4 ok, amiért pikkel rád a főnök
Nem is gondolnád
Úgy érzed, főnököd nem tart jó munkatársnak? Ha elköveted a következő hibákat, nem szabad csodálkoznod.

beauty and style
Top olvasott cikkek

Ahhoz, hogy a főnököd hosszabb távon is pozitívan értékelje jelenlétedet a munkahelyen, nem csupán teljesítményedet kell optimális szinten tartanod. Ha ugyanis nem rendelkezel azokkal az emberi tulajdonságokkal, melyek ahhoz kellenek, hogy kiváló csapatjátékossá válj, könnyen lehet, hogy egy idő után pikkel majd rád. Ha ezt el akarod kerülni, a következő hibákat soha ne kövesd el!

Leszólod a csapatot

Az nyilvánvaló, hogy nem mondhatsz rosszat a vállalatról és a főnöködről, emellett azonban azt sem árt észben tartani, hogy a csapatot sem célszerű kritizálni, főleg, mivel főnököd válogatta össze őket. Még akkor is csak zárt ajtók mögött, teljes magányodban engedhetsz meg magadnak egy néma sikolyt, ha a csapat valamit nagyon elrontott.

Mivel emberekkel dolgozol, ne lepődj meg, hogy hibáznak, túlzottan is az érzelmeikre hallgatnak, képtelenek együttműködni, vagy nem akarnak dolgozni - egyszóval teljesen normálisan viselkednek. Az már a te sarad, ha erre nem vagy felkészülve, és nem készítesz terveket vészhelyzet esetére.

A dolgok néha nem úgy sülnek el, ahogy szeretnéd, de az nem segít, ha ezért kizárólag a csapatot hibáztatod. Főként, ha olyan emberekben keresed a szálkát, akik már eleget bizonyítottak, és a főnököd is elismeri munkájukat. Ha kritizálod őket, és egy-egy rosszabbul elvégzett feladatért őket hibáztatod, az egyáltalán nem vet majd jó fényt rád.

Soha nem mernél irányítani

Sokan vannak, akik félnek vállalni a pozíciójukkal járó kötelességeiket. Nem mernek utasításokat adni a csapatnak, nehogy a többiek megorroljanak emiatt, és zsarnoknak nevezzék őket.

Ez azonban teljesen alaptalan félelem, hiszen csak a munkádat végzed, ha ezt mások nem látják be, a hiba bennük van. Ha főnököd azt látja, hogy nem tudsz irányítani másokat, illetve nem tudod határozottan a kezedbe venni a feladatokat, úgy érzi majd, nem vagy más, mint egy pátyolgatásra szoruló személy, nem pedig kiváló munkaerő. Ahhoz, hogy bizonyítsd ennek ellenkezőjét, legyél minden esetben megbízható, következetes, kitartó, elkötelezett, felelősségteljes, nem utolsósorban pedig erőteljes.

Intrikákba bonyolódsz

Fontos, hogy tartózkodj az intrikáktól, hiszen az olyan, mintha a vasúti sínen játszanál: valaki biztosan megsérül. Az intrikálás azt jelenti, hogy más embereket kihasználva igyekszel elősegíteni saját boldogulásodat, ami - ha jól csinálod - igencsak önző, kisstílű, szűk látókörű dolog.

Az intrikálás mindig együtt jár a sunyisággal, a hazudozással, a tisztességtelenséggel, mások megfélemlítésével és egyéb felháborító dolgokkal. A munkahelyen próbálj olyan emberekkel barátkozni, akik nem érzik szükségét az intrikálásnak, így te sem keveredsz bele olyan könnyen.

Mindig oszd meg másokkal az információidat, ez kifogja a szelet az intrikusok vitorlájából. Legyél barátságos mindenkivel, így nem vádolhatnak azzal, hogy zárkózott vagy, vagy éppen saját klikk létrehozására törekszel.

Ha téged ér eltitkolt támadás, akkor is próbálj meg őszinte és nyílt maradni, sose válaszolj hasonló bosszúhadjárattal. Így főnököd sem hiszi majd azt, hogy az intrikák révén rontod a munkahelyi hangulatot, és motiválatlanná teszed kollégáidat. Ha nem így cselekszel, előbb-utóbb a fülébe jut rosszindulatúságod.

Ha nem ezért pikkel

Sajnos nem egy olyan eset létezik, mikor a főnököd láthatóan érezteti veled, hogy nem kedvel, holott erre semmi reális oka nincsen. Ha úgy érzed, valami miatt diszkriminálnak munkahelyeden - például, mert nő vagy -, nézd meg videónkat!

Nem osztod meg, amit tudsz

Joggal vagy büszke arra, hogy sokat tudsz, azonban egy munkahelyen nem önálló személyiségként, hanem egy csapat tagjaként dolgozol, így nem az a fontos, hogy saját magadat jobb színben tüntesd fel, hanem az, hogy együttes erővel érjetek el sikereket. Épp ezért ne titkold el a tudásodat, arra várva, hogy azt majd a főnököd előtt csillogtathatod meg.

Ha ugyanis az jut a fülébe, hogy nem vagy csapatjátékos, és a lényeges információkat mindig megtartod magadnak, garantáltan nem leszel a kedvence. Oszd meg munkatársaiddal tudásod legjavát, már csak azért is, mert minél többet nyújtasz, annál többet kapsz vissza. Kollégáid révén egész biztos főnököd fülébe jut majd, hogy milyen segítőkész vagy, illetve, hogy mindig van a tarsolyodban egy-két jó ötlet vagy megoldás.

Cikkünk Richard Templar A vezetés 100 szabálya című könyve alapján készült, mely a Scolar Kiadó gondozásában jelent meg.

Ezt is szeretjük