A 4 legdurvább baki, ami miatt kirúgnak próbaidő alatt

Ha már tiéd a munka, még ne dőlj hátra. Íme, négy hiba, ami miatt gyorsan elveszítheted.

FeminaShop

Látogass el a
Femina Shopba!

Megnézem
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A munkaszerződésnek ma már szinte kötelező eleme a próbaidő kikötése, mely ugyanúgy szolgálja a cég érdekét is, ahogy a tiédet. Van néhány heted arra, hogy felmérd, valóban azt kaptad-e, amit a szerződéskötéskor, illetve az interjún ígértek, és egyáltalán szimpatikus-e a kollektíva és a feladatkör. A munkaadó részéről is természetes, hogy szeretné letesztelni, milyen teljesítményt produkálsz éles helyzetekben, vagy képes vagy-e zökkenőmentesen beilleszkedni a csapatba.

Nem véletlenül választottak téged, alighanem a tapasztalatod, hozzáállásod, szakmai elképzeléseid mellett a személyes benyomás is döntő volt, így valójában csak a megerősítés kell számukra a kezdeti időszakban, ami majd fixálja a helyedet a cégnél. Így egyáltalán nem mindegy, mekkora lendülettel ugrasz neki az új munkának, hogyan adagolod a szakmai tudást, és mennyire engedsz teret a hiányosságaidnak. A legcsúnyább öngólok következnek.

A betanító végzi helyetted a munkát

Természetes, ha az első napok izgalma, a megfelelni akarás kicsit kivesz az erődből, és bizonytalanabb vagy az új, ismeretlen feladatokat illetően. Idő kell, amíg megszokod a környezetet, alkalmazkodsz a munkakörülményekhez.

Az első héten még alighanem a kollégák nevén is gondolkodsz, nem csoda, ha nem látod át rögtön a rendszert, ezért általában adnak melléd pár napra egy mentort, aki eligazít a feladataidban. Mindenki átesett az első napos izgalmakon, ezért senki sem várja tőled, hogy kérdés nélkül azonnal felvedd a munkatempót, és felülmúld az összes kollégát, még enyhébb bakik is becsúszhatnak.

Persze ez nem jelenti azt, hogy a főnök elnéző mosollyal veszi tudomásul, ha fontos dokumentumokat törölsz a számítógépről, egy idő után azonban bele kell rázódnod a feladatokba. Ha még hetek múlva sem tudod önállóan ellátni a feladatod, azzal megkapod az alkalmatlan minősítést.

Hadilábon az idővel

A pontosság már az interjún is alapvető elvárás ahhoz, hogy végül megkapd a munkát. Nem meglepő, hogy ennek az igénynek az első munkanaptól kezdve meg kell felelned. Egyes helyeken annyira szigorúan veszik a reggeli késéseket, hogy ha gyakorivá válnak, akár ki is rúghatnak miattuk, vagy legalábbis levonhatnak a fizetésedből.

Csak olajat öntesz a tűzre a zárba tört lakáskulcs-féle, kreatívnak hitt magyarázatokkal, ráadásul aligha szeretnéd, hogy a teljes csapattól megkapd a link bélyeget már az elején. Hasonló a helyzet a hosszúra nyúló ebéd- és cigiszünetekkel: jó alkalom lehet a kollégákkal való ismerkedésre, barátkozásra, de nem éppen bizalomébresztő, ha óránként eltűnsz, a feladatok pedig nem fogynak. Muszáj rendszerbe szabnod a napi elfoglaltságokat, ha ugyanis nem gazdálkodsz jól az idővel, nem sokáig nézik el a csúszásokat. Ahogy az is visszatetszést kelt, ha a munkaidő vége előtt 20 perccel már pakolod a cuccaidat kilövésre készen.

Ezért járhat még kirúgás

Attól, hogy a próbaidőn már túl vagy, még nem dőlhetsz hátra teljes nyugalommal, az állásod megtartása komoly munkát igényel. Ha nem akarod, hogy kirúgjanak, nézd meg videónkat, és kerüld el a jellemző hibákat!

Okosabbnak hiszed magad a főnöknél

Az egyik legnagyobb melléfogás, amit elkövethetsz kezdőként az új munkahelyen, ha túlméretezett lendülettel ugrod meg a lécet, vagyis már az első pillanatban kifejted, mit hogyan kellene megváltoztatni a munkamenetben ahhoz, hogy az hatékonyabban menjen. Nyilván szeretnéd bizonyítani rátermettségedet, önállóságodat, illetve azt, hogy mindig van egy naprakész ötlet a tarsolyodban, de ezzel a nyomulós buzgalommal túllősz a célon.

Nem fogja lenyűgözni a főnököt a lelkes agytorna, sőt, inkább az ellenszenve fokozódik, ha azt látja, az ő elveit vagy döntéseit kritizálod, és szeretnél fölé kerekedni. Ráadásul, ha az első hetekben 120%-on pörögsz, hamar kimerülnek a tartalékok, és később már nem tudod hozni a várt teljesítményt.

Érzelmek logikája - Hogyan vannak jelen az érzelmek a logikus gondolkodásban?

A Femina Klub novemberi vendége Dr. Mérő László matematikus, pszichológus lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya az érzelmek és az elme bonyolult viszonyáról beszélget. Körbejárjuk, mit jelent valójában az érzelmi intelligencia, megismerjük az érzelmek szerkezetét, és hogyan alkalmazhatjuk a felismeréseinket mindennapi problémáink megoldásában is.

Pontos részletek az estről itt olvashatók: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2023. november 6. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

Betegszabadságra mész

Amit a teljes kollektíva - különösen a főnök - gyanakodva mustrál, az az, ha az új dolgozó a harmadik napon váratlanul ágynak esik, és bejelenti, hogy a következő másfél hétben ne is számítsanak rá, az orvos szigorú pihenést írt elő. Ne várj hosszú karriert a cégnél, ha már az első adandó alkalommal - akár valós panaszokkal is - kimenőt adsz magadnak.

Előfordulhat ugyanakkor, hogy tényleg megfázol, és az enyhe tünetekkel lábon hordod ki a náthát, de eszedbe se jusson feltűnő köhögőrohamokkal és hangos sóhajokkal felhívni a többiek figyelmét, mekkora áldozatot hozol a cégért. Ha történetesen jó fej brigáddal hozott össze a sors, egy-két napra akár működhet az otthoni gyógykúra is, de amint lehet, újult erővel vesd bele magad a feladatokba, így elkerül a gyanú árnyéka.

Ezt is szeretjük