A te főnököd vajon jó vezető? Az ideális felettes 8 alapvető jellemzője

A legtöbben álomfőnökre vágynak, de vajon mik a jó vezető jellemzői?

jo-fonok-uj
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Amikor a jó vezető tulajdonságaira terelődik a szó, szinte a végtelenségig sorolhatók az egyértelműen fontos jellemzők. Ha azonban sorrendet kell felállítani ezen tulajdonságok között, már sokkal eltérőbbek a vélemények. Egy friss felmérés megállapította a top 5+3 tényezőt, ami átlagon felülivé tesz egy vezetőt.

Bár a fizetés továbbra is fontos tényező a munkavállalói döntésekben és a fluktuáció visszafogásában, az utóbbi időben több hazai kutatás egyik fontos tanulsága volt, hogy a munkahelyi környezet, a csapat, a fejlődés támogatása, illetve a megbecsülés is számottevő szempontokká váltak. A munkahelyi környezet és a hangulat alakításában pedig egyértelműen döntő szerepük van a középszintű vezetőknek, az egyes csoportok irányítóinak.

Elsődleges a vezetői potenciál

- A vezetői tesztelések eredményei az egyéni és csoportos fejlesztési folyamat fókuszát és tartalmát is megadják, az esetleges vezetői alkalmatlanságot beazonosítva pedig elkerülhetők a szervezet számára káros események, költségek. Nem szabad megfeledkezni arról sem, hogy a vezetői potenciál beazonosításával megtérül az energia és anyagi ráfordítás az utánpótlás-nevelés során - mutatott rá Laczai Róbert, az At Work ügyvezető igazgatója.

A társaság felmérést készített arról, hogyan értékelik a hazai felső vezetők az alájuk beosztott, szintén vezető pozícióban lévő munkatársakat. A közvetlen felettesek egy ötfokozatú skálán értékelhették munkatársaik teljesítményét: az elemzés alapján alapvetően elégedettek a teljesítményükkel, és az átlagos eredmény 4,52 lett.

Különösen elégedettek voltak beosztottjaikkal a felettes vezetők a hatékonyságot és az eredményességet vizsgálva. A munkahelyi viselkedések megítélésében ugyanakkor már jóval nagyobb szórás tapasztalható, és bár az értékelések többnyire itt is pozitívak, ebben a szegmensben azért már több negatív értékelés is megjelent a felmérés során.

Az 5+3 legfontosabb vezetői tulajdonság

Az At Work megvizsgálta azt is, hogy a vezetői értékelések és a személyiségvonások, illetve képességtesztek között milyen összefüggés van. Az elemzés során kiderült, hogy az átlagosan is jónak értékelt vezetői körből az tud kiemelkedni pozitív irányba, aki az alábbi szempontoknak megfelel.

  • Csapatmunkában gondolkodik,
  • érzékeny mások érzelmi állapotai iránt,
  • megbecsüli a munkatársait,
  • céltudatos,
  • óvatos.

Az igazán jó vezetőre jellemző továbbá az egyenesség, a nyíltság és a korrektség. - Ezeket a vonásokat érdemes a vezetők kiválasztása során hangsúlyosan mérni az általános személyiség- és képességvonások mellett, hogy a vállalat vagy szervezet a stratégiai terveihez és a belső kultúrához a legjobban illeszkedő menedzsereket vegye fel - hangsúlyozta Laczai Róbert.

Fotók: Getty Images

Az első percekben jó benyomást keltesz, ha ezt teszed

A testbeszéd nagyon sokat számít az első benyomás kialakításakor. Vannak olyan, jól bevált mozdulatok, melyek hozzájárulnak ahhoz, hogy elnyerd mások szimpátiáját. Ha jól akarsz szerepelni, ezeket vesd be.

Ezt is szeretjük