Szívfájdító látni, mi lett a gyönyörű magyar kastélyból: leszaggatták a tapétákat, és raktárnak használták

Ma már csak rom a pósteleki Weinckheim-Széchenyi-kastély, pedig egykor meseszép volt.

Pósteleki Széchenyi-Wenckheim-kastély
Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A közigazgatásilag Békéscsabához tartozó Póstelek Gyula irányában található egykor gyönyörű, neobarokk stílusú, de az évtizedek során romossá pusztult kastélyával. A tragikus történetű épület ma is sok látogatót vonz.

A pósteleki kastély a gróf Weinckheim család birtoka volt: eredetileg Weinckheim Krisztinának és férjének, Széchenyi Antalnak épült meg a bécsi Siedek Viktor tervei alapján, egyes források szerint szülői ajándékként. 1909-re készült el a végleges építmény, ekkor még Doboz község részeként.

Grófi kastély

A meseszép kastélyhoz pince, alagsor, magasföldszint és emelet is tartozott. A kovácsoltvas kapuk, a stílusos szalon, a pipázó kis szalon, a családi festményekkel és trófeákkal díszített falak, a márványkandallók, a plüsstapéták, a gáz- és villanyvilágítás, valamint a több tízezer rózsával teli kastélykert igazi gazdag, úri eleganciáról árulkodott, egészen 1944-ig.

Postelek kastely kepe

A grófi pár itt élt boldogságban négy gyermekével: Antoinette-tel, Ilonával, Ferenccel és Károllyal. Az igazi fénykor talán Széchenyi Antal 1924-ben történt haláláig tartott, majd 1944-ben a grófcsalád elhagyta a települést, sőt, az országot is, és az Amerikai Egyesült Államokba emigrált. A világháború után teljes pusztulásra volt ítélve a hely.

Tragikus pusztítás

A háborút követően a környékbeliek nagy nélkülözésben éltek, a lakatlan úri kastélyból szinte minden mozdítható dolog eltűnt: a kandallók, kályhák után a bútoroknak és a parkettának is lába kélt, a plüsstapétákat leszaggatták, hogy ruhákat varrjanak belőle, de a rongálók, gyújtogatók sem kímélték a helyet. A '70-es évekre állapota teljesen leromlott.

A cikk az ajánló után folytatódik

Bár több komoly kísérlet indult a megmentésére, gyógypedagógiai intézetet és turistaszállót is szerettek volna benne működtetni, a tervek sosem valósultak meg. 

Kastély állami kézben

A kastély a háború után állami kézbe került, alagsorát a '60-as évektől ráadásul a helyi Földműves Szövetkezet raktárként használta, főleg zsírt tároltak benne, majd a kastélypark pihenőparkként is működött. 

Állítólag még robbantási gyakorlatokat is tartottak itt, de a masszív épület kibírta a megpróbáltatásokat. Végül a megyei tanács, majd az önkormányzat kezébe került. Az omladozó részeket lebontották.

A kastély romos állapota ma szívfájdító látvány, bár a helyiek gondozzák, védik a teljes összeomlástól, jelenleg is befektetőre vár. A közelében szabadidőpark működik, és kiépített turistaút is vezet az építményhez, a turisták kedvelt célpontja.

(Képek: Országalbum/BELLIS, Wikipedia/Vandi, eredeti fotó:  Békés Megyei Levéltár , Fortepan/VARGA JÁNOS.)

Barcsi Széchenyi-kastély

A barcsi kastély sorsa is tragikusan alakult: az úri pompa már a múlté, az épületbe belépni tilos és életveszélyes. Pedig milyen csodaszép volt kívül-belül!

Ilyen volt, ilyen lett: rommá vált a gyönyörű Széchenyi-kastély

Nézegess képeket!

Elolvasom
Ezt is szeretjük