Napfény és ráncok

Mi az a fotoöregedés? Hogyan lehet elkerülni az idő előtti ráncosodást, amit a káros napsugarak okoznak? Hogyan lehetsz egészségesen barna? Mindent kiderítettünk.

Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Retikül
Ez is érdekelhet
Sóbors
Top olvasott cikkek

Miért káros a napfény?

A napfény minden ember, és szinte minden élőlény számára elengedhetetlen az élethez. Kell a csontok fejlődéshez, a jó közérzethez.

A nappalok és éjszakák váltakozása irányítja biológiai óránkat. Az elvékonyodott, néhol szakadozott ózonpajzs azonban már nem nyújt elegendő védelmet a napsugárzás ellen. Sajnos a környezetszennyezés a szépségünket is veszélyezteti.

A nap sugarai különböző mértékben károsítják a bőrt. Így minden szóbajöhető veszély ellen védekezni kell. A káros sugaraknak jelenleg két spektrumát ismerjük. Az UVA és az UVB sugarakat.

A bőrbe hatolva ezek a sugarak többféle módon támadnak.
  • Elszaporítják a testben védelmi funkciót ellátó szabadgyököket. Ezek feladata, hogy a káros anyagokat elpusztítsák. Elszaporodva azonban az egészséges sejteket is megtámadják.
  • A bőr a nap hatására kiszárad. A dehidratáltság pedig szintén ráncokhoz vezet.
  • A bőr, hogy megvédje magát megvastagszik, érdessé válik.
  • Az UVA sugarak a bőr mélyére hatolva károsítják a kötőszövetet, akadályozzák a kollagéntermelődést.
  • Szintén ezek a sugarak a bőr mélyebb rétegeiben égési sérüléseket idézhetnek elő.
  • Az UVB sugarak felelősek a leégésért, a bőr felületének károsodásáért.
  • A felszaporodott szabadgyökök akár bőrrákot is okozhatnak.

Szabadgyökök, antioxidánsok: Normális körülmények között a szervezet szabályozza a szabadgyökök számát. Túl sok szabadgyök keletkezése esetén azonban az őket lebontó enzimeknek szüksége van külső segítségre. Az antioxidánsok segítenek megállítani a káros folyamatokat.

Az antioxidánsok megvédik a szervezetet a nagy mennyiségben előforduló szabadgyök okozta károktól. Az antioxidánsok a bőr fiatalságának megőrzésében is nagy szerepet játszanak, hiszen a ráncok elsősorban a szabadgyökök miatt keletkeznek.


A fotoöregedés a napfény kiváltotta öregedés. Azért nehéz ellene tenni, mert a következményekkel csak évek múltán szembesülünk, amikor már nem sok mindent lehet tenni. Hiszen ki ne fürdőzne, napozna és barnulna szívesen, ha csak azt érzékeli, hogy csokoládé színű lesz.

Vásárolj Femina Klub bérletet!

Vásárolj bérletet, és vegyél részt a 2025-ös év különleges előadásain, ahol izgalmas témákról hallhatsz elismert szakértőktől és közéleti személyiségektől. 

  • Knapek Éva, aki a társfüggőségről és a mérgező kapcsolatokból való szabadulásról beszél. 2025.01.07.
  • Kajdi Csaba, aki humorral és őszinteséggel osztja meg tapasztalatait nőkről és élettapasztalatairól "Anyámtól a modellekig" témában.  2025.02.19.
  • Steigervald Krisztián, aki a generációk közötti kommunikáció kihívásait tárgyalja "Boomerek és Zoomerek" című előadásában. 2025.04.09.

További részletek: feminaklub.hu/

Helyszín: MOM Kulturális Központ

Promóció

Mit tehetsz?

  • Hogy a legtriviálisabbal kezdjük, ne menj napra napvédő használata nélkül. Olyan terméket válassz, ami mindkét sugarat kiszűri.
  • Ne menj a napra délelőtt 11 és délután 4 óra között. A napfény ilyenkor a leggyilkosabb.
  • Ha vízparton vagy, akkor a szokott faktorszámnál erősebbet használj. A víz visszaveri a napsugarakat, és kétszer annyi éri a bőrödet.
  • Egyél béta-karotinban gazdag ételeket, például sárgabarackot, répát. Így megerősíted a bőr természetes védekezőképességét.
  • Szedhetsz külön erre a célra készített bronzosító kapszulát is. Így nem csak védettebb lesz a bőröd, hanem barnább is.
  • Viselj napszemüveget. Az állandó hunyorgástól mélyülnek a szarkalábak.
  • Igyál elég folyadékot, így nem szárad ki a bőröd a napfénytől és a melegben fokozottabb izzadástól.

Honnan pótold az antioxidánsokat? Különösen a sötét színű zöldségek, gyümölcsök hatékony anti-oxidánsok, nagy mennyiségű klorofil és flavonoid tartalmuknál fogva. Jelentős mennyiségű C-vitamint tartalmaz a zöldségfélék közül a paprika, amelyben tízszer annyi C-vitamin van, mint a citromban. Antioxidánsban gazdag még a narancs, az áfonya, a földieper, a meggy és a szőlő. Figyelj, hogy az itt felsoroltak gyakran legyenek a tányérodon!

Ezt is szeretjük