Ma már furcsálljuk, régen normális volt: ilyen szépségápolási módszereket használtak őseink

A szépségápolás a régi időkben is kardinális szerepet kapott. Az ókori egyiptomiak, rómaiak és görögök is kipróbáltak szinte minden módszert.

Régi szépségápolás furcsa módszerei
Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Retikül
Ez is érdekelhet
Sóbors
Top olvasott cikkek

Régóta foglalkoztatja az emberiséget, főleg a nőket, hogyan tarthatnák bőrüket fiatalon, hogyan szőkíthetnének a hajukon vagy éppen sminkelhetnék magukat.

És nem kell egészen az ókorba visszautaznunk, még a 20. században is egészen hajmeresztő módszereket próbáltak ki a cél érdekében.

Furcsa bőrápolási szokások, halálos sminkek

Krokodilürülék

Az ókori görögök és rómaiak hittek a krokodiltrágya áldásos hatásaiban. Az ürüléket iszappal keverték, és abban fürdőztek, hogy selymes legyen a bőrük - jelent meg a Businessinsider oldalán. Ma már szerencsére csak az iszapfürdő maradt fenn ebből a bizarr szokásból. Bár azt hozzá kell tenni, hogy a fülemüle székletét jelenleg is használják, Japánban Gésa Maszknak hívják, és New Yorkban ki lehet próbálni 180 dollárért.

Az ókori Római birodalomban teljesen elfogadott volt a krokodilbélsár-fürdő.
Az ókori Római birodalomban teljesen elfogadott volt a krokodilbélsár-fürdő.
Fotó: Lusky / Getty Images Hungary

Ólomsminkek

Szinte az egyik legmérgezőbb választás sminkalapanyagnak, de előszeretettel alkalmazták őseink az ólmot ecettel keverve, ráadásul zavarba ejtően hosszú ideig. Ezzel fehéríteni tudták a bőrüket, ugyanakkor könnyen kihullhatott a hajuk, és tönkretehette a belső szerveiket. Erre jó példa I. Erzsébet királynő, aki nagyon hiú volt, de az állandóan viselt ólmos festék teljesen tönkretette a testét, élete végén igazi roncs volt. Az ókori egyiptomiak fekete ólmot kentek a szemükre szemfesték gyanánt. Az első nem mérgező szemfestéket a Rimmel készítette el 1920-ban.

Brómot a rúzsba

Az ókori egyiptomi hölgyek rajongtak a piros ajkakért, hogy ezt el tudják érni, tengeri moszatot, jódot és egy igen mérgező anyagot, brómot használtak. Mivel elég brutális mellékhatásai voltak a rúzsnak, az ólmos festékhez hasonlóan, később már méhméreg és hangyák segítségével pirosították ajkaikat.

Arzénos arcápoló

Az 1600-as években a nők olyan arcpúdert használtak, amit arzén felhasználásával állítottak elő. Régen is ismert volt erős mérgező hatásáról, de ma már rákkeltő hatását is bizonyították. 

Radioaktív kozmetikum

Az 1920-as években a rádiumot igazi csodaszernek tartották, és a szépségipar sem akart ebből kimaradni, radioaktív kozmetikumot kezdtek el forgalmazni. Elméletileg a vérkeringést volt hivatott növelni, a zsírt csökkenteni és a pórusokat összehúzni, szinte bármire ajánlották jó szívvel. 

A cikk az ajánló után folytatódik

Hajmeresztő hajápolás

Galambfekália mint hajszőkítő

Az ókori rómaiak kedvelték a szőke hajat, a gazdagabbak gyakran még külön aranyporral is díszítették. Emellett nem riadtak vissza a galambürülék használatától sem, amit szintén erre alkalmaztak. A fekete hajat pedig piócák és ecet keverékének segítségével tudták elérni, amit két hónapnyi rohasztás után használhattak. Bár lehet, hogy ez még mindig gusztusosabb, mint a középkori módszer, amikor lóvizelettel világosították a hajukat a hölgyek.

Kénsavas szőkítés

Ezután, ha lehet, még durvább idő köszöntött a szőke haj után vágyókra, mivel egy, az 1609-es években megjelent könyv szerint a reneszánsz időszaka alatt vitriololajat használtak e célból. A használati útmutató szerint a bőrt óvni kellett ettől az anyagtól. Nem csoda, hiszen valójában a vitriololaj maga a kénsav.

Disznózsír a hajra

Hajzselé és spray helyett az 1900-as években zsírt kentek a parókájukra az úri népek. A zsír vonzotta a patkányokat, ezért éjszakára gyakran ketrecet helyeztek el a paróka köré, hogy ne költözzenek bele a koszos rágcsálók. 

Imádták az emberek a radioaktív potencianövelőt: 10 brutális szer a történelemből

A rádium lassan, a csontokban halmozódott fel, a termékek így egyre több esetben vezettek fokozatos csontelhaláshoz, majd lassú és fájdalmas halálhoz. Amikor az első fájdalmas tüneteket észlelték, legtöbbször már visszafordíthatatlan volt a folyamat. Emberi életek tömkelegét egyszerűen az mentette meg, hogy a piacon a sok olcsó hamisítványból kispórolták a valódi rádiumot.

Imádták az emberek a radioaktív potencianövelőt: 10 brutális szer a történelemből

Nézegess képeket!

Elolvasom
Ezt is szeretjük