Egyetlen dolog, ami nélkül nem maradsz fiatal - Miért fontos a C-vitamin?
A C-vitamin hiányában bizony a ránctalanítók hatása is elmarad. Tudd meg, miért!

beauty and style
Top olvasott cikkek

Számos praktika és rengeteg kozmetikai készítmény közül választhatsz, ha bőröd fiatalságáért akarsz tenni, de talán nem is sejted, hogy a tartós megoldás egy egyszerű vitaminban rejlik.

Ha elegendő a C-vitamin-beviteled, máris évekkel kitolhatod az öregedés folyamatának beindulását, vagy lassíthatod a folyamatot.

Miért fontos a C-vitamin?

A C-vitamin, más néven aszkorbinsav a bőr felszínén ható, öregedésgátló vitamin, mely nélkül túl hamar búcsút mondhatsz a fiatal arcnak.

Hiányában - számos betegség kialakulásának veszélye mellett - a bőr kollagénben szegénnyé válik, mivel az aszkorbinsav elengedhetetlen az optimális termelődéshez.

Ha pedig nem képződik elég ebből a fehérjéből, az felborítja a vízháztartást, illetve a kötőszövetek romlásához vezet. Ennek eredményeképpen a bőr elveszíti rugalmasságát, dehidratálttá válik, és hamar megjelennek a ráncok. A C-vitamin remek antioxidáns is, mellyel védekezni tudsz az öregedésben szerepet játszó szabadgyökök ellen.

Ha már beindult a ráncosodás folyamata, és eddig nem figyeltél a C-vitamin-beviteledre, még nem késő, hogy elkezdd tudatosan pótolni a hiányt.

Ezzel felgyorsítod a bőröd regenerálódását, megelőzöd az öregségi foltok, a májfoltok, a szeplők és az értágulatok kialakulását, vagy csökkented a meglévők erősségét.

Még több természetes szépítő

Öregedésgátló hatása mellett a C-vitamin a pattanások és az akné ellen is felveszi a harcot. Tisztító, bőrfrissítő tulajdonsággal bír, védi a sejteket, és regenerálja azokat. Elhalványítja a bőrhibákat és a hegeket, valamint növeli a bőr ellenállóságát.

Könnyen pótolható!

Jó hír, hogy a C-vitamint nem lehet túladagolni. Egy normál, egészséges szervezet napi aszkorbinsavigénye 200 mg, de indokolt esetben, erős C-vitamin-hiány esetén még 500 mg vagy több is megengedett.

Azonban vigyázz, mert, ha hosszútávon túl nagy mennyiségben, napi 1000 mg-ban fogyasztod, emésztési panaszokat, kiütéseket és még vesekövet is okozhatsz vele. A dohányosoknál a normál mennyiség négy-ötszörösével érdemes számolni, mivel a nikotin közömbösítésében is részt vesz a C-vitamin, és elvonódik a felépítő folyamatoktól.

A C-vitamin megtalálható a legtöbb friss gyümölcsben és zöldségben. Legnagyobb mennyiségben a zöldségek közül a zöldpaprikában - amiben Szentgyörgyi Albert először kimutatta - és a káposztában, a gyümölcsök közül pedig a kiviben, a narancsban és a citromban fordul elő. Egyes kutatások szerint kapszula formájában nem szívódik fel hatékonyan, ezért inkább természetes forrásból juttasd a szervezetbe.

Ezt is szeretjük