A pattanások akár 80%-ától is megszabadulhatsz, ha betartod ezt a 3 egyszerű apróságot
Titkon ártanak a bőrnek.

nagykep?cikkid=167713&kep=pattanas kinyomasa1-lead
beauty and style
Top olvasott cikkek

Sokan azt gondolják, hogy a pattanásos, zsíros bőrnek jót tesz, ha durva, erőteljes hatású anyagokkal tisztítják, valójában azonban ezek felboríthatják a bőr egyensúlyát, súlyosbítva a problémát.

A zsíros bőr ápolása során is nagyon fontos a kíméletesség, még akkor is, ha nem kifejezetten érzékeny. Éppen ezért lényeges, hogy jól megválogasd a kozmetikumaidat, helyes rutint alakíts ki, és jól kezeld a kialakult pattanásokat.

Nézd meg az összetevőket

Noha a zsíros bőr esetében sokan azt gondolják, hogy nem jelent problémát - vagy egyenesen előnyös -, ha egy alkotóelem szárítja a bőrt, azonban ez valójában intenzívebb zsírtermelésre ösztökéli.

Jó példa az erősen szárító, ám ezáltal zsírosodást okozó anyagokra az alkohol, mely számos sminklemosóban, tonikban megtalálható. Érdemes ezek helyett alkoholmentes termékeket, géleket vagy micellás vizet választani, melyek nem ingerlik a bőrt. Tudj meg róluk többet!

Ugyancsak problémás a szappanokban, tusfürdőkben, arctisztítókban jelen lévő sodium-lauryl-sulfate, vagy rövidítve SLS, mely eltávolítja a bőrt védő faggyúréteget, így az intenzívebb termeléssel igyekszik helyrehozni a kárt.

Ne vidd túlzásba az arcmosást

Az arcmosás eltúlzása is provokálja a faggyúmirigyeket, így ördögi kört indít el, hiszen még inkább zsíros érzetű lesz a bőröd. Korlátozd az arcmosást rutin szerint. Egy reggeli és egy esti alkalomnak elegendőnek kellene lennie, melyet legfeljebb hazaérkezéskor a sminklemosó utáni arcöblítés és az edzés utáni arcmosás egészítsen ki.

A bőrradírral szintén jobb, ha óvatosan bánsz. A napi rendszerességű radírozás irritálja a bőrt, ám ha egyáltalán nem hámlasztasz, az elhalt bőrsejtek könnyen eltömíthetik a pórusokat. Megoldásként ne radírozz heti három alkalomnál többször, vagy bízd egy kíméletes AHA vagy BHA hámlasztóra az elhalt réteg eltávolítását.

Mit csinálj, ha pattanásod nőtt?

A már megjelent pattanásoknál cél a gyógyulási folyamata felgyorsítása. A nyomkodást legjobb, ha szakértőre bízod, vagy nagyon körültekintően jársz el.

Fontos, hogy a gyulladt területet ne irritáld. Hagyd szabadon levegőzni, ha csak lehetséges, ne kenj rá sminket, és ne tapogasd vagy vakard, mert ezektől még jobban elfertőződhet.

Szintén nem ajánlott, hogy egyszerre többféle gyulladáscsökkentő kozmetikummal ess neki a dudornak, mert ez hámlást, kivörösödést okozhat. Találd meg inkább azt a kozmetikumot, ami nálad a leghatékonyabban csökkenti a gyógyulás idejét, és alkalmazd azt. Próbáld ki például természetes baktériumölőként a teafaoajat!

Ezt is szeretjük