuális együttlétek hiánya és hogyan tehetünk a párkapcsolatok ellaposodása ellen? 

Pontos részletek az estről itt olvashatók: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2023. október 17. 18 óra

Helyszín: GOBUDA MALL - Vidám Színpad

Promóció

Udvariatlanul, lekezelően viselkedik

Bár vannak olyan interjúk, ahol direkt tesztelik az ember tűrőképességét, általánosságban azért igaz, hogy ha a meghallgatáson lekezelően, durván bánik a kollégáival vagy a leendő alkalmazottal a főnök, akkor ez a helyzet később sem fog változni. Ilyen vezetővel hosszú távon lehetetlen hatékonyan együtt dolgozni, viselkedése pedig a beosztottak önbizalmát, lelki és mentális egészségét is rombolhatja.

Mindent megkérdőjelez, és bizalmatlankodik

Mindenre többször rákérdez, és minden, az önéletrajzban szereplő állításról azonnali bizonyságot akar? Megkérdőjelezi a készségeidet, a képességeidet, és igyekszik minél inkább elbizonytalanítani? Ezek sem éppen pozitív jelek. Az teljesen normális, ha kérdezősködik, és az is, ha tesztelni próbál, azonban ha úgy érzed, egyáltalán semmilyen alapvető bizalmat nem kapsz tőle, és szinte semmit nem hisz el abból, amit mondasz, az mérgező személyiségre utal. Az ilyen főnökök állandóan ok nélkül is számonkérik a dolgozókat, és semmilyen indokot, magyarázatot nem fogadnak el soha. Így viszont nem lehet hosszú távon együtt tevékenykedni. Ez a viselkedés megnehezíti a közös munkát, elmérgesíti a viszonyt, és állandó szorongásba taszítja az alkalmazottakat.

Mindezeken kívül szintén intő jel lehet, ha a magánéletedről próbál kérdezősködni, ha semmilyen célt, előrejutási vagy későbbi béremelési lehetőséget nem említ, illetve ha nem figyel, hanem szinte egész végig a telefonját nyomkodja. Amennyiben ezeket tapasztalod az interjún, érdemes átgondolnod, hogy valóban ilyen vezető alatt szeretnél-e később dolgozni.

Így lehetsz te a főnök kedvence

Mindenki szeretne jó viszonyban lenni a főnökével, és ez néha könnyebb, mint gondolnád. Van néhány alapvető szabály, amit ha betartasz, nyert ügyed van.

Ezt is szeretjük