Ránctalanító, végleg megszabadít a pattanásoktól, és könnyű beszerezni
Egyetlen apró dologgal sokáig kitolhatod a bőr öregedését.
Talán meglepően hangzik, hogy a zsírnak jótékony hatása is van. Valójában mind az egészség, mind pedig a bőr feszességének és nedvességtartalmának megőrzése érdekében elengedhetetlenül fontos, hogy a szervezet hozzájusson a megfelelő zsírokhoz.
Ha nem fogyasztasz megfelelő, zsírban gazdag élelmiszereket, például halat, dióféléket és különféle olajos magvakat, szervezetedet éhezteted, hiszen nem adod meg számára a létfontosságú, jótékony zsírokat.
Fontos zsírsavak
A nyugati világban a legtöbb ember túl sok telített zsírsavat fogyaszt - és túl kevés esszenciális zsírsavat, ami nélkül nincs tiszta és egészséges bőr.
A telített zsírsavak és az egyszeresen telítetlen zsírsavak nem létfontosságú tápanyagok, vagyis nyugodtan kihagyhatod őket étrendedből, annak ellenére, hogy a szervezet képes energiát nyerni belőlük. A többszörösen telítetlen zsírsavak vagy olajok azonban létfontosságúak. Napjainkban a legtöbb szaktekintély egyetért abban, hogy teljes zsírbevitelünknek legfeljebb egyharmada állhatna telített zsírsavakból, egy további harmadnak viszont többszörösen telítetlen zsírsavakból kellene állnia. Ezzel az aránnyal biztosíthatod szervezeted számára a két esszenciális zsírsavat: a linolsavat, más néven omega-6, illetve az alfa-linolsavat, vagyis az omega-3-at.
A változókorról tabuk nélkül - Hogyan küzdj meg az életközepi válsággal nőként?
Iványi Orsolya, a menopauzaedukáció egyik legnagyobb hazai szószólója, tabuk nélkül beszél a változókor testi-lelki kihívásairól, és arról, hogyan élhetjük meg ezt az időszakot, mint új kezdetet. A Femina Klub novemberi előadásán hasznos tanácsokat kaphatsz az életközepi krízisek kezelésére, és megtudhatod, hogyan értelmezhetjük újra önmagunkat, karrierünket és kapcsolatrendszerünket.
További részletek: feminaklub.hu/
Használd az „IVANYI” kuponkódot, és 20% kedvezménnyel vásárolhatod meg a jegyed!
Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.
Időpont: 2024. november 27. 18 óra
Helyszín: MOM Kulturális Központ
Promóció
Ezek erősítik az immunrendszert, segítik az anyagcsere-folyamatokat, hozzájárulnak a vízháztartás egyensúlyának fenntartásához, és gyulladáscsökkentő hatásuk is van. Hiányukban bőrszárazság, többféle gyulladásos megbetegedés és fertőzés, például akné fordulhat elő.
Hogyan pótold?
Az omega-3 zsírsavak leggazdagabb forrása a hal és a lenmag. A lenmag, illetve a belőle sajtolt olaj jóval kevésbé hatékony, mint a halolaj.
A halolaj ugyanis jelentős mennyiségű EPA-t és DHA-t tartalmaz készen, és szervezetednek nem kell külön energiát fordítania kinyerésükre. Lenmagolajból egy evőkanálnyira van szükség naponta, vagy pedig hat evőkanál lenmagra. A lenolajhoz étrend-kiegészítő kapszula formájában is hozzáférhetsz: ez általában 500 vagy 1000 mg-os kiszerelésben kapható.
Kiváló omega-6 zsírsav-forrás a kendermag-, a tökmag-, a napraforgó-, a szezám-, a kukorica-, a dió-, a szója- és a búzacsíraolaj. A bennük található zsíroknak mintegy fele tartozik az omega-6-családba, főképp linolsav formájában. A szervezetnek körülbelül egy kiskanálnyi olajra van szüksége naponta, vagy pedig egy evőkanál nyers magra. A leggazdagabb ismert forrás a borágófű vagy borágó és a ligetszépe, ezekből kevesebb is elég ahhoz, hogy szervezetet ellásd a megfelelő mennyiségű omega-6 zsírsavval.
Az említett két zsírsav nagyban hozzájárul bőröd egészségének megőrzéséhez. A bőrt számtalan sejt alkotja, de minden egyes sejt membránja részben esszenciális zsírsavakból áll. Ezért olyan fontos, hogy biztosítsd minden egyes sejt membránjának a megfelelő zsírsavtartalmat.
A zsírsavak teszik a sejtfalat rugalmassá és simává, ami elengedhetetlen feltétele annak, hogy a sejt ellenőrizni tudja, mit enged be, illetve bocsát ki magából. Ha a membrán nem tartalmaz elegendő mennyiségű zsírsavat, a sejtből túl sok víz távozik, a sejt pedig lefogy.
- Fogyassz sok esszenciális zsírban gazdag ételt, például halat, dióféléket, olajos magvakat, illetve azokból készült olajokat. Ha salátát készítesz, szórd meg magvakkal, vagy a magvakat ledarálva add müzlikhez, joghurthoz, levesekhez.
- Diót és magvakat csak frissen fogyassz. A dióféléket, magokat és olajokat mindig légmentesen záródó, lehetőleg sötét falú edényben tárold, hogy ne avasodjanak meg.
- Ha az esszenciáliszsírsav-hiányállapot tüneteit fedezed fel magadon, szedj ilyen tartalmú étrend-kiegészítőt.
Cikkünk Paul Holford Az egészséges bőr titka című könyvének segítségével készült.
OLVASD EL EZT IS!
- táplálkozás
- c-vitamin
Egyetlen dolog, ami nélkül nem maradsz fiatal
- alvás
- ráncok