Perricone-diéta
Dr. Perricone forradalmi tanácsai mindenre megoldást nyújtanak, a ráncoktól a vízhiányon át a zsíros bőrig!
Ha zsíros a bőröd
A zsíros bőr kialakulásában elsősorban öröklött alkati tényezők játszanak szerepet, azonban a stressz, a mozgáshiány, illetve a helytelen táplálkozás és az emésztési zavarok tovább ronthatják a helyzetet.
Ha zsíros a bőröd, kerülnöd kell a túlfűszerezett és zsírban gazdag ételeket. Különösen figyelj oda arra, hogy minél kevesebb sót fogyassz, ugyanis ez másfajta egészségügyi problémákat is okozhat, emellett a pattanások kialakulását is nagyban elősegíti. Bármilyen nehéz is, ha szép bőrt szeretnél, mellőznöd kell a csokit, a kakaót, illetve ne nassolj olajos magvakat.
Helyettük fogyassz nagyon sokat az A-, B-, C- és E-vitamint tartalmazó élelmiszerekből, például sárgarépát, sütőtököt, narancsot, banánt, uborkát, parajt, paradicsomot, banánt, tojásfehérjét, illetve élesztőt tartalmazó ételeket.
Az egzotikus növények közül nagyon hatásos a ginzeng, illetve az aloe vera. A jelszó emellett gyümölcs és zöldség minden mennyiségben! Köztudott, hogy a gyümölcsöknek méregtelenítő hatásuk is van, ebből a szempontból az egyik legfontosabb a citrom.
Ha rendszeresen fogyasztasz citromot, megőrizheted a bőröd rugalmasságát, emellett a citrusfélék szárítják a zsíros-olajos bőrt, és a pórusokat is összehúzzák. A kivi, illetve a narancs pedig italként fogyasztva lehet élénkítő hatású, ami szintén segítséget jelent.
Száraz bőrre
Száraz bőr esetén a faggyútermelés nem megfelelő, ez pedig matt, érdes tapintású, hámló, repedező bőrt eredményezhet, mely igen érzékeny, gyakran feszül, emellett hűvös, szeles időben könnyen kipirul.
A tünetek oka lehet a zsírszegény táplálkozás, ezért próbálj meg telítetlen zsírsavakban gazdag ételeket fogyasztani - halolaj, napraforgó- illetve olívaolaj, olajos magvak. A legjobb választás a tengeri halhús, illetve a sovány csirke-, illetve pulykahús.
Fogyassz vitaminokban - A, E -, ásványi anyagokban - vas, cink: húsok, máj, tojás, hüvelyes növények - gazdag táplálékokat, emellett a bőr helyreállítását elősegítheted a folyadékbevitel növelésével, az olajok belső és külső alkalmazásával is. Mindemellett szerezz be B-vitaminban gazdag élelmiszereket, például kecsketejet, napraforgómagot, barnarizst, zabot és búzakorpát.
Vízhiányos bőrre
A bőrön típustól függetlenül azonnal meglátszik a vízhiány, vagyis a felhám nedvességtartalmának csökkenése. A kombinált vagy zsíros bőr is lehet vízhiányos, épp úgy, mint a száraz. Az okok közt a káros környezeti tényezők, a nem megfelelő arcápolási termékek - például szappan -, a helytelen táplálkozás, illetve a megfelelő folyadékmennyiség hiánya szerepel.
A legfontosabb, hogy pótold a hiányzó folyadékmennyiséget, igyál napi 2-3 liter vizet, gyümölcslevet, illetve egyél lédús gyümölcsöket és zöldségeket. Fogyassz minél több rostos élelmiszert, és kerülj mindent, ami a szervezetedből elvonja a nedvességet. Utóbbira jó példa az alkohol, a dohányzás, a kávé, illetve a sóban gazdag táplálkozás - például a chipsek. Ha gyógyszeres kezelés alatt állsz, mindezekre fokozottan ügyelj, hisz előbbi a vízhiányos bőr egyik leggyakoribb kiváltója. A helyes táplálkozás mellett fontos, hogy bőrödet kívülről is hidratáld, emellett párologtass a lakásban, tarts sok szobanövényt, és mozogj rendszeresen friss levegőn.
A változókorról tabuk nélkül - Hogyan küzdj meg az életközepi válsággal nőként?
Iványi Orsolya, a menopauzaedukáció egyik legnagyobb hazai szószólója, tabuk nélkül beszél a változókor testi-lelki kihívásairól, és arról, hogyan élhetjük meg ezt az időszakot, mint új kezdetet. A Femina Klub novemberi előadásán hasznos tanácsokat kaphatsz az életközepi krízisek kezelésére, és megtudhatod, hogyan értelmezhetjük újra önmagunkat, karrierünket és kapcsolatrendszerünket.
További részletek: feminaklub.hu/
Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.
Időpont: 2024. november 27. 18 óra
Helyszín: MOM Kulturális Központ
Promóció
Az érett bőr tápláléka
Bőrtípustól független a bőr öregedése is, melyet a káros környezeti hatások, a helytelen életmód, azon belül pedig az egészségtelen táplálkozás is felgyorsíthat. A bőr öregedése során veszít feszességéből, rugalmasságából, ragyogásából, megjelennek a mélyebb ráncok, illetve pigmentációs foltok, emellett csökken a bőr hidratáltsága is, egyre szárazabbá válik. Olyan táplálkozásra van tehát szükség, amely semlegesíti a káros környezeti hatásokat, egyben lelassítja a természetes öregedési folyamatot. Fontos a vitaminokban, ásványi anyagokban gazdag, rostban dús étrend, mely segíti az emésztést, a méreganyagok kiürítését. Rengeteg zöldséget és gyümölcsöt kell fogyasztanod, ezenkívül kerüld az alkoholt és a dohányzást.
Táplálkozásod által is felveheted a harcot a bőr öregedéséért felelős szabadgyökök ellen, hatásos gyökfogók például a karotinoidok - sárga, vörös, lilásvörös zöldségek és gyümölcsök -, a C-vitamin - zöldpaprika, citrusfélék, káposzta, salátafélék -, az E-vitamin - növényi olajok, búzacsíra -, valamint a szelén - tengeri halak, teljes kiőrlésű gabona - és az Omega3 zsírsav - tengeri halfélék. Ügyelj rá, hogy táplálékod megfelelő mennyiségben tartalmazza ezeket!
A nedvességtartalom megőrzése érdekében pedig fogyassz növényi fehérjét, a fehérje- és vitaminhiány ugyanis bőrszárazsághoz vezethet.
Fontos, hogy minden bőrtípus esetében kerüld a radikális diétákat, ezek negatív hatásai ugyanis leginkább a bőrön látszanak meg.
OLVASD EL EZT IS!
- táplálkozás
- öregedés
Így lassítsd le a biológiai öregedést
- táplálkozás
- smink