4 durva baki, amit soha ne kövess el felmondáskor
Bármikor visszaüthet
A munkahelyi szakítás is annyi tapintatot igényel, mint a magánéleti. A leggyakoribb bakik.

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Ha már eldöntötted, hogy otthagyod a céget, és más úton folytatod tovább a karrierépítést, még nem kell mindent felégetned magad mögött, és háborús viszonyba keveredve hagynod el a helyszínt. Ha azt gondolod, az elegáns és lelkiismeretes búcsúzás maximum néhány egykori íróasztalszomszédnál jelenthet plusz pontot, tévedsz.

Kicsi az álláspiac, ahol a kelleténél gyorsabban terjednek a jó és rossz hírek, így az exfőnök még a konkurenciánál is keresztezheti az utadat, de egy nem túl bonyolult kapcsolati háló is elég ahhoz, hogy a problémás alkalmazott ismertetőjele keringjen rólad szakmai körökben, ahogyan azt sem árt figyelembe venni, hogy a későbbiekben bárkit, akár volt kollégát vagy főnököt is utadba sodorhat az élet. Ahhoz, hogy a távozásod a legkevesebb kellemetlenséggel járjon, elég csupán néhány apróságra figyelned, de azokra nagyon.

A kolléga előbb tudja meg, mint a főnök

Minden munkahelyen léteznek már-már barátinak tűnő asztalklikkek és kávészünetes szövetségek, ahol a tagok eleinte a munkatársakat összetartó szolidaritás elve alapján összekacsintanak, majd munkahely- vagy érdekváltozás után ugyanilyen gyorsasággal bomlik szét a kollegiális egység.

Épp ezért gondold át, kinek fecsegsz először a felmondási tervedről: talán jólesik kiönteni a szíved és tanácsot kérni két cigaretta között a kávészünetben, de ne lepődj meg, ha néhány óra elteltével a fél iroda, esetleg a főnök is tudomást szerez a tervről. Nem jársz jól, ha épp most magadra haragítod a vezetőt, máskülönben a munkahelyi barátság talán csak épp a felmondásig szól, és nem a sírig. Tehát, ha nehezedre esik is, először a főnököddel közöld távozási szándékodat, méghozzá levélbe foglalva.

Személyeskedés és sérelmek a felmondólevélben

Fontos a hivatalos forma, hiszen a csupán szóban elrebegett felmondás nem érvényes. Mielőtt időpontot kérsz a vezetőtől, szerkeszd meg pontosan a levelet, és gondolod át, milyen kísérőszavakkal nyújtod majd át. A felmondás semmilyen körülmények között nem kellemes téma főnök és beosztott között, ezért, ha jó viszonyt ápolsz is vele, végig légy visszafogott és komoly.

A levélben szerepeljenek a címzett adatai, a munkaviszony kezdete, vége és a megszűnés ténye. A legjobb, ha csak tényszerű adatokat közölsz, és nem ereszted bő lére, főleg nem vonsz bele személyes érzelmeket. Esetleg néhány szóban megköszönheted a lehetőséget, de semmiképp ne engedj utat a dühödnek vagy a sérelmeidnek, akár a kollégák, akár a főnök az ellenlábas. Nem jó taktika az utolsó szó jogán felszabadítani az eddig kontroll alatt tartott agressziódat. Ha rendes felmondásról van szó, vagy még tart a próbaidő, még a döntést sem kell indokolnod.

Távozás a felmondási idő letelte előtt

Rendes felmondás esetén még legalább 30 napot kell eltöltened régi helyeden, még akkor is, ha aláírtad már új munkaszerződésed. A munkáltatónál ledolgozott idő függvényében ez akár hosszabb is lehet. Felmondóleveledben ugyanakkor kérheted a munkaadót, hogy mentesítsen a munkavégzés kötelezettsége alól, amire sajnos elég kevés az esély, főleg, ha nem megoldott az azonnali helyettesítésed.

Idő kell, amíg találnak egy megfelelő személyt a helyedre, aki csak akkor tudja átvenni a feladataidat, ha már betanult. Így, ha személyes okok vezettek is a felmondáshoz, ki kell bírnod a plusz néhány hetes munkát. Ha mindezt figyelmen kívül hagyva, egyik napról a másikra távozol, munkaadód pert indíthat ellened jogellenes munkaviszony-megszüntetés miatt, ami azt jelenti, hogy nem csupán a későbbi személyes találkozás lehet kellemetlen, de a fizetésedtől is búcsúzhatsz, ráadásul további kártérítésre kötelezhetnek.

Felmondanál? Így csináld!

Bár a legtöbb esetben a döntést meghozni sem egyszerű, végigcsinálni még nehezebb. Ha úgy akarsz felmondani, hogy ne hagyj rossz érzéseket munkáltatóidban, és neked se származzon károd, nézd meg videónkat!

Lazán vett, bomlasztó utolsó napok

Annak tudatában, hogy már csak néhány nap vagy hét választ el a szabadságtól, illetve a következő munkától, könnyen ellustálkodhatod az időt, fütyülve a teendőkre, hiszen már úgysincs következménye. A személyes jó híred, de a közvetlen szakmai jövőd is múlhat azonban a könnyelmű lazaságon.

A békés és korrekt búcsú eredményezhet remek referenciát és hosszabb távon megmaradó szakmai kapcsolatokat, míg a pletykával, passzivitással vagy akár szándékos intrikával töltött utolsó időszak feszültséget és rossz emlékeket generál.

Ha még nem tartasz a felmondásnál, de úgy érzed, nem a jelenlegi számodra az ideális munkahely, olvasd el cikkünket, és tudd meg, mely jelek utalnak arra, hogy ideje továbblépned.

Ezt is szeretjük