A legnagyobb hibák az online állásinterjún a szakértők szerint, amiket nagyon sokan elkövetnek
A legtöbben lazábban kezelik a videós interjút, pedig nem szabadna. A HR-esek elmondták, mire kell figyelni ilyenkor.

no laptoppal
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Egyre több cég dönt úgy, hogy az állásinterjú első köreit nem személyesen bonyolítja le, hanem a neten keresztül, egy videós beszélgetés során. Ezzel önmaguknak és a jelölteknek is időt spórolnak, ám az, hogy nem találkoznak szemtől szemben a felek, még nem azt jelenti, hogy egyszerűbb lesz megnyerni a felvételiztetőt.

Sokan megkönnyebbülnek, amikor megtudják, hogy a laptop kameráján keresztül hallgatják majd meg őket. Így ugyanis nem kell kimozdulni, nem idegen környezetben zajlik az interjú, és valahogy kevésbé stresszesnek tűnik az egész. Valójában azonban ennek a módszernek is rengeteg buktatója van. A következő gyakori hibákat érdemes elkerülni, mert könnyen keresztülhúzhatják az esélyeidet.

A nem megfelelő öltözködés

Stephanie Murtagh, egy HR-cég marketingmenedzsere arra figyelmeztet mindenkit, hogy attól, hogy úgy érzik, kissé lazább lesz a légkör, a megfelelő öltözetről ne feledkezzenek el. Sokan úgy vélik, elég ilyenkor egy lezserebb szett, ám ez egyáltalán nem így van: ugyanúgy meg kell adni a kellő tiszteletet, és ugyanúgy ki kell öltözni, mintha egy irodába készülnél. Az interjúztatók számára itt is lényeges az illető megjelenése, és nagyon rossz benyomást kelt, ha nem az alkalomhoz illően fest.

A szakértő pedig azt is hangsúlyozta, hogy attól, hogy a beszélgetés során általában ülni kell, még alul is ugyanúgy fel kell öltözni, hiszen sosem tudhatod, mi történik, vagy egy véletlen mozdulat folytán mit lát majd a másik fél - és egy, a képernyő alján felbukkanó pizsama vagy melegítő nem éppen megnyerő ilyenkor.

A háttérben rejtőző buktatók

Phyllis Hartman HR-vezető szerint az otthoni környezet sok hibalehetőséget tartogat. Rengetegen elfeledkeznek arról, hogy a háttér jól látszik, így minden oda nem illő dolgot ajánlott elpakolni ilyenkor. Borzasztóan rossz benyomást kelt, ha rendetlenség van a szobában, halmokban állnak a papírok, esetleg belóg egy kis szennyes vagy a ruhaszárító. Emellett pedig arra is kell figyelni, hogy csend legyen, ne szóljon a tévé vagy zene, és, ha otthon van a család többi tagja, ők se zavarjanak be a beszélgetésbe. 

Az ellenőrzés hiánya

A technológia sok buktatót rejt, ezért érdemes mindent átnézni, letesztelni. Josh Doody coach szerint nagyon rossz fényt vet az emberre, és igen zavaró lehet, ha lefagy a kép, akadozik a net, vagy megszakad a kapcsolat. Ezért is érdemes előtte ellenőrizni a kapcsolatot, megnyitni minden ablakot és programot, amire szükség lehet - de persze, szigorúan csak azokat, amik kellenek. Emellett javasolt teljesen feltölteni a laptopot, és odakészíteni a telefont is, hogy a mobilnet megosztásával orvosolható legyen egy esetleges wifi-probléma.

A cikk az ajánló után folytatódik

Túl hétköznapi viselkedés

Sokan elkövetik azt a súlyos hibát, hogy mivel a megszokott, kényelmes környezetükben vannak, nem úgy viselkednek az interjú során, ahogy kellene. Amy Polefrone, egy HR-cég vezetője találkozott már például olyannal, aki a kanapén fekve csinálta végig az interjút, és olyan is akadt, aki a fotelban törökülésben vagy épp terpeszkedve válaszolt a kérdésekre. Pedig itt is ugyanúgy ügyelni kell a helyes, tiszteletteljes és magabiztos testtartásra, a szemkontaktusra - azaz jelen esetben a kamerába nézésre -, és minden apró mozdulatra, mint személyesen. 

A szakértők tehát azt javasolják, hogy a videós interjút is ugyanúgy kezeld, ahogyan a személyeset, és ugyanúgy is készülj fel rá. Figyelj a legkisebb részletekre is, hiszen ezek is könnyen buktatók lehetnek. Ha a fentiekre ügyelsz, biztos lehetsz benne, hogy nem teszed majd tönkre az esélyeidet: ezek után már csak a mondandóddal kell meggyőzni az interjúztatót.

Így kelthetsz jó benyomást egy állásinterjún

Az állásinterjún mindenekelőtt a tudásod számít, de olyan, kevésbé fontosnak tűnő tényezők is befolyásolhatják a végkimenetelt, mint például a testbeszéded vagy a megjelenésed. Ezekről sajnos aligha kapsz majd visszajelzést, mégis óhatatlanul meghatározzák, hogy milyen benyomást fogsz kelteni. A következőkre mindenképp figyelj oda, ha azt szeretnéd, hogy a tiéd legyen a munka.

Fotók: Getty Images Hungary.

Ezt is szeretjük