Gyorsabban végzel a munkával, ha így dolgozol otthon: nem mindegy az sem, hogy hol ülsz a gép elé

Az otthoni munkának, hiába nem a munkahelyen történik, vannak hasznos aranyszabályai, melyeket érdemes tartani.

GettyImages-922780564

FeminaShop

Látogass el a
Femina Shopba!

Megnézem
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Ahol csak a munka jellege megengedte, a koronavírussal szembeni védekezés fontos részeként átváltottak home office-ra. Az otthonról dolgozás viszont, ha biztonságosabb is járványhelyzetben, sok buktatót rejthet, amire érdemes figyelni a hatékonyabb munkavégzés érdekében.

Olyan tanácsokat gyűjtöttünk össze, melyek fontosak, hogy a home office is ugyanolyan gördülékeny legyen, mint az irodában végzett munka, és ne nyúljon éjszakába, ne legyen nehézkes, sőt, inkább gyors és egyszerű.

Ragaszkodj a megszokott rutinodhoz

Fontos, hogy az otthoni munkát is előzze meg a szokásos reggeli készülődés. Hozd rendbe magad, reggelizz, mintha munkába indulnál. Ne pizsamában ülj neki dolgozni! A készülődés felébreszt, és munkára hangol. Attól függetlenül, hogy otthonodban dolgozol, ragaszkodj szokott napirendedhez is! Legyen meg a munkavégzés megszokott kezdő- és végpontja. Ne az íróasztalnál ebédelj, hanem kelj fel onnan, menj a konyhába, és tarts ebédszünetet. Ha benti ritmusod tartod, a munka is gördülékenyebb, gyorsabb lehet.

Legyen dolgozósarkod

Jó, ha lakásod egy bizonyos területét kinevezed állandó dolgozóhelyednek, otthoni munkahelyednek. A dolgozósarok nemcsak íróasztalnál, hanem akár étkezőben is kialakítható. Ez a kis terület segít a feladataidra koncentrálni, valamint keretet ad a munkának: módot ad nap végén szó szerint otthagyni a munkát, mintha az irodából is indulnál haza.

Ne ülj folyton a gépnél!

Fontos, hogy ne felejts el felkelni az asztaltól. Ha mégis elfelejtenél, hátad, lábad megfájdulhat, izmaid elzsibbadnak, elgémberednek, és el is álmosodhatsz, ami hátráltatja a munkát. Állj fel, sétálgass a lakásban, és akár tornássz is egy kicsit. Tedd ezt minimum óránként tíz percre.

Szívj friss levegőt

A redőny felhúzása és a függönyök elhúzása nem elegendő. Indítsd a napot, majd a munkaórákat is szellőztetéssel! Napközben is nyisd ki az ablakot időről időre, hogy cserélődjön a levegő. A friss oxigéntől az agyad is jobban működhet, az elhasznált levegő azonban álmosít.

Tartsd a kapcsolatot kollégáiddal

Hiába nem jártok be, a kollégákkal tartanod kell a kapcsolatot, hogy egyeztessetek, és a munkavégzést se tévedések, se elmulasztott üzenetek ne hátráltassák. Figyeld folyamatosan emailjeid, hogy kézben tarthasd a dolgokat. Ha nem megfelelő a kommunikáció, a munka is stresszesebb lesz.

Jó, ha nem kizárólag a munkaügyi kérdésekről esik szó: kommunikáljatok a megszokott módon kollégáiddal, még akkor is, ha ezúttal a chat és a telefon maradt a két lehetséges opció.

A cikk az ajánló után folytatódik

Légy szabad! - Merj szembemenni az árral!

A Femina Klub áprilisi vendége Lakatos Márk stylist lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között az önmagunk elfogadására való törekvésről beszélget. Hogyan szembesüljünk saját korlátainkkal, tökéletlenségünkkel? Hogyan dolgozzuk fel az életünkben felmerülő elakadásokat? 

További részletek: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2024. április 22. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

Ne próbálj száz dologgal foglalkozni egyszerre

A munkahelyeden szoktál mosni, porszívózni vagy ablakot pucolni? Filmezel az irodában? Manikűrözöl, hajat festesz, vasalsz odabent? Valószínűleg nem. A home office fontos aranyszabálya, hogy ne akarj egyszerre száz dologgal foglalkozni. Inkább várj, míg végzel a munkával, és csak ezután szórakozz, főzz, vagy törődj a háztartási feladatokkal! Szülőként természetesen nehezebb a helyzet.

Készülj napról napra, ha gyermek is van körülötted

Aki mellett kicsik is szaladgálnak, sokszorosan nehéz dolguk van. A picik nehezen értik meg, hogy nincs idő játszani, anya, apa másra kell, hogy figyeljen. Jó, ha előre felkészülsz pár önállóan játszható játék ötletével, egy-egy hosszabb rajzfilmmel vészhelyzet esetére. Sokat segíthetsz magadnak másnap. Készítsd elő, és dobd be ezeket szükség esetén. Nem utolsósorban pedig tarts ki: sokan ugyanebben a cipőben járnak, és érthető, ha ez a helyzet senkinek sem könnyű.

Konyhaszigetek kis konyhákba

Munka után egy kis kreatív elfoglaltság segít kikapcsolódni: ezek a DIY konyhaszigetek könnyen összeállíthatók!

8 gyönyörű konyhasziget apró helyekre: fillérekből kijön, ha saját kezűleg készíted

Nézegess képeket!

Elolvasom

Képek: Getty Images.

Forrás linkje.

Ezt is szeretjük