Így mutatja meg a bőr, ha túl sok cukrot eszel - Nem csak a pattanások jelzik

Az egész szervezetre, így a bőrre is negatív hatással van a túlzott cukorbevitel.

no tukor

FeminaShop

Látogass el a
Femina Shopba!

Megnézem
Retikül
Ez is érdekelhet
Sóbors
Top olvasott cikkek

A cukorra a legtöbben inkább csak az elhízás és a diabétesz veszélye miatt tekintenek hatalmas ellenségként, pedig ezeken kívül is számos következménye, negatív mellékhatása lehet. És nemcsak a szervezetben okoz tüneteket, hanem a bőrön is jól látható az, ha valaki túl sokat fogyaszt belőle.

Sokan tapasztalták már, hogy egy nagyobb mennyiségű csokiadag elfogyasztása után egy-két nappal pattanások jelennek meg az arcukon. Ez azért van, mert a vércukorszint az egekbe szökken, ami könnyedén gyulladáshoz vezet a testben, ami pedig a bőrön is nyomot hagy. És, bár a piros pöttyök a legismertebb, látható tünetei a megengedettnél jóval magasabb cukorbevitelnek, ezeken kívül is van még néhány olyan jel, mely az arcon mutatkozik meg.

Ráncokat és korai bőröregedést okoz a cukor

A szervezet az anyagcsere során tápanyagokat éget el, a folyamat alatt pedig szabad gyökök jönnek létre. Ezek a molekulák elvesztett elektronpárjukat próbálják pótolni úgy, hogy környező sejteket támadnak meg érte, melyek ennek hatására oxidálódnak. Ez normális mértékben nem káros, azonban a túlzott cukorfogyasztás több kutatás - köztük a Buffalo Egyetem vizsgálata - szerint is jócskán megemeli a szabad gyökök mennyiségét, ami hozzájárul a ráncok kialakulásához és a gyulladt pattanások megjelenéséhez. De ezen kívül is van még egy tulajdonsága a cukornak, mely elősegíti a korai bőröregedést.

A bőr feszességét, simaságát és rugalmasságát többek közt a kollagén és az elasztin garantálja, azonban a cukor szétroncsolja a molekuláikat, és kiszívja a sejtekből a nedvességet. Ez hosszútávon dehidratációhoz vezet, ami még inkább elősegíti a ráncok korai megjelenését, a már meglévők elmélyülését, valamint fakó, szürkés arcszínt eredményez. De a szem alatti karikák, a duzzanat és a sötét foltok szintén jelezhetik, hogy ideje visszavenned az édességmennyiségből.

Pirosság, érzékenység, ekcéma

A túl sok cukor emellett tönkreteszi a normál bélflórát, elpusztítja a jótékony bélbaktériumok egy részét, ami az egész szervezetben tüneteket, gyulladásokat okoz. A bőr pattanásos lesz, érzékenyebbé válik, hamar kipirosodik, sőt, még az ekcéma is könnyebben megjelenik rajta. Aki pedig egyébként is küzd ezzel a problémával, annál még jobban felerősödhet. Mindezeken kívül bőrviszketés jelentkezhet, és gyakori mellékhatás az is, hogy a sebek sokkal nehezebben gyógyulnak.

A cikk az ajánló után folytatódik

Intimitás hosszú távon - Hogyan tartsuk életben a szenvedélyt párkapcsolatunkban?

A Femina Klub októberi vendége Dr. Hevesi Kriszta szexuálpszichológus lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között arról beszélget, hogy mennyire vagyunk őszinték önmagunkhoz és partnerünkhöz. Milyen tabuk vannak a párkapcsolatokban? Mit lehet tenni, ha felmerül a bensőséges szexuális együttlétek hiánya és hogyan tehetünk a párkapcsolatok ellaposodása ellen? 

Pontos részletek az estről itt olvashatók: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2023. október 17. 18 óra

Helyszín: GOBUDA MALL - Vidám Színpad

Promóció

Mennyi a megengedhető cukorbevitel?

A kellemetlen bőrtünetek és a még súlyosabb egészségügyi problémák elkerülése érdekében ajánlott odafigyelni a bevitt cukor mennyiségére. De, hogy pontosan mennyit is szabad fogyasztani belőle? A szakértők szerint a nőknek maximum napi 25 gramm, azaz hat teáskanál, a férfiaknak pedig 37,5 gramm, azaz kilenc teáskanál a maximálisan megengedett adag, ami még normális esetben nem okoz problémát.

A cukorbetegség bőrtünetei

A diabétesznek még erősebb és láthatóbb jelei vannak, mint a túlzott cukorfogyasztásnak, sokan mégsem tudják, hogy ez áll a gondjaik hátterében. A következő bőrtüneteket pedig gyakran cukorbetegség okozza, ezért érdemes orvoshoz fordulni, ha nem akarnak megszűnni.

Ezt is szeretjük