Ma már furcsálljuk, régen normális volt: ilyen szépségápolási módszereket használtak őseink

A szépségápolás a régi időkben is kardinális szerepet kapott. Az ókori egyiptomiak, rómaiak és görögök is kipróbáltak szinte minden módszert.

Ókori szépségápolás, furcsa
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Régóta foglalkoztatja az emberiséget, főleg a nőket, hogyan tarthatnák bőrüket fiatalon, hogyan szőkíthetnének a hajukon vagy éppen sminkelhetnék magukat.

És nem kell egészen az ókorba visszautaznunk, még a 20. században is egészen hajmeresztő módszereket próbáltak ki a cél érdekében.

Furcsa bőrápolási szokások, halálos sminkek

Krokodilürülék

Az ókori görögök és rómaiak hittek a krokodiltrágya áldásos hatásaiban. Az ürüléket iszappal keverték, és abban fürdőztek, hogy selymes legyen a bőrük - jelent meg a Businessinsider oldalán. Ma már szerencsére csak az iszapfürdő maradt fenn ebből a bizarr szokásból. Bár azt hozzá kell tenni, hogy a fülemüle székletét jelenleg is használják, Japánban Gésa Maszknak hívják, és New Yorkban ki lehet próbálni 180 dollárért.

Az ókori Római birodalomban teljesen elfogadott volt a krokodilbélsár-fürdő.
Az ókori Római birodalomban teljesen elfogadott volt a krokodilbélsár-fürdő.
Fotó: Lusky / Getty Images Hungary

Ólomsminkek

Szinte az egyik legmérgezőbb választás sminkalapanyagnak, de előszeretettel alkalmazták őseink az ólmot ecettel keverve, ráadásul zavarba ejtően hosszú ideig. Ezzel fehéríteni tudták a bőrüket, ugyanakkor könnyen kihullhatott a hajuk, és tönkretehette a belső szerveiket. Erre jó példa I. Erzsébet királynő, aki nagyon hiú volt, de az állandóan viselt ólmos festék teljesen tönkretette a testét, élete végén igazi roncs volt. Az ókori egyiptomiak fekete ólmot kentek a szemükre szemfesték gyanánt. Az első nem mérgező szemfestéket a Rimmel készítette el 1920-ban.

Brómot a rúzsba

Az ókori egyiptomi hölgyek rajongtak a piros ajkakért, hogy ezt el tudják érni, tengeri moszatot, jódot és egy igen mérgező anyagot, brómot használtak. Mivel elég brutális mellékhatásai voltak a rúzsnak, az ólmos festékhez hasonlóan, később már méhméreg és hangyák segítségével pirosították ajkaikat.

Arzénos arcápoló

Az 1600-as években a nők olyan arcpúdert használtak, amit arzén felhasználásával állítottak elő. Régen is ismert volt erős mérgező hatásáról, de ma már rákkeltő hatását is bizonyították. 

Radioaktív kozmetikum

Az 1920-as években a rádiumot igazi csodaszernek tartották, és a szépségipar sem akart ebből kimaradni, radioaktív kozmetikumot kezdtek el forgalmazni. Elméletileg a vérkeringést volt hivatott növelni, a zsírt csökkenteni és a pórusokat összehúzni, szinte bármire ajánlották jó szívvel. 

A cikk az ajánló után folytatódik

Hajmeresztő hajápolás

Galambfekália mint hajszőkítő

Az ókori rómaiak kedvelték a szőke hajat, a gazdagabbak gyakran még külön aranyporral is díszítették. Emellett nem riadtak vissza a galambürülék használatától sem, amit szintén erre alkalmaztak. A fekete hajat pedig piócák és ecet keverékének segítségével tudták elérni, amit két hónapnyi rohasztás után használhattak. Bár lehet, hogy ez még mindig gusztusosabb, mint a középkori módszer, amikor lóvizelettel világosították a hajukat a hölgyek.

Kénsavas szőkítés

Ezután, ha lehet, még durvább idő köszöntött a szőke haj után vágyókra, mivel egy, az 1609-es években megjelent könyv szerint a reneszánsz időszaka alatt vitriololajat használtak e célból. A használati útmutató szerint a bőrt óvni kellett ettől az anyagtól. Nem csoda, hiszen valójában a vitriololaj maga a kénsav.

Disznózsír a hajra

Hajzselé és spray helyett az 1900-as években zsírt kentek a parókájukra az úri népek. A zsír vonzotta a patkányokat, ezért éjszakára gyakran ketrecet helyeztek el a paróka köré, hogy ne költözzenek bele a koszos rágcsálók. 

Imádták az emberek a radioaktív potencianövelőt: 10 brutális szer a történelemből

A rádium lassan, a csontokban halmozódott fel, a termékek így egyre több esetben vezettek fokozatos csontelhaláshoz, majd lassú és fájdalmas halálhoz. Amikor az első fájdalmas tüneteket észlelték, legtöbbször már visszafordíthatatlan volt a folyamat. Emberi életek tömkelegét egyszerűen az mentette meg, hogy a piacon a sok olcsó hamisítványból kispórolták a valódi rádiumot.

Ezt is szeretjük