Különleges ókori villa a Balaton fölött: hogy nézhetett ki 2 ezer éve Balácapuszta?

Egy igazi villagazdaság állt a római korban Nemesvámos mellett. Balácapuszta különleges régészeti kincs.

Balácapusztai római villa
Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A Balatontól északra, Veszprém szomszédságában található Nemesvámos, melynek határában a régészek a múlt században fontos történelmi emlékekre bukkantak. Balácapusztán ugyanis csaknem egy egész római kori villagazdaságot sikerült feltárni.

Igazi kuriózum, ha egy romos, több ezer éves épületegyüttest az ásatásoknak, a rekonstrukciónak és a maketteknek köszönhetően szinte teljes valójában megtekinthet az ember: Balácapusztán a kivitelezés sikeres volt, ma egy kiállításon tekinthető meg a római kori élet.

Kétezer éves Balácapuszta

A feltárt balácapusztai római villagazdaság egyfajta majorságként működött, egy 9 hektáros, fallal körülvett birtokközpontból és az ókorban köré épült gazdasági épületekből állt, de feltételezhetően a környező vidéken harminc-negyven főépület is állhatott különböző célú melléképületekkel. 

A közigazgatásilag Nemesvámoshoz tartozó településrész kiállításán egy részletes makett segíti a látogatók eligazodását. A maketten a villa eredeti formája és egyes épületrészei is jól kivehetők.

Mozaikok és freskók

A terület feltárásain a régészek nemcsak épületeket találtak, azokból gyönyörű falfestmények és színes mozaikok is előkerültek. Ezek egy részét a helyszínen őrizték meg, mások a Magyar Nemzeti Múzeumban kaptak helyet.

A főbirtokos család háza hatalmas, több mint kétezer négyzetméter alapterületű volt, a mészkő- és dolomitfalak adta egyszerű külső ellenére a belső terek gazdagságról árulkodtak. 

A díszítést szolgáló freskók és mozaikok, mozaikpadlók a legtöbbször növényeket, állatokat, esetleg fácánokat vagy szőlőművelést szimbolizáló mintákat ábrázoltak, ezek egy része kiváló állapotban fennmaradt.

A cikk az ajánló után folytatódik

Az anyaság kihívásai cukormáz nélkül

A Femina Klub júniusi vendége Ráskó Eszter humorista lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között az anyaság és a nőiség kihívásairól beszélget. Vajon létezik-e recept a gyerekneveléshez? Miért olyan káros a tökéletes anya mítosza? Hogyan lehet az önazonosság és az önfelvállalás révén a nőknek felvértezni magukat a 21. századi normákkal szemben?

További részletek: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2024. június 3. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

A kiállítás nyitva tartása

A Villa Romana Baláca kiállításának keretében megtekinthetik a látogatók a lakóházat, a romkertet, a kőtárat, a korabeli bútorokat, a falfestmény-rekonstrukciókat, a maketteket, de akár egy napórával felszerelt fűszerkertet vagy a Likas-domb halomsírt is.

A tárlat október végéig keddtől vasárnapig nyitva tart, így ebben a hónapban még érdemes ellátogatni Nemesvámosra. Hétköznaponként 9-től 18 óráig, szombaton 10-től 17 óráig, vasárnap 10-től 19-óráig várják a látogatókat. A teljes árú belépőjegy 800 forint, a kedvezményes 400 forint, ami 26 éves korig és 62 év fölött vehető igénybe. A pénztárban SZÉP-kártyát és Erzsébet-utalványt is elfogadnak.

(Képek: Országalbum/JUHASZJ, Indafotó/monyesz1, a képek készítésének helyszíne: Magyar Nemzeti Múzeum Villa Romana Baláca.)

10 falu, amit nem szabad kihagyni, ha a Balaton-felvidéken jársz: valóságos gyöngyszemek

Nézegess képeket!

Elolvasom
Ezt is szeretjük