Az arzén volt a viktoriánus kori asszonyok legfőbb szépségtitka - Fürödtek benne, és tablettaként is szedték

Egészen bizarr és gyakran életveszélyes módszerekkel szépültek a nők a viktoriánus korban.

viktorianus kor szepseg
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A viktoriánus kor hölgyei bármire képesek voltak azért, hogy megfeleljenek a szépségideálnak. Nem csupán macerás procedúráknak vetették alá magukat, de gyakran az életüket kockáztatták a tökéletes külsőért. Persze ezt akkoriban a legtöbb esetben még nem tudták.

Az 1800-as évek nőinek számos bizarr kencéjük volt, melyeket mérgező anyagokkal dúsítottak, hogy elérjék a várt hatást. Az sem volt ritka, hogy az egész testüket káros összetevőkbe mártották, mivel úgy vélték, csak így lesz igazán fehér és tökéletes a bőrük. A következő trükkök és krémek akkoriban Nagy-Britanniából terjedtek el, egy idő után azonban egész Európában hódítottak, és sok asszony betegségét, halálát okozták.

Arzénos fürdő a hibátlan, hamvas bőrért

A viktoriánus korban egy hölgy akkor volt igazán előkelő és gyönyörű, ha hamvas, hófehér, szinte áttetsző volt a bőre. A nők ezért igyekeztek minden testrészüket eltakarni a nap elől, és esténként rendszeresen arzénos fürdőt vettek. Ez a köztudottan mérgező anyag ugyanis fakóvá tette a testüket, és úgy vélték, fiatalosabb, hibátlanabb lesz tőle a külsejük. Így egy idő után nem csupán a fürdővízbe csepegtették, hanem a samponok, valamint az alapozók alapanyagává is vált. Sőt, nem volt ritka az sem, hogy tabletta formájában, szájon át szedték a szépségük érdekében. 

viktorianus no furdo
Fotó: Bettmann

Az arzént egyébként szép zöld színe miatt nem csupán a szépségápolásban használták, hanem például tapétákat, textileket is festettek vele. Az anyag belélegezve és bőrrel érintkezve is veszélyes, így folyamatosan mérgezte a viktoriánus kori embereket. Létezik egy Shadows from the Walls of Death című könyv is, amely ezzel színezett tapétamintákat gyűjtött össze. Száz másolat készült róla, ebből mára valószínűleg csak négy maradt fenn. Egyet biztosan a Harvardon, egyet pedig az Amerikai Egyesült Államok Orvostudományi Nemzeti Könyvtárában őriznek, és tilos hozzájuk érni védőruha, valamint védőkesztyű nélkül.

A tuberkulózis mint ideál

A halálos kór, a tuberkulózis megállíthatatlanul terjedt az 1800-as években. Az egész szervezetet megtámadó fertőzés az ember külsejét is megváltoztatta, és akármilyen bizarrul is hangzik, a viktoriánus korban ideállá vált a beteg megjelenés. A fakó bőr mellett így extrém vékony derékra, pirospozsgás arcra és vörös szájra is vágytak a hölgyek. A legtöbben ezt sminkkel próbálták elérni, de sokan ennél jóval messzebbre mentek, és direkt kapták el a kórt csupán azért, hogy szépek legyenek.

A cikk az ajánló után folytatódik

Mérgező sminkek

A smink helyzete igen komplikált volt akkoriban. A festékről ugyanis úgy tartották, csak a prostituáltak és az alacsony rangú nők használják, ezért igyekezniük kellett úgy alkalmazniuk, hogy természetesnek, szinte láthatatlannak hasson, vagy nagyon enyhe legyen. A tökéletes bőr ekkor szinte elvárás volt az előkelő hölgyek esetén, így az alapozójukba ólmot és rádiumot kevertek, hogy még halványabb és egységesebb legyen az arcuk. 

A rúzsok terén a pirosas árnyalatok hódítottak, ezeket általában összezúzott rovarokból és ammóniából álló ajakszínezőkkel érték el. A szemfestékek terén az egyik legtöbbet használt összetevő a higany volt.

viktorianus no
Fotó: Heritage Images / Getty Images Hungary

Halálos csepp a gyönyörű tekintetért

Volt még egy különös termék, amit előszeretettel használtak a viktoriánus korban élő hölgyek. Ez nem más volt, mint a mérgező nadragulyából készített szemcsepp, ami tág pupillákat és enyhén könnyes hatású szemet okozott. Úgy vélték, ettől lesz igazán átható, gyönyörű tekintetük. A csepp rendkívül nagy mennyiségben tartalmazta a növény kivonatát, ezért hosszú távú alkalmazása szívproblémákat, látászavart, sőt akár vakságot is eredményezett.

A mérgező anyagok használata az 1900-as évektől kezdett visszaszorulni, amikor is felismerték ezek káros hatását. Ekkor már az ideál is változott, és a hófehér bőr divatját lassan átvette az enyhén napbarnított hatás. 

Retró kozmetikumok

Azt mondják, hogy az illatok képesek a legintenzívebben felidézni a múlt jelentős eseményeit. Ha a '80-as években voltál tinédzser, és igaz a fenti állítás, akkor a következő termékekkel volt tele a fürdőszoba polca nálatok is. Ha végignézed a képeket, biztos eszedbe jutnak a Fabulon naptej szagú nyarak, a Limara dezodor illatú diszkók vagy a barackízű golyós szájfény ragacsos csókjainak aromája.

Képek: Getty Images Hungary.

Ezt is szeretjük