Gyorsabban végzel a munkával, ha így dolgozol otthon: nem mindegy az sem, hogy hol ülsz a gép elé
Az otthoni munkának, hiába nem a munkahelyen történik, vannak hasznos aranyszabályai, melyeket érdemes tartani.

GettyImages-922780564
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Ahol csak a munka jellege megengedte, a koronavírussal szembeni védekezés fontos részeként átváltottak home office-ra. Az otthonról dolgozás viszont, ha biztonságosabb is járványhelyzetben, sok buktatót rejthet, amire érdemes figyelni a hatékonyabb munkavégzés érdekében.

Olyan tanácsokat gyűjtöttünk össze, melyek fontosak, hogy a home office is ugyanolyan gördülékeny legyen, mint az irodában végzett munka, és ne nyúljon éjszakába, ne legyen nehézkes, sőt, inkább gyors és egyszerű.

Ragaszkodj a megszokott rutinodhoz

Fontos, hogy az otthoni munkát is előzze meg a szokásos reggeli készülődés. Hozd rendbe magad, reggelizz, mintha munkába indulnál. Ne pizsamában ülj neki dolgozni! A készülődés felébreszt, és munkára hangol. Attól függetlenül, hogy otthonodban dolgozol, ragaszkodj szokott napirendedhez is! Legyen meg a munkavégzés megszokott kezdő- és végpontja. Ne az íróasztalnál ebédelj, hanem kelj fel onnan, menj a konyhába, és tarts ebédszünetet. Ha benti ritmusod tartod, a munka is gördülékenyebb, gyorsabb lehet.

Legyen dolgozósarkod

Jó, ha lakásod egy bizonyos területét kinevezed állandó dolgozóhelyednek, otthoni munkahelyednek. A dolgozósarok nemcsak íróasztalnál, hanem akár étkezőben is kialakítható. Ez a kis terület segít a feladataidra koncentrálni, valamint keretet ad a munkának: módot ad nap végén szó szerint otthagyni a munkát, mintha az irodából is indulnál haza.

Ne ülj folyton a gépnél!

Fontos, hogy ne felejts el felkelni az asztaltól. Ha mégis elfelejtenél, hátad, lábad megfájdulhat, izmaid elzsibbadnak, elgémberednek, és el is álmosodhatsz, ami hátráltatja a munkát. Állj fel, sétálgass a lakásban, és akár tornássz is egy kicsit. Tedd ezt minimum óránként tíz percre.

Szívj friss levegőt

A redőny felhúzása és a függönyök elhúzása nem elegendő. Indítsd a napot, majd a munkaórákat is szellőztetéssel! Napközben is nyisd ki az ablakot időről időre, hogy cserélődjön a levegő. A friss oxigéntől az agyad is jobban működhet, az elhasznált levegő azonban álmosít.

Tartsd a kapcsolatot kollégáiddal

Hiába nem jártok be, a kollégákkal tartanod kell a kapcsolatot, hogy egyeztessetek, és a munkavégzést se tévedések, se elmulasztott üzenetek ne hátráltassák. Figyeld folyamatosan emailjeid, hogy kézben tarthasd a dolgokat. Ha nem megfelelő a kommunikáció, a munka is stresszesebb lesz.

Jó, ha nem kizárólag a munkaügyi kérdésekről esik szó: kommunikáljatok a megszokott módon kollégáiddal, még akkor is, ha ezúttal a chat és a telefon maradt a két lehetséges opció.

A cikk az ajánló után folytatódik

Ne próbálj száz dologgal foglalkozni egyszerre

A munkahelyeden szoktál mosni, porszívózni vagy ablakot pucolni? Filmezel az irodában? Manikűrözöl, hajat festesz, vasalsz odabent? Valószínűleg nem. A home office fontos aranyszabálya, hogy ne akarj egyszerre száz dologgal foglalkozni. Inkább várj, míg végzel a munkával, és csak ezután szórakozz, főzz, vagy törődj a háztartási feladatokkal! Szülőként természetesen nehezebb a helyzet.

Készülj napról napra, ha gyermek is van körülötted

Aki mellett kicsik is szaladgálnak, sokszorosan nehéz dolguk van. A picik nehezen értik meg, hogy nincs idő játszani, anya, apa másra kell, hogy figyeljen. Jó, ha előre felkészülsz pár önállóan játszható játék ötletével, egy-egy hosszabb rajzfilmmel vészhelyzet esetére. Sokat segíthetsz magadnak másnap. Készítsd elő, és dobd be ezeket szükség esetén. Nem utolsósorban pedig tarts ki: sokan ugyanebben a cipőben járnak, és érthető, ha ez a helyzet senkinek sem könnyű.

Konyhaszigetek kis konyhákba

Munka után egy kis kreatív elfoglaltság segít kikapcsolódni: ezek a DIY konyhaszigetek könnyen összeállíthatók!

Képek: Getty Images.

Forrás linkje.

Ezt is szeretjük