10 étel, ami korai bőröregedést és pattanásokat okoz - Ne egyél belőlük sokat, ha fiatalos, feszes arcbőrt szeretnél

Ezek a hétköznapi ételek borzasztóan károsak a bőrödnek, ha túl sokat eszel belőlük.

Ráncokat, pattanásokat okozó ételek
Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Retikül
Ez is érdekelhet
Sóbors
Top olvasott cikkek

Bár közhelynek számít, nagyon igaz a mondás, miszerint az vagy, amit megeszel – legalábbis a bőröd szempontjából mindenképpen. Az ugyanis biztos, hogy az elfogyasztott ételek az arcodat is alakítják: szebbé, egyenletesebbé és feszesebbé vagy akár problémássá, ráncossá is tehetik.

A fiatalító krémek, szérumok használata csupán kiegészítő megoldásként hatásos. Ahhoz, hogy tényleg sokáig megőrizd ragyogó, fiatalos külsődet, arra is oda kell figyelni, hogy mit eszel. Mert néhány finomság csúnyán elbánhat a bőröddel, ha rendszeresen fogyasztod őket.

Pattanásokat és ráncokat okozó ételek

Az arcot bizony belülről is ápolni kell, ezért érdemes ügyelni arra, hogy ne vigyél be a szervezetedbe túl sokat a következőkből, mert különben korai bőröregedést, illetve egyéb problémákat, többek között nehezen múló, újra és újra felbukkanó pattanásokat tapasztalhatsz. Mutatjuk, milyen ételek fogyasztását érdemes minimalizálnod, ha fiatalos, feszes arcra vágysz.

A fehér tészta magas szénhidráttartalma miatt károsítja a kollagénállományt, ennek következtében pedig a bőr gyorsan veszít feszességéből, és ráncossá, megereszkedetté válik.
A margarin a benne található transzzsírsavak és hidrogénezett olajok miatt érzékenyebbé teszi a bőrt az UV-sugárzásra, illetve roncsolja a kollagénállományt, ami szintén mély barázdákhoz vezet.
A bacon, illetve az egyéb feldolgozott húsok magas telített zsír- és nitráttartalmuknak köszönhetően okoznak látható barázdákat és pattanásokat az arcon.
A sült krumpli többek közt magas szénhidráttartalma miatt elősegíti a szabadgyökök kialakulását, ezáltal a bőröregedés folyamatát is gyorsítja.
A különböző magas cukortartalmú édességek megemelik a szervezet vércukor- és inzulinszintjét, ami pedig a kollagénsejtek károsodásához, valamint ráncok, pattanások megjelenéséhez vezet.
Az ízesített joghurtok sok cukrot tartalmaznak, ami erőteljesen roncsolja a kollagénsejteket és a bőr szerkezetét. Ezáltal ráncokat, gyulladt pattanásokat és irritációt, pirosságot okoznak.
A tejtermékek, bár gazdagok kalciumban, a bőrnek nem tesznek jót. Túlzott fogyasztásuk pattanásokat, gyulladásokat és ráncokat eredményez.
A készételek, bár gyorsan elkészíthetőek, magas nátriumtartalmuk miatt megemelik a vérnyomást, ami később a ráncok kialakulását is elősegíti.
A fehér kenyér magas finomított szénhidráttartalma miatt eredményez gyulladásokat, ráncokat a bőrön. Érdemes inkább az egészségesebb, teljes kiőrlésű változatát választani.

Fotók: Getty Images Hungary

Olvastad már?

Ehhez a cikkhez ajánljuk

Ezt is szeretjük