Így legyen tömött és dús a loboncod!

Sok hajad hullik ki? Ismerd meg a leghatékonyabb hajnövesztőket, és azt, hogyan derítheted ki, hogy kóros-e a hajhullás.

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Az egészséges, szép haj vitalitást és szexuális vonzerőt sugároz. Ugyanakkor kevesen elégedettek a hajukkal: túl vékony vagy vastag szálú, sima vagy göndör, nem tetszik a színe, nehezen fésülhető, esetleg töredezik. A legnagyobb probléma mégis talán a hajhullás.

Hajproblémák

A hajhullás szempontjából az érintettek számára aligha jelent vigaszt, hogy a férfiak 90%-ának és a nők 60%-ának hullik a haja, utóbbiaknak ez egyenesen katasztrófa.

A tényezőknek egész palettája jöhet számításba, ha a hajhullásról van szó:

 • testi-lelki krízisek,
 • hormonok,
 • gyógyszerek,
 • fogyás miatti táplálékmegvonás,
 • évszakváltozás - és még sok minden más okozhatja a hajszálak kihullását.

A hajhullásnak három formája van. A leggyakrabban előforduló az öröklődő - androgenetikus - hajhullás, ez inkább a férfiakra jellemző.

Tünetei: kopaszodó halánték, tonzúra, kopaszság. A diffúz hajhullásnál a hajszálak elvékonyodnak, és általában véve a haj gyérebbé válik. Ez a nőknél a legjellemzőbb. A kör alakú foltok betegség tünetei lehetnek.

Lazítás és hajnövekedés

A hajhullás egyik kiváltója a stressz. A speciális lazítótechnikák nem csak a lélek, hanem a haj számára is gyógyírt jelentenek. Vészhelyzetben a szervezet, akárcsak régen, stresszhormonokat - például adrenalint - termel, mely maximális teljesítményre serkent.

Ugyanakkor, ha nem különleges erőt kívánó teljesítményhez kapcsolódva termelődnek ezek a hormonok, ártalmasak lehetnek: vérnyomás-emelkedést, anyagcserezavarokat, szívpanaszokat okozhatnak, és megtámadhatják a hajat is.

A stressz megváltoztathatja a hajciklust: a növekedési fázis megrövidülhet, a hajhagymák begyulladhatnak, a sejtek elhalhatnak, emiatt a hajszálak elvékonyodnak és kihullnak. A tudatos lazítás, a stressz oldása megmentheti a hajat az agresszív stresszhormonoktól.

Energiát a hajnak!

Fehérjék, vitaminok és nyomelemek - ezek az egészséges haj építőanyagai. A koplalás, a hiányos táplálkozás következtében a hajszálak elvékonyodnak, és megindul a hajhullás. A fehérjeszegény diéták, melyek naponta kevesebb mint ezer kalóriaértékű táplálék elfogyasztását ajánlják, ártalmasak a hajhagymákra. A hajhagymáknak különösen sok tápanyagra van szükségük, mert rendkívül gyorsan osztódnak. A vérnek sok energiát kell szállítania, hogy rövid idő alatt egészséges haj nőjön. Az alábbi tápanyagok nagyon fontosak a haj egészségének érdekében.

 • B-vitaminok: erősítik és táplálják a hajat, szabályozzák a faggyútermelést, és aktiválják a hajhagyma anyagcsere-folyamatait. Segítenek a gyulladások kivédésében, egészségesen tartják a fej bőrét. Sok B-vitamin van az élesztőben, a halban, a tojássárgájában, a dióban, a mogyoróban, a hüvelyesekben és a búzacsírában.
 • Vas: ha nincs elegendő vas a szervezetben, a haj hullani kezd. Elsősorban azok a nők vannak veszélyben, akiknek a menstruációs vérzésük erős, valamint a húsfogyasztást elutasító vegetáriánusok, hiszen a legtöbb vasat éppen a hús tartalmazza.
 • Fehérje: a haj fő alkotórésze a keratin. Ez a szaruszerű anyag túlnyomórészt a sejt alapanyagát adó fehérjéből épül fel. A fehérjedús táplálkozás tehát nélkülözhetetlen ahhoz, hogy a haj erős legyen. Biológiai szempontból a növényi fehérjék értékesebbek - burgonya, gabonafélék, szója -, mint az állati eredetűek.

 • Réz: ez a nyomelem kell ahhoz, hogy az anyagcserét szabályozó enzimek zavartalanul végezhessék munkájukat a testben. A réz javítja a haj szerkezetét, hiányában a haj töredezik. A teljes kiőrlésű termékek, a hüvelyesek, a dió, a mogyoró, az aszalt gyümölcsök és az élesztő tartalmaz sok rezet.
 • A-vitamin: a bőr és a hajszálak fejlődésében játszik fontos szerepet. Biztosítja a megfelelő ütemű hajnövekedést, hatására a haj sima és bársonyos lesz. A retinol nagy mennyiségben fordul elő a tejtermékekben, a sárgarépában, a sárgabarackban, a paprikában és a halolajban. Az A-vitamin túladagolása veszélyes lehet. Ha tabletta formájában fogyasztod, vigyázz, hogy a megengedett napi dózisnál többet ne vegyél be! A táplálkozással bevitt A-vitamint nem lehet túladagolni.
 • C-vitamin: univerzális erőforrás, így a haj egészségét is képes fenntartani, illetve helyreállítani. Lehetővé teszi, hogy a vas - ez a fontos építőelem - a hajhagymákhoz is eljusson, továbbá a haj sejtjeit is erősíti. A C-vitamin megtalálható a citrus- és a káposztafélékben, a paprikában és kiviben.
 • H-vitamin: segít abban, hogy a haj erős és csillogó legyen, a hajhagymák ne gyulladjanak be. A halban, a tojásfehérjében, a tejben, a teljes kiőrlésű gabonafélékben, a dióban és a mogyoróban van sok belőle.
 • Cink: igazi multitalentum, mert számos enzim aktiválója, így jó hatással van a bőrre, a hajra és a körömre is. Serkenti a haj növekedését, az új hajsejtek képződését. Óvja a hajhagymákat a gyulladástól, segít a fejbőr egészségének megőrzésében. Különösen sok cinket tartalmaz a friss osztriga, a hús, a tojás és a sajt.

Út a probléma gyökeréhez

Sokféle módszer van, mellyel a hajhullás oka feltárható. Íme, a legáltalánosabbak.


Hajszálgyűjtés: ha naponta száznál több hajszál kihullik, bőrgyógyászhoz kell fordulni, aki megállapítja a probléma okát. Ennek meghatározásához fontos tudni, hogy a hajhullás mennyi ideje tart, az érintett nem tart-e valamilyen szigorú diétát, vagy fokozottan stresszes életet él-e. Korábban felállított diagnózisok, vérvizsgálatok eredményei is befolyásolják a diagnózist.

Fejbőrvizsgálat: az orvos ellenőrzi, hogy a haj általában vagy csak egy bizonyos helyről hullik-e ki. A fejbőrt is megvizsgálja, hogy nem sebes-e vagy túl száraz. A haj szerkezetét - vastag, vékony, töredezett - a testszőrzetet és a nyirokcsomókat is megvizsgálja.

Fejbőrbiopszia: erre az eljárásra akkor van szükség, ha az előző módszerrel nem sikerül megállapítani a hajhullás okát, és lehet, hogy a fejbőr betegsége van a háttérben.

Húzásos vagy epilációs módszer: ezzel a művelettel a háziorvos vagy a dermatológus ellenőrizheti a hajhullás mértékét. A hüvelyk- és a mutatóujja közé fog egy tincset, és enyhén meghúzza. Az eljárás fájdalommentes.

Ha az derül ki, hogy a normálisnál nagyobb mértékű a hajhullás, akkor további vizsgálatra küldhet.

OLVASD EL EZT IS!

hajszarito lead
 • hajápolás
 • hajdúsítás

Dús sörényt akarsz?

Ezt is szeretjük