Csontszáraz lesz tőle a bőr, mégis mindennap használod
Lehet, hogy te is érzékeny vagy rá?
Allergiás tüneteket és más bajt is okozhat, vigyázz vele!

nagykep?cikkid=165742&kep=no-vasarol-lead
beauty and style
Top olvasott cikkek

A szépségipar elsősorban a profittermelésre hajt, a kozmetikai cégeknek és márkáknak az elsődleges célja az, hogy minél több bőrápoló és dekorkozmetikumot adjon el.

A különféle tartósítószerekkel, kémiai adalékokkal és mesterséges vegyi anyagokkal dúsított krémek, testápolók sokaknál válthatnak ki allergiás reakciót, bőrszárazságot.

Mi lehet a termékben, ami árt?

A leggyakoribb ilyen anyag az SLS, vagyis a sodium-lauril-szulfát. Szinte minden samponban és szappanban, tusfürdőben és habfürdőben megtalálható ez az aniionos felületaktív anyag, mely zsíroldó hatású, tulajdonképpen ezzel a tulajdonságával szabadít meg a piszoktól. A probléma, hogy a bőr saját faggyúrétegét is eltávolítja, így az nagyon kiszárad, hosszú távon kirepedezhet, irritáció léphet fel.

Hasonló hatásmechanizmusa van az ammónium-lauril-szulfátnak - ALS -, a sodium-laureth-szulfátnak - SLES - és az alkil-benzol-szulfonátnak - ABS, de ezeket ritkábban használják.

Milyen más alternatíva van?

A kozmetikai termékeket rendkívül tudatosan kell kiválasztani. A legjobb az, ha kozmetikus vagy bőrgyógyász által ellenőrzött bőrtípustesztet csinálsz magadon. Kizárólag megbízható minőségű, dermatológiailag tesztelt jelzésű krémeket és ápolókat használj. Ismerkedj az alternatívákkal, és vásárlás előtt mindenképpen tanulmányozd át alaposan az összetevőket, és ne egy termék illata alapján dönts. Az INCI rövidítés, vagyis a kozmetikai összetevők nemzetközi megnevezése - International Nomenclature of Cosmetic Ingredients - ma már minden terméken megtalálható. Keresd az SLS-mentes termékeket, ezt sokszor jelzik már a csomagoláson.

Ezt is szeretjük