Biztos jelek, hogy ideje felmondanod
Még mielőtt elküldenek
Úgy érzed, valami nem stimmel a munkahelyeden? A következő jelek segítenek eldönteni.

beauty and style
Top olvasott cikkek

Minden munkahelyen vannak kritikus időszakok, amikor a szokásosnál több kudarccal kell megküzdened, vagy több negatív visszajelzést kapsz. Előfordulhat, hogy hirtelen összesűrűsödnek a tennivalóid, és merőben új kihívásokkal kell szembenézned, vagy épp ellenkezőleg, látványosan mellőzötté válsz, ezért szinte feleslegesnek érzed a munkád.

Mindez lehet pusztán átmeneti hullámvölgy, de valami súlyosabb változás előszele is. Az aggasztó és gyanús jelek együttállása ugyanis gyakran vezet leépítésekhez és sorozatos felmondásokhoz, ami elől még időben kitérhetsz, ha megtanulod felismerni a vihar előjeleit.

Meggyengült vállalati pozíció, anyagi gondok

Sokszor a mindennapi munka felfokozott üteme nem ad alkalmat arra, hogy meglásd, mi folyik az íróasztalodon túl. Pedig a magasabb szinteken zajló folyamatok előbb-utóbb hozzád is leszivárognak majd, ezért nem árt, ha folyamatosan figyelemmel követed a munkaterületedet érintő gazdasági és jogi változásokat. Ehhez a legtöbbször elég nyitott szemmel és füllel járnod, hiszen a cég piaci pozíciójának megingása és anyagi problémái nem maradhatnak sokáig titokban.

Rossz hírek, titkolózás

Köztudott, hogy a nem hivatalos vállalati kommunikáció - ismertebb nevén a pletyka - a fénysebességnél is gyorsabban terjed, sőt, sok esetben épp a főnökök árulják el magukat egy-egy gyanús elszólással. Ha megszaporodnak az értekezletek, vagy titkolózás folyik a zárt ajtók mögött, valószínű, hogy nem mennek olajozottan a cég ügyei.

Az elbizonytalanodó középvezetés, a motiváció hiánya és a stabil emberek váratlan távozása gyakorlatilag egyenlő a vörös kóddal, melyet nagy valószínűséggel előbb fizetéscsökkentés, egyéb megvonások, létszámstop és végül elbocsátások követnek.

Irreális elvárások, tarthatatlan határidők, furkálódás

Amennyiben a bérek megkurtítása jogi vagy érdekvédelmi akadályba ütközik, a vezetés más, fondorlatosabb módon is nyomást gyakorolhat rád. A nyakadba zúdított végeláthatatlan munka tarthatatlan határidővel kombinálva például egyértelmű csapda, trükkös teszt, melyet feletteseid csak azért eszeltek ki, hogy elbukj rajta. Amennyiben azt tapasztalod, hogy a főnököd sorozatosan irreális elvárásokkal áll elő, célszerű mielőbb tisztázni vele a helyzetet. Ha azonban továbbra is ragaszkodik az őrült munkatempóhoz, akkor sürgősen kezdj el állást keresni, hogy egy lépéssel már a főnök előtt járj, amikor az elbocsátásra kerül a sor.

Így keress új állást
Ha úgy döntöttél, felmondasz, de nem tudod, utána mihez kezdj, hogy megtaláld a lehető legjobb állást, böngéssz Álláskeresőknek című linkgyűjteményünkben!

Igazságtalanság ért, és perelnél?

Ha olyan atrocitás ért a munkahelyeden, mely véleményed szerint már törvénybe ütközik, érdemes elgondolkodnod a munkaügyi peren. Nézd meg róla készült videónkat!

Felmondás vagy kivárás?

A sikerélmények nélküli munka hosszabb távon olyan testi-lelki teher, melyet nem leszel képes elviselni, ezért előbb-utóbb mindenképp kenyértörésre kerül a sor. Amennyiben öt évnél hosszabb ideje dolgozol a munkahelyeden, érdemes kivárnod, hiszen az elbocsátással és az azzal járó végkielégítéssel jobban jársz, mint az önkéntes kapitulációval.

Munkavállalói felmondás esetén nem jár a munkanélküli segély, úgyhogy csak akkor ugorj fejest a bizonytalanba, ha megélsz a tartalékaidból addig, míg új állást nem találsz.

Ha azonban nem vagy végkielégítésre jogosult, és még új lehetőség is adódik, ne félj a felmondástól. Egy új, fix állással és a megírt felmondással a tarsolyodban csak nyertesként távozhatsz a főnök irodájából.

Ezt is szeretjük